DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Idéznék a törvényjavaslat 2. §-ából, amely a sporttörvény 72/A. §-át módosítja, ennek is a (2) bekezdéséből. A szervező, a klubkártya tulajdonosa személyazonosítás céljából e személy képmásáról, íriszképéről vagy (Pillanatnyi szünetet tart. - Z. Kárpát Dániel: Most olvassa el először!) vénalenyomatáról generált, vissza nem fejthető, titkos, algoritmizált, alfanumerikus kódot kezelhessen. Ez vagylagos, tehát nem azt jelenti, hogy a három közül mindhármat kezelheti. Ráadásul a törvényjavaslat megteremti a lehetőségét annak, hogy a klub, mondjuk, vénalenyomatról generált (Apáti István: Ez olyan, mint amikor először olvasod!) hash-kódot kezeljen. (Az elnök csenget.) De ez nem azt jelenti, hogy ez minden esetben kötelező. Ez azt jelenti, hogy ha a klub úgy dönt, hogy ő annak ad ki klubkártyát, akinek ezt a kódját kezeli, akkor úgy adhatja ki. Ugyanis ezek a kódok sokkal biztonságosabban azonosítják a személyeket. A klubkártyákon korábban fénykép volt, amiről nem olyan nagy biztonsággal lehet megmondani, hogy a klubkártya-tulajdonos megy be vele a mérkőzésre vagy más, ellenben a másik kettő, tehát az íriszkép és a hash-kód egész biztonsággal megmondja, hogy az a személy van-e ott. Tehát itt egyáltalán nincs szó arról, mint amit többen emlegettek, hogy halmozzák az adatokat, és egyéb dologról, hanem arról van szó, hogy a törvény lehetőséget ad arra a klubnak, hogy eldöntse, milyen adatokat kezel ezek közül. Tehát vagylagos. Így aztán - ugyan Schiffer képviselőtársamat a vita vége már nem érdekelte - biztosított a célhoz kötöttség és az arányosság elve is. Ugyanis nem kezel több adatot, mint ami feltétlenül szükséges.
Mi a magunk részéről egyébként nem nézzük bűnözőnek sem a szurkolókat, sem a biztonsági személyzetet, sem a klubtulajdonosokat vagy a klubok üzemeltetőit, még a labdarúgókat sem, egyikőjüket sem. Ugyanis véleményünk szerint nem azok. Természetesen a rendszer arra szolgál, hogy a jogsértőket kiszűrje a stadionból, és oda családok biztonságosan bemehessenek.
Több szó esett arról, hogy nagyon hosszú ideig tart egyrészt a klubkártya kiváltása, másrészt az azzal való belépés. Egy klubkártya kiváltása maximum három percet vesz igénybe (Apáti István: Nekem egy év alatt jött meg!), és ez már utána gyorsítja a belépést. Tehát ezzel a rendszerrel nemhogy lassabb lenne a beléptetés, hanem sokkal gyorsabb lesz. Ez is a törvény egyik célja, hogy nagyobb tömegeket gyorsabban be tudjanak léptetni a stadionokba.
Sajnos Schiffer képviselőtársamnak mindig bizonyos vállalkozói körök jutnak eszébe. Lehet, hogy ő már csak saját magából indul ki, nem tudom, de az, hogy bármilyen törvényjavaslatot benyújtunk, szóljon ez adóról, bármiről, Schiffer képviselőtársamnak ugyanaz jut eszébe.
A módosító javaslatokat természetesen megfontoljuk. Ami a törvényjavaslat koncepciójával egyezik, azokat támogatni fogjuk, és kérem a képviselőtársaimat, hogy szavazatukkal majd támogassák a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me