KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, képviselőtársaim. Végig azon gondolkodtam, hogy mi az aktualitása ennek az előterjesztésnek. Én nem vagyok ilyen rosszindulatú, mint a képviselőtársaim, hiszen elképzelhető, hogy a brazíliai futball-világbajnokság kapcsán jutott eszükbe képviselőtársaimnak, hogy most kell ezt az előterjesztést tenni. Némiképp azonban ez lehet, hogy naivitás, hiszen nyilvánvalóan, ahogy én néztem ezt az előterjesztést, egy szóval nem találkoztam a brazíliai stadionokról benne, úgyhogy mégiscsak lehet, hogy a Fradinál már állítólag kiépített beléptető rendszer legalizálásáról lehet szó. Nem tudom, hogy mi lehet az igazság. Szeretném hinni, hogy mégiscsak akkor a brazil futball-vb az igaz.
Történelemtanár vagyok, és nem félek használni (Derültség a Jobbik soraiban.), de most mindenkit megnyugtatok, hogy én nem fogok 6-8 percen keresztül a sport helyzetéről beszélni, ahogy ezt megtették előzőleg a képviselőtársaim. Nagyon szép és könnyekre fakasztó beszédeket hallottunk arról, hogy a sport a történelemben is milyen fontos, és úgy általában is milyen fontos. Én ezt abszolút megerősítem, magam is ugyanezt gondolom. Sőt, nem hiszem, hogy a teremben van olyan képviselőtársam, aki ennek az ellenkezőjét gondolná, hiszen sportszerető, sportot tisztelő és gyakran sportrendezvényeken szurkoló képviselőtársak szép számmal vannak itt most a teremben is. Ezt egyébként senkitől nem vitatnám el.
(14.00)
Nyilván eltérő élményeink fűződnek a sportrendezvényekhez. Magam az Óbudai Vasas röplabdaszakosztályának a látogatása kapcsán nem találkoztam még olyan élményekkel, amikről beszámoltak nekem fideszes képviselőtársaim. Bár kétségtelenül nagyon igaza van annak, aki előzőleg arról beszélt, hogy a szurkolás és a nézés más minőséget jelent. Visszaemlékszem arra - én magam nem vagyok kifejezett futballhuligán alkat, ez talán látszik is, tehát ne higgyék azt, hogy ezt a közösséget szeretném védeni, de higgyék el nekem -, hogy akár ebben a csapatban, a Vasas röplabdaszakosztályánál az a néhány szurkoló, aki hangulatot csinál, az a néhány szurkoló, aki minden egyes meccsen ott van és a csapatot tüzeli, az nagyon-nagyon fontos tud lenni, sok esetben akár a visszajelzését is a csapat részéről láthatjuk.
Persze, nem tudok eltekinteni a történelmi példa ismertetésétől. Az óbudai amfiteátrum befogadóképessége 12 ezer fős volt, ez talán nem ismert tény. Én most rendkívüli módon örülnék annak, ha a budapesti ligában éppen nyertes óbudai csapatnak átlagosan ennek a tizede lenne a nézőszáma. Szerintem egyébként egy 12 ezres átlagos nézőszámmal valamennyi magyar futballcsapat boldog lehetne.
Lehet számháborúzni, hogy a magyar futball mennyire népszerű és mennyire nem népszerű, de a magyar valóság az, hogy ezeket a meccseket sokan nem látogatják. Annak ellenére nem látogatják, hogy talán nincs másik olyan sport, amelybe ilyen mértékkel öntötték bele a pénzt az előző és a mostani kormány reprezentánsai. Mégis az látszik, hogy a kormányzati milliárdok ellenére gyakorlatilag semmilyen hatás nem mutatkozik. Felmerül a kérdés persze, hogy egyetértek azzal, hogy a családbarát sportrendezvények irányába kell elmenni. Egyetértek azzal, hogy rendre és biztonságra van szükség a stadionokban, bár szerintem azért futballra is szükség lenne a futballstadionokban, akkor lehet, hogy növekedne a nézőszám.
Én elfogadom azt, hogy önök abszolút jószándékúan hozták ide ezt az előterjesztést, én semmiféle sanda szándékot nem tulajdonítok itt senkinek. Azonban akkor is meg kell jegyeznem, hogy azok az irányok, amiket önök ebben az előterjesztésben megfogalmaznak, nem eszközei annak a célnak, amiről beszélnek. De miről is beszélnek? Arról volt szó, hogy nincs rend a magyar sportban, a magyar sport rendezvényein. Többen rákérdeztek, hogy akkor mondjanak példát olyan típusú rendbontásokra ezeken a rendezvényeken, amelyekre önök gondolnak, hiszen nyilván akkor bizonyítékokkal alá lehet támasztani ezt az érvet. Ez még eddig nem hangzott el.
2010-ben az Orbán-kormány újonnan felállva azt nyilatkozta, hogy 2013-ra megszüntetik a futballhuliganizmust. Ezt egy Bánki Erik nevű úriember nyilatkozta, talán ismerős a neve az önök számára. És azt is nyilatkozta, hogy végleg felszámolják azt, hogy a sportrendezvényeken balhék lesznek. Na most itt vagy az történt, hogy ez nem sikerült, s akkor az a negatív kép, amit önök festenek felénk és felém is a magyar sportrendezvények biztonságáról, sajnos igaz, s akkor ebben az esetben a futballhuliganizmus jobban teljesít ebben az országban, vagy pedig az történik, hogy egy kicsit túloznak önök az előterjesztés indoklása érdekében a futball- és a sportrendezvények kapcsán, hogy ott mi történik. Én szerintem inkább hajlok arra, hogy az utóbbival értsek egyet.
Kár vitatkozni arról tehát, hogy azok a kormányzati milliárdok, amik a futballba mennek, eredménytelenek. S őszintén szólva nem érzem erősnek azt az irányt, hogy azért nincsenek százezrek, tízezrek a magyar stadionokban, mert nem mernek a futballhuligánoktól oda belépni. Teljesen egyetértek önökkel abban, s szerintem nincs olyan ember ebben a Házban, aki ne értene egyet azzal, hogy a futballhuligánokat ki kell szűrni.
Őszintén szólva megint csak mondom, lehet, hogy naiv vagyok, de én abban a hiszemben voltam, hogy ez megtörténik. Abban a hiszemben voltam, hogy az önök által két évvel ezelőtt beharangozott törvénymódosításokkal, többek között egyébként az új büntető törvénykönyv életbelépésével is lehetővé válik egyrészt a beazonosítás, másrészt a hatékony fellépés a futballhuligánok ellen. Csak szeretném jelezni, hogy az új büntető törvénykönyvben minden olyan intézkedés, amiről képviselőtársaim az angol példát elemezve beszéltek, jelenleg is benne van. Lehet, hogy ezt kéne inkább végrehajtani? Ha érvényes szabályaink vannak a futballhuliganizmus visszaszorítása érdekében, akkor lehet, hogy hasznosabb irány lenne ezeket az érvényes szabályokat - amiket egyébként szintén önök hoztak - betartani.
De nézzük, hogy konkrétan mi is történik! Amíg itt tart a vita, rákerestem az interneten arra, hogy milyen megnyilvánulások voltak az elmúlt néhány évben. Megmondom őszintén, hogy olyan túl nagy negatív megnyilvánulásokat, amiről beszéltek, nem sikerült találnom, de majd várom, hogy világosítsanak fel. Találtam egy cikket, amelyben azt elemzik, hogy az egyik magyar csapat büntetést fog kapni mindenképpen - egy ez négyszázvalahány nappal ezelőtt megjelent cikk - a szurkolók tevékenysége okán, amit itt csináltak. Azt írja ez a cikk, hogy a találkozón nem alkalmazták az MLSZ által bevezetett háromlépcsős modellt - megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés -, ellenben az ellenőri jelentésbe bekerült az incidens, így a csapatnak minden bizonnyal fizetnie kell. A szurkolók egy csoportja többször is rasszista jelszavakat kiabált, mivel azonban nem haladta meg az előírt folyamatos öt másodpercet, ezért nem került sor a megszakításra.
Tehát arról beszélünk, hogy már jelenleg is egy rendkívül bonyolult és hatékony rendszer működhet, és ennek a törvényi háttere jelenleg is adott. Ha pedig jelenleg is adott a törvényi háttér a futballhuliganizmus és általában az olyan viselkedések megszüntetésére, amivel egyetértünk, hogy nincs helye a stadionokban, akkor nem tudom, hogy mi szükség van erre a módosításra.
Ha már történelmi példával éltek itt képviselőtársaim, engedtessék meg, hogy én ne menjek vissza Coubertin báróig, csak Deutsch Tamásig jussak el - azt gondolom, minden minőséget kielégít ez a fajta távlat -, és nézzük, hogy neki mi volt a tevékenysége a futballhuliganizmus felszámolásában. 2001-ben egy közbeszerzési eljárás keretén belül mintegy 4 milliárd összeget - biztosan nem lehet tudni, hogy pontosan mennyit, de 4 milliárdot biztosan - elköltöttek a beléptető rendszerre. Többen emlékeznek rá, hogy amikor megkérdezték a volt miniszter urat arról, hogy mi lett ezeknek a beléptető rendszereknek a sorsa, tekintve egyébként, hogy megdöbbentő módon mindenütt lehetett vele találkozni, sajtónyilatkozatokban, pártgyűléseken, termelési beszámolókon, csak a stadionokban nem, akkor azt a választ adta, hogy igazából ő ezzel nem találkozott soha. Hát valóban jogos azoknak a felháborodása, akik felvetik azt, hogy 2001-től elköltöttünk stadionbeléptetésre, a rendre és a biztonságra rengeteg pénzt, 4 milliárd forintot, s ezt követően a miniszter válasza, aki ezt kiépítette, megrendelte, aláírta, kitalálta és még számos más kiváló dolgot tett ezzel, az a válasza, hogy nem tudja, mi lett ezzel a dologgal. Képzeljék el, amikor otthon történik ez, hazamegyünk, és azt mondja a feleségünk, hogy befizetted-e a csekkeket, mi azt mondjuk, hogy nem. És mi lett a pénz sorsa, amit erre kaptál, s azt mondjuk, hogy nem tudjuk, valahogy elenyészett az idők forgatagában, a dolgos hétköznapok mindennapjaiban egyszer csak felszívódott. Azért érezzük azt, hogy ez így nincs rendben.
Örülök, hogy most egy újabb lehetőséget sikerült kapnia ugyanennek a társaságnak arra, hogy megint több milliárd forintért egy ilyen rendszert építsen ki. Nekem nincs olyan félelmem, amit Schiffer képviselőtársam és jobbikos képviselőtársaim elmondtak, szerintem ugyanis ez a rendszer egyszerű okból nem fog megvalósítani alkotmányellenes gyakorlatot, merthogy nem fog működni. Az is érdekes ugyanis, hogy azért nézzünk egymás szemébe: ezt valaki elképzelte? Ha egy szurkoló választhat, hogy az Egyesült Államokba kivándorolva egy komplett vizsgálatot szeretne inkább, hogy állampolgárságot kapjon, vagy pedig bemenjen egy Vasas-meccsre szurkolni, akkor biztos, hogy a könnyebb utat választja és Washingtonba repül. Most tényleg számos könnyített módot is lehet találni. Én javaslom például a komplett C típusú nemzetbiztonsági átvilágítást, mert innentől kezdve már tényleg csak az jön. Elképzeltük, hogy ez a magyar valóságban hogy van? Elképzeltük, hogy olyan szervezetek kapnak lehetőséget és nyilván egyben jogot is arra, hogy az adatainkat kezeljék, vagy mindenki adatait kezeljék, ujjlenyomatot, bármit, akik erre semmilyen módon nincsenek felkészülve. Semmilyen módon!
(14.10)
Tehát elképzeltük, hogy a teljes nemzetbiztonsági adatbázist épít ki majd a Vasas vagy a többi cég? Azért azt érezzük, hogy ez a dolog, mondjuk, roppantul komikus inkább. Kár arról beszélni, hogy mi lesz, ha ez életbe lép, mert ez nem fog életbe lépni. Ilyen nem lesz! Ahol eddig megvették ezt a rendszert, vagy egyes elemeit kiépítették, ott nyilván, ha ezt a javaslatot elfogadja a tisztelt Országgyűlés, ezt fogják használni, a többiek pedig a nagy magyar sunnyogásba fognak menekülni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én egyetértek az önök által megfogalmazott célokkal, de tényleg próbáljuk meg elképzelni, hogy ez működni fog-e. Azt gondolom, ez nem fog működni. Azt gondolom, ugyanaz lesz a sorsuk a drága pénzért közbeszereztetett ilyen rendszereknek majd, ha esetleg ezt így oldják meg, mint a beléptető kapuknak. A kukába vagy nem tudom, hová kerülnek.
Érdekes persze, és nem árt, ha ilyen javaslatok kapcsán megkérdezzük az érintetteket. Ugye, az MLSZ jelenlegi főnöke, az önökkel, mondjuk úgy, némi barátságban lévő Csányi Sándor igazán mondhatott volna valamit erről a dologról. Már csak azért is, mert roppant kellemetlen lenne, ha erről a javaslatról ugyanazt mondaná, mint amit mondott Deutsch Tamásnak a beléptető rendszer kapcsán. Ő azt nyilatkozta, hogy itt síkapukat vett az állam 4 milliárd forintért. Most nem tudom, milyen kellemetlenségeket fog mondani majd az önök barátja, Csányi Sándor akkor, amikor nyilatkozni kell arról, hogy ez a retinaszkenner és barátai, ami valóban bohózatba illik inkább, miként fog működni.
Nyilvánvalóan persze önmagában, többen azt mondták, hogy komikus, mások szerint szomorú, de önmagában megdöbbentő az, hogy az alkotmányos alapjogokhoz tartozó alapvető jogaink kapcsán sérülés veszélye állhat fönn akkor, amikor egy focimeccsre akarok bemenni. Azzal kell szembesülnöm, hogy olyan emberek kezelnék az alapvető adataimat, akik egyébként erre semmilyen módon nincsenek felkészülve. Én nem tudom, képviselőtársaimmal ellentétben, hogy melyek ezek a biztonsági cégek, nem tudom, hogy milyen emberek az alkalmazottak, én csak a jót feltételezem mindenkiről, de azért nézzünk egymás szemébe! Azt gondoljuk, hogy a magyar sport fel van erre a dologra készülve? Fel van készülve arra, hogy minden egyes stadionban ezt a rendszert kiépítjük? Vagy megint újabb és újabb kormányzati milliárdok fognak elmenni ennek kiépítésére? Azt gondolom, azért ezek jogos felvetések.
Minden pozitív érzésem mellett, ugye, elfogadom azokat a célokat, amiket önök kitűztek, de azt gondolom, ne lőjünk ágyúval a verébre. Ne olyan módon akarjuk visszaszorítani a nemkívánatos tevékenységeket a sportrendezvényeken, ami erre alkalmatlan. Ne nehézkesen, drágán tegyük ezt, hanem a jelenleg Európában alkalmazott eszközök segítségével. Higgyék el, a büntető törvénykönyv lehetőséget biztosít az azonosításra. Annak akadálya, hogy videorendszert építsenek ki, pedig nincsen.
Köszönöm, hogy meghallgattak, és kérem, hogy inkább ezt az irányt támogassák. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me