DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egységes nemzeti célunknak kell, kellene lennie a magyar sport, a magyar sportkultúra fejlesztése. Ehhez meggyőződésem szerint alapfeltétel a pályákon a rend és a biztonság megteremtése. Ehhez elengedhetetlen a kulturált szurkolás feltételeinek megteremtése. Azt remélem, hogy ebben most itt, a tisztelt Házban mindannyian egyetértünk. Azt is remélem, hogy vita közöttünk csupán az eszközök megválaszolásában és megválasztásában van.
Tudjuk jól, hogy a sportrendezvények nagy tömegeket vonzanak már az ókor óta, és így van ez ma is. Az elmúlt évtizedek társadalmi feszültségeiből adódó, világszerte kifejezetten erősödő fizikai és verbális agresszivitás, továbbá egyéb szélsőséges jelenségek sajnos megjelentek nemcsak a sportpályák közvetlen közelében, hanem már a lelátókon is. Főként ez az oka, hogy nagyon sok sportot kedvelő, szórakozni vágyó néző, sportbarát és család a nem megfelelő biztonságú, negatív hangulatú mérkőzésektől inkább távol marad. Ez a fizikai és verbális agresszivitás sajnos már természetes velejárója a futballmérkőzéseknek. Ezek rossz fényt vetnek magára a sportra is, nem beszélve arról, hogy negatívan érinthetik az utánpótlásnevelést is.
Számos külföldi esemény mutatott rá az elmúlt években, hogy sürgősen tenni kell valamit a biztonságért. A leghírhedtebb eset a Heysel-tragédia volt 1985-ben. Itt 39-en haltak meg. A legfiatalabb áldozat mindössze 11 esztendős volt. Európa legtöbb országában, így Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is szigorú büntetőjogi és sportigazgatási szabályok bevezetésével tették biztonságosabbá az egyes kiemelt sportrendezvényeket, főleg a futballmeccseket. Végignézve az elmúlt évtizedek hazai sporteseményeit, talán nem volt olyan szezonja az NB 1-nek, amikor egy-egy rangadón ne kellett volna a rendőrségnek komoly erőkkel fellépni a sporthuligánok ellen.
(13.30)
Legyünk mindannyian tisztában azzal, hogy ez a kivonulás az adófizetők pénzéből igen sokba kerül. Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, tegyünk közösen azért, hogy ne ez legyen ma természetes. Tegyünk azért, hogy az elmúlt években indult és most folytatódó nemzeti sportlétesítmény-építési és -felújítási program kiteljesedhessen a sportolók és a szurkolók biztonsága érdekében. Azért építünk új pályákat, azért építünk új tornatermeket, sportcsarnokokat, amelyek sorában választókerületemben, a főváros XVII. kerületében, Rákosmentén is rajtkőnél áll egy sport- és rendezvénycsarnok építése, hogy minél többen, minél jobb körülmények között sportoljanak, a nézők pedig minél kulturáltabb körülmények között szurkolhassanak. De tudom, hogy ez még mindig kevés. Kilátogat-e gyermekével egy focimeccsre, ha nem érezheti, hogy ott biztonságban vannak, ha aggódni kell amiatt, hogy a rendbontásra tudatosan készülő huligánok a lelátón esetleg közvetlen környezetükbe is férkőzhetnek?
Tisztelt Ház! A sporttörvény jelen módosításának célja egy szolgáltató szemléletű, családbarát és a kulturált szórakozási lehetőséget biztosító jogi helyzet kialakítása, amelynek kulcsa a biztonság megteremtése. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a kulcs itt van most mindannyiunk kezében. Kérem önöket, amennyiben az alapcéllal egyetértenek, észrevételeikkel, módosító indítványaikkal, kritikáikkal segítsék a törvény tökéletesítését, hiszen közös kötelességünk és felelősségünk a rend megteremtése a pályákon, hogy egy-egy focimeccs olyan esemény legyen, amelyre családok, kisgyermekek, szülők, nagyszülők és sportrajongó baráti társaságok is szívesen és nagy biztonságban elmehetnek. Tegyünk közösen azért, hogy legyen ünnep a foci. Tegyünk közösen azért, hogy legyen ünnep a sport, legyen ünnep és ne rémálom.
Ahogyan Andrea Pirlo, a világhírű focista fogalmazott a közelmúltban megjelent könyvében, és azt gondoltam, az ő szavaival zárom a hozzászólásomat, azt gondolom, érdemes meghallgatni, hiszen ha valaki ismeri a lelátók, a stadionok világát és a pálya világát, akkor ez ő, idézem: „Más országokban csodálatos nézni, ahogy egy csapat busza begördül. Úgy vonulsz a pályára, hogy szurkolók tömege van az egyik oldaladon, gyerekek mosolyognak, és ezért mi is, ahogy látjuk őket. Csak nagyon ritkán van szükségünk sötétített ablakú járművekre a stadionba utazáshoz. Viszont Olaszországban pont ellenkezőleg, az idegenbeli meccsek olyanok, akár egy rémálom. Az út a hotel és a stadion között mintha egy csatatéren vágna keresztül. Elegem van, hogy rendőrségi kíséretre van szükségünk magunk előtt, és elegem van a villogókból és szirénákból. A rendőrségnek sokkal fontosabb dolga is lenne, mint hogy miattunk aggódjanak.”
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt kívánom magunknak, hogy közösen sikerüljön elérni azt a kitűzött célt, hogy biztonságban lehet ma Magyarországon mindenki a stadionokban, a focipályákon. Azt kívánom, hogy legyen rend a magyar stadionokban, és azt is kívánom, hogy a lelátók telve legyenek mosolygó emberekkel, közöttük minél több gyermekkel, és azt is, hogy közben a meccs egyre színvonalasabbá válhasson. Azt gondolom, hogy ez közös érdekünk, és addig is, amíg ezt, remélem, hamarosan elérjük, és a vita úgy fog tudni zárulni majdan, hogy mindenki egyetértésével találkozhat, addig is a holnap kezdődő foci-vb-hez mindenkinek jó szurkolást kívánok.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me