IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Arról tárgyalunk, hogy felvegyen-e Magyarország 10 milliárd euró, azaz 3 ezer milliárd forint hitelt Oroszországtól. Mindeközben évtizedek óta az eladósodottság Magyarország egyik legsúlyosabb problémája; miközben családok sokasága képtelen kivergődni a hitelcsapdából, az ország választott képviselői, pontosabban azok többsége arra készül, hogy újabb gigantikus hitellel kösse gúzsba magát. Nem hiszem, hogy elhessegethető a gondolat, amikor egyre szélesebb az egyetértés arról, hogy a devizahitel hibás termék, akkor ez igaz az Oroszországtól felveendő euróhitelre is.
Igen, a paksi hitel hibás termék, elsősorban azért, mert kiszámíthatatlan, és egyoldalú feltételeket támaszt Magyarországgal szemben. Talán nem véletlen, hogy a kormány részéről senki nem beszélt és tájékoztatott szívesen a megállapodás és általában a paksi bővítés részleteiről. Szerintem önök is tudják, hogy ez egy rossz megállapodás, az évszázad legrosszabb üzlete, s ezért igyekeznek minden részletet addig titkolni a magyar emberek és az országgyűlési képviselők elől is, ameddig csak lehet.
Az LMP a kormányzati titkolózás ellen fellépve, közérdekű adatigénylések garmadájával fordult a paksi bővítés szereplőihez. A párt kikérte, majd a megtagadás miatt pereli a bővítést megalapozó hatástanulmányokat mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mind a paksi bővítésre létrehozott MVM-projektcégekkel szemben. Hasonlóképpen perben áll az LMP a bővítés üzemeltetésének megismeréséért vagy a bővítéssel kapcsolatos csillagászati összegű ügyvédi megbízások feltérképezéséért. Ha mindezekkel az információkkal a nyilvánosság (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) tisztában lenne, a hitelszerződés tárgyalása sem ilyen körülmények között folyna.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me