CSENGER-ZALÁN ZSOLT

Full text search

CSENGER-ZALÁN ZSOLT
CSENGER-ZALÁN ZSOLT, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Paksi Atomerőmű V. és VI. blokkjának felépítéséhez szükséges, Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodást illetően számos ferdítés látott napvilágot. Mint az a megállapodásban is olvasható, a hitel egy kötött államközi hitel, amely az építkezéssel, üzembe helyezéssel kapcsolatos kifizetések 80 százalékának teljesítésére fordítható, további 20 százalékot a magyar állam saját forrásból fog biztosítani. A törlesztési időszak az üzembe helyezést követő fél évvel kezdődik, és 21 éven át tart. A 11 éves építési időszak második felére koncentrálódnak a költségek, ez már az a 2020 utáni időszak, amikor az adósság már minden előreszámítás, előrejelzés alapján jelentősen, 60 százalék közelébe vagy az alá csökken. 2026 után kezdődik a hitel visszafizetésének ütemezése, amely hétéves periódusokban történik, 25-35-40 százalékos arányban elosztva.
Rendkívül kedvezőnek tekinthető a kialkudott kamatszint, a magyar állam által elérhető piaci hitelnél átlagosan 115 bázisponttal alacsonyabb. Önök is beláthatják, hogy ebben a 10 milliárd eurós nagyságrendben a piacon egyáltalán nem érhető el finanszírozás, főleg nem euróban. Az így elért megtakarítás sem elhanyagolható. Ennek mértéke évente átlagosan 18 milliárd forint, több mint 32 éven keresztül, persze csak abban az esetben, ha a teljes hitelkeret lehívásra kerül. Ha a piaci kamatozás a távoli futamidőkre kialkudott 4,5-4,95 százalékos szint alá kerülne, a hitel lecserélhető kedvezőbb konstrukcióra is. Ezt az időben előrehaladva a sávosan emelkedő kamatozás és az általunk kitárgyalt előtörlesztési opció együttesen teszi lehetővé.
Itt tenném hozzá, hogy a magyar állam jogosult bármely összeg díjmentes előtörlesztésére, amennyiben erről az orosz felet 90 nappal az előtörlesztést megelőzően előzetesen értesíti.
A 20 százalékos önrészt illetően is sikerült kedvező feltételeket kialkudnunk. Kedvezőtlen esetben ugyanis az adósságkezelést egyszerre terhelné a 20 százalékos, maximálisan 2,5 milliárd eurónyi azonnali finanszírozási igény, ahelyett, hogy 11 év alatt szétoszlana 100-200 millió euró nagyságrendű tételekre, amelyek adósságkezelési szempontból lényegesen könnyebben menedzselhetők.
A költségeknek alapvetően szintén farnehéz a lefutásuk, és csak a kifizetésekkel egy időben terhelődik meg a hitelkeret is, és válik szükségessé az önrész is. Ennek megfelelően a nagyja valamikor öt év múlva lesz esedékes. A kamatokat illetően: azokat értelemszerűen csak a lehívott hitelek után fizetjük.
Ami tehát az előttünk fekvő törvényjavaslatot illeti, a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb infrastrukturális beruházásához kapcsolódik. Nem elhanyagolható tény, hogy ez legalább 3 milliárd eurónyi megrendelést jelent a magyar vállalati szektor számára, és legalább 1 milliárd eurós adóbevételt a magyar államkassza számára, miközben munkahelyek ezrei jönnek létre. A legfontosabb azonban, hogy megépül az atomerőmű, és állami tulajdonban marad.
Összehasonlításképpen: a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-összefogás 2009-ben másfél év alatt vett fel 14 milliárd eurót az IMF-től úgy, hogy abból nem épült semmi, az egészet eltapsolták, annak semmi hozadéka nem maradt. (Dr. Józsa István: Ez marhaság.)
Tisztelt Országgyűlés! Mint azt önök is láthatják, a megállapodás végeredménye a magyar érdekeknek minden szempontból megfelel. Meg kell értenünk, hogy az atomerőmű V. és VI. blokkjának felépítéséhez és üzemeltetéséhez komoly forrásokra van szüksége Magyarországnak, így kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a szóban forgó törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me