DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném jelezni, hogy a mai napon is az volt a gyakorlat, hogy az előterjesztő frakció részéről a frakciók között is fölszólalnak; mi is csak ezzel a jogunkkal szeretnénk élni, ha elnök úr ezt engedi.
Röviden szeretnék reagálni arra, amit Harangozó képviselő úr elmondott. Az után, amit az elmúlt 25 év létrehozott a magyar vidéken, az után, amilyen nagybirtokszerkezet kialakult a rendszerváltás után, nem lehet mást csinálni, mint - ahogyan ön fogalmazott - szétzúzni ezt a szerkezetet. Erre tettünk javaslatot a földrablási törvény vitájában is. A nagyüzemre, nagybirtokra épülő birtokpolitikának véget kell vetni, nem kis lépésekkel, határozott lépésekkel. Ez a javaslat ezt célozza. Véget kell vetni annak, hogy különböző színezetű bárók és oligarchák uralják le a magyar vidéket. Az nem 120 ezer álláshelyet fenyeget, hanem sok százezer ember földönfutóvá tételéhez vezetett ennek a birtokstruktúrának a kialakítása.
Azon viszont, amit Font képviselő úr itt előadott, eléggé csodálkozom. Önök itt azzal dicsekszenek, hogy milyen szabadságharcosok, és milyen ütközeteket vállalnak az Európai Unióval. Nosza neki, itt a lehetőség! Nem félni kell attól, hogy hogyan járt Dánia, bele kell állni ebbe a történetbe! Vállalni kell a konfliktusokat akkor, amikor történetesen nem az önök oligarcháiról van szó, hanem a magyar emberek érdekéről.
(19.40)
Ez a javaslat, jól érti Font elnök úr, egyszerre célozza azt, hogy az önök oligarchái se tudjanak nyakló nélkül rabolni, és célozza azt, hogy a külföldi spekulánsok se tudjanak földet vásárolni. Valóban, az LMP volt az egyetlen párt, amelyik eredményt ért el az európai színtéren, mert mi az Európai Zöldpárttal elfogadtattuk azt az álláspontot, hogy a termőföldet vonják ki a tőke szabad áramlása alól, mert ez lenne az igazi megoldás. Önök viszont nem bátrak akkor, amikor valódi konfliktusokat kell vállalni, az Európai Néppárt ennek szembeszegült.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me