IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A kulturális élet aktuális eseményei mellett a Lehet Más a Politika nem szeretne elmenni szó nélkül. Ebben a felszólalásban a Magyar Művészeti Akadémiát érintő kérdésekről beszélnék, aminek aktualitását a néhány nappal ezelőtti alkotmánybírósági döntés adja.
Már egy éve fordult az alapvető jogok biztosa az Alkotmánybírósághoz, hogy az MMA-ról szóló törvény egyes paragrafusait utólagos normakontroll keretében semmisítsék meg, hiszen azok szembemennek az Alaptörvény rendelkezéseivel. Az Alkotmánybíróság május 28-án kimondta, hogy az MMA szabályozása több ponton nem felelt meg az Alaptörvény előírásainak, súlyos kritikaként felhívva a testület és a jogalkotók figyelmét az alkotmányos követelmények szem előtt tartására.
Az MMA-ról szóló törvény 2011-ben ugyanis úgy rendelkezett, hogy kizárólag egy adott civil szervezet tagjai válhatnak megalakulásakor nemcsak az Akadémia rendes tagjaivá, hanem a későbbi tagfelvételről döntő grémiummá is. Az Alkotmánybíróság szerint ez komoly alkotmányos aggályokat vet föl, tudniillik szembemegy a semlegesség vagy a pluralitás követelményével. E civil szervezet esetén ezek a szempontok ugyanis nem előírások, ami természetesen így is van rendjén.
Bár az MMA nem gyakorolhat közhatalmi jogköröket, de a kulturális támogatások szétosztásával, továbbá a kulturális intézmények tulajdonlásával a magyar kulturális szférában mégis olyan szerepet kapott, amelyek révén döntően befolyásolhatja a művészeti alkotás lehetőségeit. Az alaptörvényi szintre emelt köztestülettel kapcsolatban számos kifogással élt a Lehet Más a Politika az elmúlt években. Régóta mondjuk, ami tehát be is bizonyosodott: az MMA működése sérti az Alaptörvényben foglaltakat. Az MMA közgyűléseinek nyilvánossága nem megfelelő, gyakorlatilag semmiféle kontroll nem érvényesül e fölött a köztestület fölött. Gondoljanak csak bele, az öt felügyelőbizottsági tagból hármat maga az MMA delegál, egyet a kormány, egyet pedig a Kulturális bizottság, ugyancsak kormánytöbbséggel. Az LMP többek között ezért sem javasolt senkit a testületbe.
E súlyos problémák ellenére és a kiszivárgó információk szerint az MMA súlya és hatáskörei ennek ellenére tovább növekszenek a jövőben, Fekete György érdekeltségei valamilyen formában átvehetik az NKA, a Nemzeti Kulturális Alap feladatait is. A kormány közeli szereplők az eddiginél is jelentősebb szerepet akarnak kapni a kulturális források elosztásában. Talán pont a kádári idők szellemét megidéző Kerényi Imre legutóbbi szalonképtelen kirohanása hirdette meg a jól ismert kultúrharc folytatását.
Szeretnénk, ha a kultúra végre kiszabadulna a hatalmi politikai érdekek hálójából, a folyamatos küzdelemből, ha nem az egyik oldal lekötelezettjeinek kiszolgálásából, a másik oldal szereplőinek kitaszításáról szólna. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ebben a folyamatos érdek-összeütközésben az MMA az egyik oldal egyik legerősebb bástyája, egyre erősödő bástyája. Sokkal inkább arra lenne szükség, hogy a kultúrpolitika ne a saját oldal lekötelezéséről és a másik oldal kiszorításáról szóljon.
Az LMP kultúrpolitikájában nem különböző oldalak, hanem a közösség egésze áll, benne hangsúlyosan az a több mint 3 millió ember, akit az elmúlt évtizedek kultúrpolitikai törekvései nem értek el. Magyarországon több mint 3 millió olyan ember van, akit a kultúrpolitika törekvései nem érnek el, egyszerűen kívül vannak ezen a körön. A saját pozíció és a pénzosztó rendszerek megerősítése helyett végre velük kellene foglalkoznia a kormánynak, a hatalomnak. Ezt javasoljuk, ezt kérjük.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me