APÁTI ISTVÁN

Full text search

APÁTI ISTVÁN
APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár magam Szilágyi György képviselőtársamhoz hasonlóan Ferencváros-szurkoló vagyok, de Szilágyi Györgyhöz hasonlóan a felszólalást valamennyi magyar szurkolói csoport, különösen a szervezett szurkolói csoportok védelme érdekében megteszem. Tehát nemcsak a Fradi-tábor, hanem ugyanúgy a diósgyőriek, a nyíregyháziak, az újpestiek, a kispestiek, a fehérváriak és sorolhatnám még hosszan, a magyar táborok érdekében szólalok fel, tiltakozásomat kifejezve, tiltakozásunkat kifejezve; ha már a szurkolói csoportokkal nem volt bátorságuk leülni, mert Kubatov Gábor rettegve sunnyog a Ferencváros táborától, nem igazán szeret azokkal találkozni, abból a közösségből találkozni, amelyből szurkolói értelemben ő maga is vétetett, hanem Vas Imre mögé álcáz be ilyen javaslatot. És ha már itt tartunk, már akkor gyanút fogtam, amikor láttam, hogy Vas Imre képviselő úr a javaslat benyújtói között van, mert bár őt Schiffer képviselő úr univerzális, multifunkciós képviselőnek minősítette, ez egy nagyon udvarias és enyhe megfogalmazás. Vas Imre rengeteg extrát vállal itt a Fidesz-frakcióban immár ötödik esztendeje, a legdurvább, a leggátlástalanabb, legkeményebb, az emberi jogokat leginkább sértő javaslatokat is bátran bevállalja, aláírja gondolkodás és gátlás nélkül.
Először jönnek a jogi, szakmai érvek, ellenérvek a javaslattal szemben. Bizonyára már önök is hallottak olyan intézményről, amit Alkotmánybíróságnak hívnak, nem ismeretlen önök számára a fogalom. Ugyanígy ismerik az adatvédelmi biztos jogintézményét nyilvánvalóan, feltételezem, több mint 20 éves politikai pályafutásuk során találkoztak már ezekkel a szakkifejezésekkel. Az ő véleményüket sem kérték ki, az ombudsman véleményét sem kérték ki, az érdekvédelmi szervezetekét sem, legfőképpen a fő érintettekét, a szurkolócsoportokét; valószínűleg a gazdasági társaság meg a mutyiháttér véleményét azt nagyon jól kikérhették a háttéregyeztetések során. Hallottak már olyanról, hogy a szükségesség, az arányosság alkotmányos alapelvei. No, most ez totálisan ellentmond egy csomó alkotmánybírósági döntésnek, ugyanis ami ebben a javaslatnak titulált förmedvényben szerepel, tisztelt hölgyeim és uraim, az szükségtelen, aránytalan, rendkívül drága, totálisan értelmetlen és felesleges. Azon csodálkozom, hogy nem sorolták fel a mintavétel teljes spektrumát, tehát lehetett volna még talplenyomatot, hajmintát, különböző testnedvmintákat venni, kivezényelhetnének a meccsekre bombakereső kutyákat, hogy vegyenek szagmintát, esetleg egy speciális fogászati berendezéssel fogmintát, ha leég a stadion, akkor tudják azonosítani az áldozatokat.
Tehát hová süllyedünk?! Kérem szépen, ha most Sztálin élne, térden állva, sírva könyörögne a receptért. Ez az ultramodern technológiával kombinált tömény, vegytiszta bolsevizmus, amit önök ebben a javaslatban leírnak. Lehet, hogy önök futballbarátok a társaságiadó-kedvezmény révén, de szurkolóellenesek, szurkológyűlölők és hangulatgyilkosok, ezt vegyék tudomásul! Nem tudom, hogy a VIP-szektorokon kívül a B-középben szervezett csoportok keretein belül, a szervezett szurkolás keretein belül a felszólaló kormánypárti képviselők közül hányan szerepeltek, hányan vettek részt. (Dr. Vinnai Győző jelzésére:) Egy jelentkező van, egy becsületmentő, igen, már van Vinnai képviselő úr részéről. Nagyszerű, tartsa meg ezt a jó szokását! Én a VIP-szektorba soha nem mentem, ha rajtam múlik és valami váratlan csapás nem történik, akkor nem is fogok menni. Én 1995-96 óta mindig a B-középben voltam, mindig szervezett keretek között szurkoltam, és tudják, az a véleményem - és vissza fogok térni a jogi, szakmai érvekre -, bár tapasztaltam, megéltem jó pár dolgot az elmúlt 15-20 esztendőben, de soha nem a szurkolóktól, még akár az ős rivális Újpest szurkolóitól sem kellett igazából tartani, soha nem a szurkolóiktól tartottam, sokkal inkább tartottam azoktól a most is a stadionokban nagy számban garázdálkodó, növekedési hormonokkal telepumpált, biztonsági medvének csúfolt grizzly medvéktől, akik pszichikai és fizikai terrort alkalmaznak a szurkolókkal szemben.
Kérdezzék meg csak Kubatov-listás Gábor képviselőtársukat, hogy milyen közeli kapcsolatban van azzal a személlyel, aki 15 évet ült emberölésért! Ez a személy meg a Game over csapata megjelent akkor a Fidesz-székháznál, amikor tini testalkatú fiatalokat kellett terrorizálni, önöknek nem tetsző fiatalokat. Ilyen barátai, közeli ismerősei, haverjai, cimborái vannak az önök tisztelt Kubatov Gáborának. Jobb lenne, hogyha ezzel foglalkoznának, meg azzal foglalkoznának, tisztelt kormánypárti képviselők, hogy a tavaly őszi, a Népstadionban - bocsánat, Puskás Stadionban - megrendezett Ferencváros-Újpest mérkőzésen olyan személyt sikerült azonosítani, akit, mit ad Isten, ismét a legsúlyosabb bűncselekmény, emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás hatálya alá vontak.
(13.40)
Megszüntették vele szemben az előzetes letartóztatást, szabadlábon védekezik, és bekerült abba a biztonsági személyzeti körbe, amely a szurkolókat volt hivatott, hát nemcsak úgy kordában tartani, hanem adott esetben keményen megrendszabályozni. És ha nem kerülnek elő felvételek, ha nincs kinn a meccsen, a Fradi-táborban a meggyilkolt fiatalember féltestvére, akkor ez az egész nem derül ki. Azóta ezt az „úriembert” kipenderítették, de ki tudja, hány bűnöző, vagyon vagy élet elleni bűncselekményeket megvalósító bűnöző lehet ezekben a különböző biztonsági cégekben. Azokban a magáncégekben, amelyek majd kezelni fogják ezeket az adatokat, a vénalenyomatot, a tenyérlenyomatot, az ujjlenyomatot, meg én nem tudom, még milyen lenyomatokat, meg íriszképet, meg isten tudja, hogy miket.
Gyakorlatilag egy ilyen science fiction az egész, amit önök ide leírtak, bár bizonyára jól fognak tejelni a Fidesznek meg néhány emberüknek azok a cégek, amelyek majd, kíváncsi leszek, hogy milyen közbeszerzési, jogi környezetben fogják ezeket a megrendeléseket megkapni. Mert vagy hamarosan találkozunk a közbeszerzési törvény azon módosításával, amely majd egy mentességi szabályt fog tartalmazni, vagy majd adott esetben a Rendészeti bizottság ad egy egyedi felmentést a közbeszerzési kötelezettség alól. Mindenesetre biztos, hogy lesz egy nagyon szűk kör, amely még az unokája jövőjét is meg fogja oldani ebből a projektből, és az már önöket abszolút nem érdekli, hogy a lényeg fog elveszni a meccsekről. Miközben szükségtelen, aránytalan, alkotmánybírósági döntésekbe ütköző, emberi jogokba ütköző, alapvető emberi jogi normákba ütköző - pedig önök elvileg erre papíron nagyon érzékenyek voltak még néhány évvel ezelőtt, főleg ellenzéki korszakukban - törvényeket elfogadnak, mert sajnos úgy látom, hogy el fogják fogadni, addig azt fogják majd tapasztalni, hogy ennek nyomán meg fog szűnni gyakorlatilag a szurkolás Magyarországon.
Mert tegyünk egy nagyon fontos különbséget néző és szurkoló között. A pozitív, jó értelemben vett hangulatért a szurkolók a felelősek, főleg a szervezett szurkolói csoportok, akik egyébként hóban, sárban, fagyban, esőben, energiát, pénzt, időt nem kímélve a legtávolabbi helyekre az ország határain belül és azon kívül elkísérik szeretett klubjukat, akiknek döntő többsége, bár lehet, hogy heves vérmérsékletű, lehet, hogy időnként mond olyanokat, amelyeket meccsen kívül nem mondana, de tisztességes, döntő többségük tisztességes magyar ember, és ezt most politikai hovatartozástól függetlenül mondom, többségében nem éppen a budai arisztokráciából meg a budai elitből kikerülő fiatalember. Ezeket fogják kitiltani, ezeknek fogják a maradék kedvét még elvenni, annak a maradék, megszállott, nemes értelemben vett fanatikusnak, akik ezért a bűn rossz magyar futballért még kimennek mérkőzésre, legyen az válogatott meccs vagy klubszintű hazai vagy nemzetközi mérkőzés. Mert vegyék tudomásul, hogy a szurkolók döntő többsége nem bűnöző, és a szurkolói csoportok nem fogják azt hagyni, hogy gyanús körülmények között, gyilkosokkal, bűnöző hordákkal vagy bűnöző elemekkel teletűzdelt biztonsági cégek ellenőrizhetetlen körülmények között kezeljék a lakcímüket, a fényképüket, különböző szenzitív adataikat.
Nem tudom, hogy hallottak-e már arról, ha ilyen jól tájékozottak, Simon úrtól is kérdezném, hallottak-e már a családlátogatás fogalmáról. Tudják, mi a családlátogatás? A családlátogatás az az, tisztelt kormánypárti hölgyek és urak, hogy az elvileg legális és elvileg megfelelően kezelt adatbázisból a biztonsági cégek előbb említett paraméterekkel rendelkező gibbonjai megkeresik azokat a szurkolókat, csoportvezetőket, véleményformálókat, akik nekik nem tetszenek, akármilyen megfontolásból, megkeresik, és sokszor a családjaikat is, beleértve a kisgyermekeiket is, életveszélyesen, akár élve temetéssel meg ehhez hasonló galádságokkal fenyegetik meg. Na, az ilyen biztonsági cégeket, az ilyen rovott múltú embereket kellene eltakarítani a stadionok környékéről, és utána lehetne elkezdeni gondolkozni azon, hogy a szurkolókat milyen módon akarjuk megrendszabályozni.
És még mielőtt bárki félreértené, a rend pártjaként, a rend pártjának egyik képviselőjeként én is, Szilágyi György is, a teljes Jobbik-frakció amellett van, hogy természetesen rendnek, békességnek, nyugalomnak kell uralkodni a stadionokban, de ehhez bőségesen elég az a profi videokamera-rendszer, amely a hírek szerint meglesz az új Fradi-stadionban is. Ez alapján gond nélkül be lehet azonosítani az esetleges rendbontókat, őket ki lehet emelni. Akkor már, mivel elkövettek, ha elkövettek ilyen bűncselekményeket, nyilvántartásba lehet venni, és akkor természetesen a törvény teljes szigorával lépjenek fel a rendbontó személyekkel szemben.
Csak önök pontosan ellenkező logikával gondolkodnak. Egy kora középkori jogelvet, a bűnösség vélelmét építik be ebbe a javaslatba. Azt feltételezik, hogy minden szurkoló bűnöző, minden szurkoló potenciális kerítésrongáló, rugdosódó, verekedő, gyújtogató, és én nem tudom, milyen személy, azt feltételezik, hogy biztos, hogy a többségük el fog követni valamit, ezért jó előre vegyünk mindenkit nyilvántartásba.
Holott, az ártatlanság vélelméből kiindulva csak azokat vennék nyilvántartásba, akik már elkövettek valamilyen jogsértő cselekményt. Az elmúlt, legalább két esztendőben, de mondjuk, szerintem akár még messzebbre is vissza lehetne menni, nem volt olyan komoly rendbontás a stadionokon, sportcsarnokokon, sportlétesítményeken belül, ami ennek a szélsőséges törvényi szigornak akár csak a töredékét is indokolná.
Azt próbálják egy kicsit megfontolni vagy fontolóra venni, hogy az érdemi rendbontások nagyobbrészt már a stadionokon kívül, általában, ha egyáltalán vannak Magyarországon, mert ez is egyre ritkább, a stadionoktól több kilométeres távolságban fordulnak elő, vagy éppen a stadionok környéki utcákban vagy közterületeken. Tehát teljesen feleslegesen invesztálnak ebbe milliárdokat, ez is egy újabb indoka annak, hogy felejtsük el ezt az egészet. Mert egyrészt a videokamera-rendszer bőségesen elég, másrészt higgyék el, ha jó a foci, ha van egy jó csapat, mindegy, hogy azt Ferencvárosnak vagy bármi másnak hívják, van végre egy színvonalas létesítmény, nem kell térdig gázolni a vizeletben a különböző mellékhelyiségekben - mint eddig volt divat, sajnos rossz divat Magyarországon az elmúlt 15-20 évben -, ha van normális kiszolgálás, normális árakon normális szolgáltatás, akkor még a legvérmesebb, legfanatikusabb, legingerlékenyebb szurkolók sem fogják megkockáztatni, hogy ilyen létesítményből meg a kedvenc csapatuktól évekre eltiltsák őket, vagy akár több év szabadságvesztést pláne nem fognak kockáztatni. Tehát több értelemben is, nemcsak alkotmányjogilag, emberi jogi szempontból szükségtelen, aránytalan, felesleges, drága és értelmetlen, hanem már a szurkolócsoportok pszichológiájának, a szurkolók lélektanának ismerete szempontjából is teljesen értelmetlen ez az egész, amit csinálnak. Akkor mondhatnák azt, hogy mi a szurkolókat esetleg túlzottan mentegetjük vagy túlzottan melléjük állunk, ha azt mondanánk, hogy semmilyen biztonsági intézkedés nem szükséges. Bőségesen elég, ami most van! Bőségesen.
Már az eddigi szurkolói kártyarendszer is több problémát, akár személyiségi jogi problémát is felvet, de egy videokamera-rendszerrel, egy video-rendszerrel kombinált gyors, pontos, hatékony és szigorú jogalkalmazás teljes mértékben meg tudja oldani azt a problémát, amire most önök gyakorlatilag a „verébre ágyúval” taktikából kiindulva egy értelmetlen és felesleges szigort akarnak előírni.
De azt is kilátásba kell hogy helyezzem, hogy minden létező fórumon, ombudsman, Alkotmánybíróság és egyéb fórumon tiltakozni fogunk és fel fogunk lépni abban az esetben, ha önök ezt ezzel az íriszképes, ujjlenyomatos tartalommal fogják elfogadni, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy kilőjük ezt a törvényt, hogy hatályon kívül helyezzék ezt a törvényt, hogy ezt igazából, érdemileg ne lehessen alkalmazni.
Az pedig külön súlyos, hogy az egésznek az egyik szellemi szülőatyja vagy háttérembere, Kubatov Gábor most sincs itt. Ki tudja, lehet, hogy éppen a biztonsági emberekkel egyeztet a szezonnyitó mérkőzésekre.
A másik, hogy rengeteg egyéb problémával, részletkérdésnek tűnő, de súlyos problémával nem szembesültek, és végig sem gondolták. De lelki szemeimmel látom, hogy a Legia Varsó vagy a Partizan Belgrád táborát, amikor mondjuk, Újpestre vagy a Ferencvárosba látogat. Hát ezek a szurkolók azért nem éppen a magas toleranciaszintjükről közismertek. Adott egy ilyen 40 fokos kánikula, és el tudom képzelni, amikor íriszképekkel meg ujjlenyomattal akarják őket beléptetni. Na, tudják, az lesz a botrány melegágya! Mert hamar el fog szakadni a film, és még a hadsereget is ki kell vezényelni akkor, ha rendet akarnak, mert ez a magyar rendőrség nem fogja tudni őket megfékezni, erre nagy összegben mernék fogadni. Konkrét tapasztalatom, konkrét emlékem van - lehet ezen mosolyogni, de így van. Ha valami a botrány melegágya, az az lesz, tisztelt hölgyeim és uraim, hiába csóválja a fejét Vinnai képviselő úr, nagyon nincs igaza, nem életszerű a gondolkodása.
Képzeljék el két-háromezer olyan ember tömeges megjelenését, akik több ezer kilométert utaztak, étlen-szomjan várnak a beléptetésre, hogy bent üdítőhöz vagy szeszes italhoz, vagy bármihez, ételhez jussanak, és két-háromezer embert majd egyesével akarnak beléptetni. Újpesten ez korábban már komoly gondokat okozott, mikor minket egyesével léptettek be egy egészen szűk méretű nyíláson keresztül - nagyon finoman fogalmaztam; volt ennek egy szakkifejezése, de ezt most nem akarom itt a tisztelt Házban elmondani (Derültség.) -; 2001 júliusában, amikor a Hajduk Splittel játszott a Fradi Bajnokok Ligája selejtező mérkőzést, egyébként 0:0 lett a vége, ugyanezt csinálták a horvátokkal. Nem léptették be őket, tele volt az 1200 fős vendégszektor, a rendőrség nem is kezelte egyben a horvát szurkolósereget. És tudják, mi lett a vége? A rendőrség a harmadik hullámban tudta visszaverni a horvát szurkolóknak az éhségből, szomjúságból, a 40 fokban a napon való több órás álltatásából, vegzálásából fakadó rohamát.
(13.50)
Ha bevezényelték volna őket időben, akkor az egész balhét el lehetett volna kerülni. Egy sor ilyen problémára még nem is gondoltak azért, mert önök mindig a VIP-szektorban foglalnak helyet, vagy meccset tévéből néznek, éppen ezért nem is lehet életszerű a gondolkodásuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és nem hallgatták meg azokat, akik ehhez valóban értenek.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me