DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány betolta a paksi hitelszerződést a parlament elé. Ez azt jelenti, hogy tízmilliárd euró értékű devizahitel-ügyletbe kergeti az országot, közel 5 százalékos kamatra, aminek nagyobb részét kötelezően az orosz partnernek 15 napos határidővel kell megfizetni.
Tisztelt Országgyűlés! Magyarország tragikus függősége négy összetevőből áll: a torz gazdasági szerkezet, a növekvő jövedelemkiáramlás, a növekvő energiafüggőség, a növekvő államadósság. Ennek az összeredménye: alacsony bérek és egy, a külföldi tőkének és a belföldi oligarcháknak kiszolgáltatott, összeszerelő ország. A torz gazdasági szerkezet továbbélését pontosan mutatják Szijjártó Péter minapi szavai, amikor azt mondta, hogy Magyarországnak a térségben első helyen kell állnia a külfölditőke-vonzó képességben. Ezt a mesét hallgatjuk 25 éve. Ez a torz gazdasági szerkezet azt jelenti, hogy Magyarország miniszterelnöke azzal házal Szaúd-Arábiában, illetve másutt, hogy Magyarországon olyan kiszolgáltatott a munkaerő, és olyan keveset kell fizetni, hogy itt szabadon be lehet fektetni, és még adókedvezményeket is kapnak.
A tőkeszivattyúról, amiről egyébként miniszterelnök úr tavaly nyáron már beszélt, csak annyit, hogy 2009-ben a hazánkra irányított tőkeszivattyú a GDP 4,7 százalékát vitte ki az országból. Ez az Orbán-kormány alatt először 5,2 százalékra, majd 5,4 százalékra, 2012-ben 5,7 százalékra, 2013-ban 6 százalékra emelkedett. Pontosan azért várjuk, hogy a Fidesz-KDNP képviselői is aláírják a NAV-vizsgálóbizottsági kezdeményezésünket, hogy állítsuk meg a jövedelemkiáramlást az országból.
A jövedelemkiáramlás másik fő útja egyébként az offshore-paradicsomok. Négy éve követeljük, hogy az offshore-lovagokat seprűzzék ki a közszférából. Ehhez képest egy offshore-lovag lesz a harmadik Orbán-kormány fejlesztési minisztere.
A paksi paktum pedig egyszerre növeli az ország energiafüggőségét és az államadósságot. Eléggé esélyes, hogy ez a hitelszerződés bele fog ütközni az Alaptörvény 37. § (3) bekezdésébe, és könnyen lehet, hogy az Alkotmánybíróságon előbb-utóbb fel fog borulni.
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz álláspontja szerint Kovács Béla jobbikos EP-képviselő egyenesen hazaárulást követett el, amikor hosszú időn keresztül szervezetten és konspiráltan működött együtt az oroszokkal. Az a helyzet, hogy önök szervezetten és konspiráltan működtek együtt az oroszokkal, amikor ezt a hitelszerződést tető alá hozták. Az a helyzet, hogy akkor, amikor megállapítja a miniszterelnök 2011-ben, hogy az országnak ki kell törnie abból az ördögi körből, ami a lakossági devizaadósságból adódik, ezek után három év elteltével a saját kezével lök bele hárommillió háztartást, tízmillió magyar embert a devizahitel-csapdába. A paksi bővítésre felvett euróhitel ugyanis ugyanolyan hibás termék, mint amit a magyar devizahitelesekre sóztak rá a bankok. Itt ugyanis egyetlen fix pont van, a felvett kölcsönösszeg, amelyet a Moszkvában kifundált beruházási konstrukció alapján a Roszatomnak szinte azonnal visszaküldünk Moszkvába. Ám azt, hogy a törlesztés során pontosan hány forintot kell kifizetniük a magyar adófizetőknek, a húsz évvel ezutáni euróárfolyam ismeretének híján ma senki nem tudja megmondani. A magyar adófizetők bevételei forintban keletkeznek. Nekünk nem az számít, hogy hány eurót kell visszafizetni Oroszországnak, hanem az, hogy hány forintot kell megkeresnünk a hitel törlesztéséhez.
Elmondta-e vajon az Orbán-kormány a magyar választóknak azt, hogy minden magyar állampolgárnak legalább 600 ezer forintjába fog kerülni ez a paksi kaland? 2026-tól akkor is fizetnünk kell, ha nem készül el addig az erőmű, aránytalanul nagy terhet ró a következő generációkra és kormányokra, miközben a hasznot a mostani beszállítók élvezik, az orosz fél dönti el, hogy mi számít teljesítésnek, 15 napon túli késedelemnél 150 százalékos büntetőkamat van, 180 napnyi nemfizetés esetén pedig csőbe dönthetik a magyar kormányt. A paksi erőmű bevételeiből nem lehet kitermelni ezt a hitelállományt, ennek a törlesztésnek kétféle forrása lehet: durva áramáremelés, illetve új adók, adóemelések.
Tisztelt Országgyűlés! Azt követeljük, ne tűzze napirendjére az Országgyűlés ezt a paktumot, ellenben a kormány sürgősen indítson el egy zöldberuházási programot. Mi azt szeretnénk, ha Magyarország jövőjét nem a jobban teljesítő Simicska-birodalom Radóc utcai központjában, nem a Bilderberg-csoportban és nem is szervezetten és konspiráltan kötött magyar-orosz paktumokban döntenék el.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban. - Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me