KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt pünkösdi hétvégével igazán megkezdődött a Balatonnál a nyári szezon, és erre várt minden Balaton-parti település, nyilvánvalóan az önkormányzatok, helyi vállalkozók, mert a bevételek jelentős része ebben a néhány hónapban képződik, és ilyenkor kell felkészülniük az ínségesebb úgymond téli hónapokra, amikor ugye a turizmus hiányában bevételek az ebben az ágazatban dolgozóknál nem keletkeznek.
Szerencsés helyzetben vannak azok a települések, amelyek saját partszakasszal, balatoni partszakasszal rendelkeznek, és a különbség a balatoni partszakasszal rendelkező és nem rendelkező települések között szemmel látható, egyre nagyobb a leszakadás, és egyre nagyobbra nyílik az olló. Hiszen elsősorban az emberek nyilvánvalóan a Balaton-parti településeket keresik, ott költik el a pénzüket, odajárnak fürödni, strandolni, egyéb szolgáltatásokat igénybe venni. Emellett előnyben vannak nyilvánvalóan az autópályával és a Balaton-parti főutakkal könnyen megközelíthető települések, amelyek az M7-es autópálya vagy a 71-es főút mentén helyezkednek el, hiszen főként Budapestről és a nagyobb városokból érkezik a turistaforgalom nagy része, és a könnyű megközelíthetőség nagy előny.
Na de, mi a helyzet azokkal a háttértelepülésekkel, amelyek sokszor csak néhány kilométerre, akár négy-öt vagy még kevesebb kilométerre helyezkednek el a tóparttól, de elesnek a turizmus bevételeitől? A sok hátráltató tényező nehézzé vagy lehetetlenné teszi, hogy ők akár ezekből a fejlesztési forrásokból vagy a turizmus bevételeiből részesüljenek. Ezen településen élők a mindennapjaikat is nehezebben élik, mert elmaradnak a fejlesztések, nehezebben jutnak munkához, és a rossz közlekedés is meglepő módon sújtja őket: bár csak néhány kilométerre helyezkedik el településük ettől a frekventált turisztikai központtól, mégis sokkal hátrányosabb helyzetbe kerülnek.
Van két település a Balaton partján, legalábbis ha a Balaton keleti medencéjét nézzük: Siófok és Balatonfüred, amelyek messze kirívóan több fejlesztési és pályázati forrásban részesülnek, mint bármely környező település vagy akár a környező települések összessége. Természetesen amellett, hogy szükség van ezen két településen, ebben a két városban is fejlesztésekre, már nagyon kirívóvá vált, és az ott élők számára is jelzésértékű, hogy fejlesztési források szinte kizárólag erre a két településre áramlanak. Mivel nálam is a balatonfüredi választókerületben, a választókerület előző egyéni országgyűlési képviselője egyben Balatonfüred város polgármestere volt, és ez is egyértelművé tette, hogy a többi harmincegynéhány települése a választókerületének hátrányt szenved el Balatonfüred előnyére.
Most már szükségessé vált, hogy odafigyeljünk ezekre a kisebb településekre, háttértelepülésekre, hiszen ott is egyenrangú magyar emberek, választópolgárok élnek, akik szintén mandátumhoz juttatták egyéni képviselőjüket, mégis hátrány éri őket a mindennapok során.
Nem nevezhetjük túlzónak a háttértelepülések igényét, hiszen nem luxusszállodákra szeretnének forrásokat, hanem olyan alapvető szükségletekre, mint a közútfejlesztés, tehát néhány kilométernyi út építése, vagy hogy bekapcsolódhassanak valamilyen módon a Balaton-parti vérkeringésbe, akár kerékpárút révén, vagy a tömegközlekedés javításával könnyebben megközelíthetővé váljanak ők is, hogy a Balaton-partról is fel tudjanak jönni és elkölteni a pénzüket a turisták, akár szállást igénybe venni ezeken a sokszor sokkal nyugodtabb és pihentetőbb kikapcsolódást nyújtó településeken, vagy meginni egy pohár balatoni bort.
Tehát ezen települések lakói életét nehezíti a tömegközlekedés katasztrofális állapota is, a vasúti szárnyvonalak megszűnése jó néhányat érint közülük, és bár az ország egyik fejlettebb régiójában helyezkednek el ezek a települések, mégis sokszor mintha Kelet-Magyarország vagy a Dél-Alföld leszakadóbb régióiban járnánk, olyan állapotokkal találkozunk.
A tömegközlekedés a megélhetés egyik alapfeltétele, a munkába járás egyik legfontosabb eszköze ezekben a régiókban is, és mégsem születik olyan döntés, ami lehetővé tenné az ott élők helyzetének megkönnyítését. A települések erőteljesebb bekapcsolása a balatoni vérkeringésbe, újabb beruházások biztosítása számukra vagy pluszforrások biztosítása helybe hozná a munkahelyeket, egyszerűbbé tenné a településen élők mindennapjait. Azt látjuk, hogy ezen a területen rendkívül sok problémával találkozunk.
Arra szeretném kérni a kormányt, hogy fordítson nagyobb figyelmet ezekre a településekre is, és kezdje meg kiegyenlíteni azt az egyre nagyobbá váló különbséget, ami a Balaton-parton elhelyezkedő nagyobb települések és a kisebb háttértelepülések között van, és egyáltalán az egész régióra vetítve a pályázati források egyenletesebb elosztását biztosítsa a jövőben.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me