BODÓ SÁNDOR

Full text search

BODÓ SÁNDOR
BODÓ SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban így van, amikor két ország, annak két kormánya, miniszterelnökei együttműködési megállapodást kötnek egymással, jogosan merül fel az ország érdeklődő lakóiban, hogy vajon ennek a megállapodásnak, ennek a tárgyalásnak lesz-e és mi lesz a folytatása.
Jó esetben ennek érzékelhető jeleinek kell lenni a hétköznapok során is, és a magyar-kínai, utóbbi időben magas szinten is köttetett megállapodásoknak jól érzékelhető jele volt Hajdú-Bihar megyében az elmúlt héten, amikor is a nagykövetség, illetve kínai szakemberek által megerősített delegáció látogatott el megyénkbe.
Ennek a látogatásnak nyilvánvalóan jól érzékelhető jelei voltak, három kulcseseményt tudnék kiemelni. Mindegyik olyan, amelyik szerintem alapvetően meghatározza szűkebb hazánk jövőbeni sorsát. Az egyik a képzéshez, az oktatáshoz kapcsolódott, a második a turisztikához, a harmadik pedig a gazdasághoz. A képzés területén, azt kell hogy mondjam, biztató jeleket tapasztalhatunk, hiszen a Bethlen Gábor Középiskolában az idei tanévben már egy egész osztály tanul kínai nyelven, van lehetősége kínai nyelvet tanulni, és a Debreceni Egyetemen is, ahol 30 ezer hallgató van, 80 kínai diák folytatja tanulmányait. A találkozásnak, a tárgyalássorozatnak sikeres része volt az, hogy megállapodás született arról, hogy a jövőben magyar diákok is ellátogathatnak kínai egyetemre, folytathatnak ott tanulmányokat. Azt gondolom, hogy a középiskolai oktatás, illetve az egyetemi képzés szélesítése mindenképpen a két ország sikeres együttműködését hivatott biztosítani.
A következő fontos témakör a turisztika volt, amely, azt kell mondjam, a megyének szintén az egyik kitörési pontja lehet. Kitörési pont, hiszem akár Hajdúszoboszló, akár a Tisza-part, akár Hortobágy, akár Debrecen nevezetességeit ismerik ugyan az ország határain kívül is, de mind-mind olyan természeti, kulturális értékkel gazdagítja országunkat, amelynek teljesen jogos, hogy megadassék az a lehetőség, hogy a határon túlon is bemutatkozhasson. Ennek is egy kiváló lehetőségét láttuk az egyeztetések során, és az egészségturizmus kapcsán, úgy tűnik, Kínában, kínai részről komoly érdeklődés mutatkozik.
A legfontosabb, bármennyire is ezek mindegyike fontos, és nem szeretném rangsorolni, mégiscsak a gazdasági együttműködés, amelynek keretében olyan konkrét elgondolások fogalmazódtak meg, amelyekre a magyar gazdaságnak mindenképpen fel kell készülnie, az ebben rejlő lehetőségeket ki kell használni. Nevezetesen az élelmiszeripar, a mezőgazdasági termékek iránti érdeklődés mutatkozik egyre jelentősebben Kína részéről, amely magában foglalja a sertéshús, a marhahús vásárlását, illetve egészen konkrétan mezőgazdasági technológiák vásárlását is. Sokan talán legyintenek, hogy olyan messze van Kína, és ezt szinte lehetetlen megvalósítani, de a mai viszonyok között bizony 12 óra alatt eljuthat Debrecenből a termék a kínai városokba, és azt gondolom, hogy bőven van olyan technológia, ami ezt eredményessé és lehetővé is teszi.
És természetesen a gazdasági kapcsolatok szélesítése mellett fontos, hogy az idelátogató kínaiak meggyőződjenek arról is, hogy milyen körülmények között milyen minőségű terméket tudunk előállítani. Arra a régi beidegződésre, hogy bármilyen minőséget el lehet adni a világpiacon, ma már legyinteni kell, hiszen erről szó sincs. Ennek apropóján ez a szakmai csoport látogatást tett például Bihartordán is, ahol minőségi termékek előállítására volt lehetőség, de nyilvánvalóan jogos igény mutatkozik arra is, hogy mennyiségi volumenben is tudjanak majd felvásárlásokat produkálni.
Ennek a tanácskozásnak fontos eredménye volt, hogy közelebb kerültek a szereplők egymáshoz, de természetesen még közel sem járunk az út végén, hiszen a kínai partnerrel való egyeztetés során a jövőben mindenképpen olyan szakmai delegációnak kell a további részletekről tárgyalni, ami előreviszi ezt az ügyet.
A hozzászólásom igazából azért tűnik indokoltnak, mert fontos, hogy egy kormányközi megállapodásnak legyen egy következő fokozata, egy következő lépcsője, amikor a szereplők helyben is látják, megismerik egymást, konkrét ajánlatokat tudnak tenni egymásnak, és nyilvánvalóan ez mind-mind olyan példa, amely követendő lehet, és előreviszi egy adott térség, egy adott körzet gazdaságát.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me