DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Mint a Mentelmi bizottság elnöke, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A jelen felszólalásban rendelkezésemre álló két percben lehetetlen vállalkozás lenne a mentelmi jog teljes történelmi fejlődését és a jogintézmény fenntartásának szükségességét bemutatnom, melynek eltörlésére a Jobbik, ha úgy tetszik, felesküdött.
Röviden azonban a következőkre hívom fel a tisztelt Ház figyelmét. Magyarországon a középkorra nyúlik vissza a mentelmi jog története, amelyet mi sem bizonyít eklatánsabban, mint az, hogy a Werbőczy-féle Tripartitum szerint a rendi országgyűlés követei már mentelmi jogi védelemben részesültek. A kommunista időkben a mentelmi jog formailag és tartalmilag is kiüresedett, a mentelmi jog valóságos tartalmat a rendszerváltoztatás után kapott ismételten a demokratikus jogállami berendezkedés megteremtésével. A mentelmi jog valójában két fogalmi elemből áll, egyrészt a felelősségmentességből, másrészt a sérthetetlenségből, amelyek együttesen biztosítják a világ valamennyi demokratikusan működő országában a képviselői függetlenséget és szabadságot.
Egyetértve a képviselői szólásszabadság korlátaival, a büntető törvénykönyvnek az alábbi törvényi tényállási elemei tekintetében állnak fenn ezek a korlátok: közösség elleni izgatás, nemzeti jelkép megsértése, nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása, visszaélés szigorúan titkos és titkos minősítésű adattal, visszaélés bizalmas minősítésű adattal, visszaélés korlátozott terjesztésű minősített adattal.
A fenti tények ismeretében kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy továbbra is tartsák fontosnak a parlamentben kialakult azon szakadatlan gyakorlatot, miszerint a tisztelt Ház magánvádas ügyekben nem függeszti fel az adott képviselő mentelmi jogát, ellenben közvádas ügyben igen.
Végül engedjenek meg egy megjegyzést, nevezetesen azt, miszerint az utóbbi időkben a mentelmi ügyekkel kapcsolatban éppen az előterjesztő párt frakciója, vagyis a Jobbik adta a legtöbb munkát a Mentelmi bizottság részére.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me