APÁTI ISTVÁN

Full text search

APÁTI ISTVÁN
APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Kérem a kormánypárti képviselőket, különösen Semjén miniszter urat, hogy válaszoljon akkor érdemben arra, miért a kollektív bűnösség vélelmét - mert új fogalmat alkottak a kollektív bűnösség és a bűnösség vélelme szóösszetételekből vagy kifejezésekből -, miért a kollektív bűnösség vélelmét emelik törvényerőre a Fidesz újabb vastörvénye szerint - ahogy itt írva vagyon a papíron -, ahelyett, hogy azoknak a gyors, kemény, határozott, példa értékű megbüntetésének a jogi környezetét dolgoznák ki, akik valóban elkövetnek, elkövettek vagy elkövetnek majd a jövőben szabálysértést vagy esetleg bűncselekményt, mert akik jogellenes cselekményt követnek el egy sportrendezvényen, akár egy futballmeccsen, azoknak valóban nincs ott a helyük, nincs helye tömegverekedésnek, késelésnek, egyebeknek. Azoknak a megbüntetése, a kizárása, a szankcionálása mindenkinek érdeke, ezzel mi is egyetértünk. De miért abból indulnak ki, hogy van potenciális több ezer vagy több tízezer bűnöző, a kisgyermektől az idősebb emberekig? Gondolják végig életszerűségében, ha a Fradi-pályán, mondjuk, a lilák elleni rangadón, a derbin van 24 ezer körüli telt házas létszám, vasárnap este van a meccs, már két nappal korábban, pénteken el kell kezdeni a beléptetést, ha mind a 24 ezer embert a meccs kezdéséig be akarják engedni, mert a régi Fradi-pályán üzemelő beléptetési rendszernek is nagyon komoly problémái voltak. Rengeteg, sokszor ötször, tízszer annyi időbe telt az emberek beléptetése, mint korábban, sok esetben, aki időben érkezett, a meccskezdés előtt egymásfél órával, a második félidő elejére tudott csak beérni. Tehát egész egyszerűen önök ezt sem gondolták végig, hogy ez munkaidőben, fizikailag, létszámban, szurkolói létszámban, szurkolói számban mit jelenthet.
Másrészt én nagyon furcsának tartom azt, hogy amikor a magyar stadionokban ilyen teljesen értelmetlen, drága módon akarnak és alkotmányellenesen, az emberi jogokat sértő módon akarnak rendet tenni, akkor, ha jól emlékszem, még ellenzéki időszakukban nem igazán álltak ki, vagy egyáltalán nem, vagy csak ímmel-ámmal a magyar szurkolók mellett akkor, amikor a magyar szurkolókat akár verbális, akár fizikai inzultus vagy gyalázat érte a szomszédos országokban vagy az elcsatolt, elorozott területeken. Gondolok itt 2008. november 1-jére, a dunaszerdahelyi gyalázatra, amikor azokat verték rommá a tót rendőrök, akik videofelvételek által bizonyított módon a világon semmilyen jogellenes cselekményt el nem követtek.
(14.40)
Egy 17 éves dunaszerdahelyi fiatalember, aki élete első mérkőzésén volt, majdnem meghalt, újra kellett éleszteni, napokig élet-halál között volt az a fiatalember a szlovák rendőrök magyargyűlöletből fakadó brutalitása miatt, és olyan körülmények között, olyan előzmények után, hogy valószínűleg a magyar rendőri szervek és a magyar titkosszolgálatok fényképeket, személyes adatokat, különleges személyes adatokat szolgáltathattak ki a szlovákoknak, akik már a határátlépést követően folyamatosan vegzálták, terrorizálták, fenyegették a magyarokat, akik gyakorlatilag arcról és névről ismertek magyar szurkolókat vagy szurkolócsoport-vezetőket. Több magyar szurkoló már el se jutott a meccsre, anyaszült meztelenre vetkőztették őket, még a tetoválásaikról is videofelvételt készítettek a szlovákok.
Ezt azért tehették meg, mert az akkori balliberális kormány a máig tisztázatlan magyar és szlovák rendőri és/vagy titkosszolgálati együttműködés keretei között kiadta, elárulta ezeket a szurkolókat, de ez csak a gyalázat egyik része. Önök semmit nem tettek, pedig mi többször kértük, hogy vizsgáljuk ki akár most már lassan hat esztendő távlatából, hogy hogyan tehették meg ezt a szlovákok. Nem hallottam akkor a nemzeti keresztény mélymagyar fideszes-KDNP-s képviselőket, hogy tiltakoztak volna a magyargyűlölet eme véres megnyilvánulása ellen.
Semmi nem történt, mint ahogy nem történt - akkor is elvileg jobboldali kormány volt - 1992. szeptember közepén, amikor szintén a Szlovákiának nevezett államalakulat területén a Ferencváros-szurkolókat verték meg. Egyik helyen sem fradistákat vagy valamelyik szurkolócsoporthoz tartozókat vertek, mindenhol magyarokat vertek, csak azért, mert magyarok, csak azért, mert magyar nyelven beszélnek, csak azért, mert gyűlölik a magyarokat, legalábbis a szlovák rendőrök egy része és a szlovák szurkolók egy jelentős része - mert így pontos a megfogalmazás - gyűlöli, szívéből gyűlöli a magyarokat.
Vagy miért nem szóltak önök akkor, nyilván azt nem törvénytervezetben kell rendezni, de akár egy határozati javaslatot, egy szimbolikus határozatjavaslat-tervezetet sem nyújtottak be az én legjobb tudomásom szerint, amikor 2009 nyarán a Steaua Bukarest–Újpest mérkőzésen - nem fogom itt most idézni, mert borzasztó volt a mondat megfogalmazása - a román szurkolók magyar nyelven egy, a magyar édesanyákat és a magyar gyermekeket porig alázó, gyalázatos, szégyenteljes, emberhez méltatlan kiírást emeltek a magasba. Hogy a balliberális kormány nem tiltakozott, hát tőlük mit is várunk, de önök sem emelték fel a szavukat, és akkor sem álltak ki a magyar szurkolók mellett, bár ez csak egy verbális inzultus volt.
Tehát önök, ha szóbeli, ha fizikai inzultus éri a magyar szurkolókat, akkor nem foglalkoznak velük. Akkor, amikor semmit nem követnek el, mindezen borzalmak átélése után - ami például Bukarestben vagy Dunaszerdahelyen érte őket -, még most azzal szembesülnek négy-öt-hat év elteltével, hogy a saját szülőföldjükön ilyen elképesztő, értelmetlen vegzálásnak, sokszor bűnözőkkel teletűzdelt magáncégek gyanús adatkezeléseinek, folyamatos - az előbb említettem már, hogy ez mit jelent - család-látogatásoknak és olyan joghátrányoknak és egyéb hátrányoknak lesznek kitéve, amiket ők nem érdemeltek meg és nem szolgáltak rá.
Mennyivel jobb lenne, ha most arról vitatkoznánk vagy arról beszélnénk, hogy a szurkolói csoportok, a szurkolói közösségek bevonásával hogyan tudnánk a szó legnemesebb értelében vett hangulatot fokozni törvényes keretek között, irányított, szabályozott keretek között, adott esetben felelős személyek megjelölésével. Mert hogy másik uniós példát is mondjunk, Olaszországban sem illegális a pirotechnika, Olaszországban is lehet alkalmazni. Természetesen be lehet tiltani itt mindent, de ennyi erővel a golyóstollat is be lehet tiltani, mert azzal is lehet embert ölni, ha ilyen értelemben „szakavatott” kezek forgatják. Hát mindent fel lehet használni normális hangulatteremtő célra meg jogellenes célra is.
Miért nem arról beszélünk, hogy az előbb említett, Mirkóczki képviselő úr által rendkívül képszerűen, szuggesztív módon megjelenített lengyel képet vagy lengyel hangulatot idevarázsoljuk? Megvan hozzá a humán erőforrás, megvan hozzá a személyi állomány, megvan hozzá a magyar szurkolók elkötelezettsége. Ha egy kicsit jobb lenne a foci, meg a szurkolókban partnert látnának, és nem ellenséget meg nem bűnözőt, meg nem kiirtandó életformát - mert vegyék tudomásul, hogy ez nem egy egyszerű szimpla hobbi vagy szenvedély, ez egy életforma, egy életstílus, ha úgy tetszik. Ha a szurkolóban partnert látnának, akkor az egyrészt az önök megítélését a szurkolói csoportokban - és azért nem egy-kétezer emberről, hanem attól sokkal több személyről, vagy ha önöket már ez érdekli csak, sokkal több szavazóról beszélünk - sokkal inkább növelné, az önök népszerűségét és elfogadottságát. Nem, önök nem azt akarják, hogy jó hangulat legyen, és hogy ne egy színielőadássá silányuljon egy labdarúgó-mérkőzés, önök a kitartó szurkolók maradékát is ki akarják irtani, távol akarják tartani olyan szabályozásokkal, amelyek legfeljebb csak az önök gazdasági holdudvarának, az önökhöz közel álló gazdasági környezetnek jelentenek milliárdos megrendeléseket.
Gondolják át, vonják vissza, vagy ha nem teszik meg, akkor addig fogunk menni, míg ezt hatályon kívül nem helyezik, vagy legalábbis el nem tudjuk lehetetleníteni ennek a gyakorlati bevezetését és alkalmazását, mert ez - ha már önök mindig erre hivatkoznak, szinte már divatos kifejezéssé vált a köreikben - semmilyen európai normának, semmilyen emberi jogi normának nem felel meg, és ahogy már itt sokszor elhangzott, a világon nem indokolja semmi.
Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me