HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Azt, hogy miért is beszélünk ilyen tágan erről a kérdésről, ezt most a kormánypárti képviselőknek mondom: merthogy önök ezt a döntést kétharmados felhatalmazással takarózva egyedül hozták meg a ciklus végén. Ez a döntés mégis, erősen úgy tűnik, hogy elkapkodva, előkészületlenül született meg. Ezt a döntést sunnyogva, egyeztetés nélkül hozták meg, kihagyva a szakembereket, a térség településeit, a parlamenti pártok többségét a döntésből. Egyezzünk meg abban, ez nem túl elegáns és nem is túl demokratikus döntés.
Forma. Amikor önök átvették a kormányzást, ha komolyan és felelősséggel gondolták volna, hogy a magyar vállalkozásoknak akarnak lehetőséget teremteni, álltak volna neki ennek a bővítésnek, akkor a civilekkel, a szakmai szervezetekkel az egyeztetéseket, a térség és a vállalkozók felkészítését már 2010-ben megkezdhették volna. A szakemberek, a mérnökök, minősített szakmunkások képzését időben megkezdték volna, mert tudják, képviselőtársaim, nem terem mindenhol 500-600 hazai szakmai tapasztalattal rendelkező mérnök, több ezer minősített hazai szakmunkás.
A felkészületlenséget jelzi, hogy még saját fideszes paksi polgármesterük is azt nyilatkozta a döntés megszületése után, hogy aggódó énje kerekedett felül, nem tudja, hogy meg tudunk-e felelni a feladatnak. Tudják, uraim és hölgyeim, nem elbábozni kell csak a demokráciát, az egyeztetéseket, a vállalkozói fórumokat, hanem ezeket a megkerülhetetlen folyamatokat komolyan, szakmai kérdésként kell kezelni.
A paksiak, a paksi szakemberek, a magyar szakemberek jogosan büszkék szakmai tudásukra, amelyet nem szeretnének elherdálni. Így viszont, ha az önök kapkodó döntései nyomán az orosz fél szándéknyilvánítása által biztosított 40 százalékos magyar beszállítói és kivitelezői részvétel nem fog tudni megvalósulni, ez az önök bűne lesz. Ez alól nem lesz kibúvó. Önök nem tettek semmit a magyar vállalkozások és a térség felkészítéséért. Pakson elsőnek kell lennie a szakmaiságnak, mert ez a döntésük nem egy egyciklusos döntés, ennek megvalósítása még az önök kormányzása után is, négy év múlva is élni fog.
A Paksi Atomerőmű nem egy ládagyár, hanem egy komoly felkészültséget és szakmai tudást követelő üzem. A paksiak, a hazai szakemberek pedig nemcsak szállásoltatni és étkeztetni szeretnék a külföldi szakembereket, hanem érdemben szeretnének részt venni a szakmai munkában. A szakmának kell munkát teremteni, nem pedig ügyvédi irodáknak és nyelviskoláknak.
Ez az önök felelőssége, hogy ha ez a beruházás megkezdődik, akkor képesek-e a magyar szakmai cégek biztosítani a 40 százalékos hazai vállalkozói részvételt. Ha nem élünk a lehetőséggel, és rengeteg munkahelyet fogunk elveszíteni, az óriási bűn lenne. Nyomon fogjuk követni a lépéseiket.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me