DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon örülök annak, hogy felvetette a biogazdálkodás, a bioélelmiszerek témáját, ezt a fontos területet, és örülök annak is, hogy az említett cégtől el tudja vonatkoztatni, hiszen sokkal fontosabb, sokkal nagyobb lélegzetű feladatról van szó.
Tisztelt Országgyűlés! Nagyon fontos, hogy a biotermelésre egy olyan stratégiával, egy olyan munkatervvel rendelkezzünk, amely lehetővé teszi, hogy növeljük a bioélelmiszerek arányát, mennyiségét és minőségét is. Ezt az érintett gazdálkodókkal, családi gazdaságokkal, bioélelmiszer-forgalmazókkal, -feldolgozókkal egyeztetve készítettük el. Hosszú időszakot igényelt ez az egyeztetés, mert meg kellett teremteni hozzá az ágazat szereplőinek egyetértését. Erre vonatkozóan rendeletalkotás is történt, hiszen nagyon fontos az, hogy ha egy vásárló bioélelmiszert vesz, akkor az tényleg az legyen, ha a védjegy mögötti terméket nézzük, annak összhangban kell lennie az elvárásokkal, és olyan minősítő szervezeteink vannak, amelyek ténylegesen ellenőrzik, vagy legalábbis fontos, hogy ellenőrizzék a termelőket, hogy ellenőrzött biogazdaságból kerüljön az élelmiszer az asztalokra. Nagyon fontos az, hogy a közbenső lépések is kidolgozottak, helyesek legyenek. A minősítési rendszer a termelést kontroll alatt kell hogy tartsa, a gazdapiacokat, amelyeket a kormány több rendelettel hozott helyzetbe, folyamatosan támogatnunk kell reklámeszközökkel, a termékek népszerűsítésével és a tudatos fogyasztásra való neveléssel is. Hiszen jól tudjuk, hogy a tudatos vásárló, a tudatos fogyasztó az, aki megkeresi a bioterméket, megkeresi köztük a magyar élelmiszereket is.
Örömmel szeretném tájékoztatásul elmondani, hogy a magyar fogyasztók, vásárlók 50 százaléka még akkor is a magyar élelmiszert veszi meg, ha az drágább, és ez érvényes a biotermékekre is, amelyek gyakran magasabb árfekvésűek.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me