DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai törekvéseivel összhangban kiemelten támogatja a mérkőzések rendezési feltételeiként a kulturált, családbarát, a gyermekek, nők és hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportok fokozott védelmét biztosító szervezési-rendezési előírások szabályozását és azok gyakorlati érvényesítését. Az előző kormányzati ciklusban a második Orbán-kormány számos lépést tett a fenti célok gyakorlati biztosítása érdekében. Modern, világszínvonalú létesítményfejlesztések kezdődtek, amelyek közül néhány kiemelt jelentőségű beruházás már le is zárult, vagy arra a közeli jövőben fog sor kerülni.
A létesítményfejlesztések mellett a kormány fontosnak tartotta biztosítani a kulturált, a társadalom széles rétegei számára vonzó szabadidő-eltöltési lehetőségként kínált sportrendezvény- és mérkő-zésmegtekintés biztonsági és biztonságtechnikai feltételei kialakítását. Ennek érdekében a legnagyobb közérdeklődésre számot tartó csapatsportágak nemzeti bajnokságai és más kiemelt eseményei keretében zajló mérkőzéseken az új biztosítási filozófiának és a biztosítások folyamatos értékelésének köszönhetően javult a mérkőzésrendezés biztonsági feltétele. Több mint 25 százalékkal csökkent a sportrendezvények biztosítása során az igénybe vett rendezői létszám. A költséghatékony rendezési gyakorlatnak köszönhetően, a rendezők számának csökkentése ellenére a szervezés és a rendezés minősége emelkedett, a biztonsági események száma nem nőtt, súlyosságuk foka pedig csökkent.
Kiemelt figyelmet kapott a labdarúgó-mérkő-zések biztonsági szempontból történő minősítése. A mérkőzések minősítése, amelyben az állam képviseletében az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkársága is részt vesz, megfelelően elősegítette a rendezvények biztosításának tervezését. Helytelen mérkőzésminősítés miatt biztonsági probléma nem keletkezett. A mérkőzéseken a kulturált szurkolás feltételeinek biztosítása érdekében a sportról szóló 2004. évi I. törvény 2011. évi átfogó módosítása során a gyermekek, nők, családok erőszakos, trágár kifejezések elleni védelme érdekében előírásra került, hogy a szervező köteles azt a résztvevőt, aki a sportesemény megtartását, illetve mások személy- és vagyonbiztonságát veszélyezteti, vagy rasszista, gyűlöletre uszító, másokban félelmet keltő vagy másokat megbotránkoztató, nem a sportszerű szurkolással, buzdítással összefüggő magatartást tanúsít, e magatartások abbahagyására felszólítani. Amennyiben a felszólítás nem vezet eredményre, az érintett nézőt a sportrendezvényről el kell távolítani. Az eltávolított személlyel szemben pedig a törvényben meghatározott feltételek szerint a belépőjegy vagy bérlet értékesítését meg kell tagadni, ami biztosítja az ilyen szurkolók távoltartását a sportrendezvények további megtekintésétől, a nézőtéri erőszak különböző formáinak elkövetésétől.
A fentiekre is figyelemmel, mivel a jelenleg a tisztelt Ház előtt fekvő törvénymódosítás az általunk is preferált célok elérését segíti elő, a törvényjavaslatban foglaltakat a kormány támogatja. Az európai tendenciák, egy minden szempontból biztonságos és szolgáltató stadion felépítése elsődleges. Ezt követi a hatóságok közötti együttműködés növelése, kiképzett rendezők foglalkoztatása a stadionon belül, a szurkolói csoportok elválasztása. További alapelv a szabálysértőkkel és bűnözőkkel szembeni zéró tolerancia, a bűnismétlés lehetőségének elkerülése, amit a szurkolói azonosítás törvényjavaslatban kezdeményezett formája tovább erősít. A törvényjavaslat szerinti új eszközök által biztosított lehetőségek gyakorlati alkalmazása során olyan szabályozás kialakítása a cél, ami egységesen az egyes sportágak versenyrendezésében szervezett valamennyi mérkőzés, illetve sportrendezvény során biztosítja a biztonságtechnikai feltételek szövetségi szinten meghatározott minimumfeltételeit. A kormány kifejezett célja továbbra is az, hogy a labdarúgó-mérkőzésre látogató nézők a korábbinál lényegesen kulturáltabb környezetben és a sporteseményhez méltó hangulatban tölthessék szabadidejüket és élvezhessék a mérkőzéseket.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(12.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me