ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt két hónapban a magyar polgárok két alkalommal is közvetlenül, egyértelműen kifejezhették akaratukat, és mondhattak ítéletet a magyar belpolitikai élet legfontosabb eseményeiről és szereplőiről: április 6-án és május 25-én. Az emberek mind a két választáson mondtak igent, és mondtak nemet is. Nemet mondtak például a bukott baloldal vezetőire, de nem csak egyre, tisztelt képviselőtársaim; nemet mondtak a triumvirátus mindhárom szereplőjére, nemcsak Mesterházy Attilára, hanem Bajnai Gordonra és Gyurcsány Ferencre is. Úgyhogy Mesterházy Attila, úgy tűnik, levonta a következtetéseket, most már csak arra várunk, hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc mikor fogják levonni a következtetéseket. Mind a hárman megbuktak az országgyűlési választásokon, mind a hármójuknak távozni kell, hogyha azonos mérce alapján akarnak mérni.
Tisztelt Képviselőtársaim! De nemet mondtak a választók ezeken a választásokon szélsőséges politikai stílusokra, és nemet mondtak olyan, ma Magyarország érdekeitől eltérő politikai, hatalmi elképzelésekre is, mint például az európai egyesült államok. Az európai egyesült államok elképzelése egyáltalán nem kapott sem többséget, sem támogatást a magyar választóktól, és azt kell hogy mondjam, éppen ezért akkor járunk el helyesen, hogyha minden alkalommal Magyarország érdekeit az eredeti, az Európai Unió alapokmányában szereplő elveknek megfelelően képviseljük.
Az európai egyesült államok elképzelése azt is jelentette volna, hogy nem a nemzeti tagállamok vezetői, nem a nemzeti tagállamok parlamentjei hozzák meg az alapvető döntéseket, hanem az Európai Parlament vagy éppen az Európai Parlament szintjén szerveződő politikai pártok és közösségek. Éppen ezért azt gondolom, és a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciója részéről a leghatározottabban támogatjuk a miniszterelnök úrnak azt a törekvését, hogy az Európai Bizottság következő vezetőjéről ne valamilyen felettünk álló politikai érdek alapján döntsenek, hanem azt a döntést az eredeti, a Közösség alapokmányában lefektetett elveknek megfelelően az európai uniós tagállamok vezetői hozzák meg. Ugyanis ez felel meg annak, hogy az Európai Unió a nemzetek Európája és nem európai egyesült államok. Ennek megfelelően az alapvető kérdésekben a döntő súlya nem a nemzetek fölött álló vezetőknek, hanem a nemzeti tagállamok megválasztott vezetőinek van.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanezeken a választásokon, azt gondolom, hogy a magyar polgárok abban a tekintetben is egyértelmű ítéletet mondtak, hogy hogy kell képviselni egy közösséget. A magyar polgárok azt mondták, hogy mindazoknak a politikusoknak nincsen helye a magyar közéletben, nem pártolják őket, akik a saját hatalmi ügyeikkel vannak elfoglalva a választók érdekei helyett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Attól tartok, hogy az önkormányzati választójogi rendszer megváltoztatása kapcsán ez a vita pontosan ugyanerről szól. Tisztelt Képviselőtársaim! Mert mi az, amiért már most itt szavakban, és gondolom, majd délután is a parlament üléstermében küzdenek önök? Önök azért küzdenek, hogy a Fővárosi Közgyűlésben pártpolitikusok fizetett tisztségeket kaphassanak. Önök azért küzdenek, hogy a parlamentből kieső szocialista pártkádereknek a Fővárosi Közgyűlés fizetett állásokat kínáljon fel. Én azt gondolom, hogy nem ez az emberek akarata. Mi ezzel szemben mit képviselünk? Azt képviseljük, hogy ahogy egyébként a parlamentben, úgy a Fővárosi Közgyűlésben, a város vezetésében is a közvetlenül megválasztott, az emberek által megválasztott politikusok kapjanak helyet és kapjanak szerepet.
Azt gondolom, hogy minden polgármesterről, minden polgármesterjelöltről közvetlenül maguk a választók döntenek, ugyanúgy, ahogy a főpolgármester személyéről is. Ezért az a véleményünk, hogy minél demokratikusabb az a rendszer, amely egyébként leginkább a közvetlen választás elvén alapszik. Ezért támogatjuk a fővárosi rendszer olyan átalakítását, hogy a Fővárosi Közgyűlésben túlnyomó többségben legyenek a közvetlenül választott polgármesterek és a közvetlenül választott főpolgármester. Ők együtt mondhassák ki, hogy mi a városlakók valódi szándéka és valódi érdeke.
Olyan rendszert szeretnénk, amely egyszerűbb, amely olcsóbb, és amely demokratikusabb. Azért demokratikusabb, mert az emberek közvetlenül döntenek a képviselőikről és a vezetőikről, azért olcsóbb, mert a Fővárosi Közgyűlésben nem lesznek fizetett pártkáderek, hanem helyettük egyébként a közvetlenül választott polgármesterek fogják meghozni a döntéseket, egy fizetésért, a polgármesteri fizetésért. És azért egyszerűbb, mert az emberek számára nyilvánvalóan jól látható módon lehet eldönteni azt, hogy kik kerülnek a Fővárosi Közgyűlésbe, hiszen ők maguk mondhatnak ítéletet és döntést a polgármesterjelöltjükről és ezáltal képviselőjükről is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me