KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Talán most más témára evezünk át, a Hajógyári Sziget kapcsán szeretnék most beszélni. Talán nem mindenki által ismert az, hogy a Hajógyári-sziget, az Óbudai-sziget a kerület egyik közkedvelt része. Nagyon sokáig ide jártak kirándulni mindazok, akik szerették a vízi hangulatot vagy éppen a parkokat, amelyek a szigeten voltak.
(19.10)
Egy kis történeti visszatekintés érdekes lehet mindenki számára, hiszen Pannónia provincia helytartói palotája is 106-ban Krisztus után itt épült fel, kikötő, katonai tábor is épült itt, a középkorban pedig erdő borította ezeket a romokat. További történelmi hagyományunk, hogy az első magyar hajógyár, a Dunai Hajógyár gróf Széchenyi István kezdeményezésére ezen a szigeten jött létre. A rendszerváltozásig működött ez a gyár. Sajnos a kálvária, a sziget kálváriája is ehhez köthető. 1991-re világossá vált ugyanis, hogy a hajógyár nem tud működni, a végelszámolása sokáig húzódott, 1999-ig, de tisztázatlan viszonyokat teremtett. Ezt követően a szigeten irodák, golfklub és diszkók működtek, nevet az 1993 óta itt megrendezett óbudai Sziget-fesztivál kölcsönözött e területnek.
A hajógyár privatizációjával inkább csak kísérletezgetett a mindenkori kormány, de a különböző kormányok csak azt érték el, hogy az úgynevezett Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. meglehetősen bizarr tulajdonjogi képet festett, idővel offshore hátterű cégek jelentek meg benne, miközben egyéb társaságok is jöttek-mentek a tagok között. Nem nagyon lehetett tudni azt, hogy a volt hajógyárnak ki is a gazdája. A szigeten volt tulajdona az államnak, a fővárosnak, több minisztériumnak is. Ez csak tovább növelte a káoszt, jó magyar szokás szerint ugyanis még a magyar állami szervek sem tudtak egymással megállapodni abban, hogy pontosan a sziget melyik részéért ki is a felelős.
Ez a káosz a 2000-es években tovább fokozódott. Néhány éve nagy robajjal összedőlt az itt lévő diszkóbirodalom, és innentől kezdve gyakorlatilag a mai napig nem tisztázott az, hogy az Óbudai-szigetnek pontosan mi is lesz a sorsa. A III. kerületi embereket nem nyugtatja meg az sem, hogy a kormányzat a hírek szerint üzleti megoldásokat szeretne erőltetni a Hajógyári-sziget rendezésében úgy, hogy egyébként a III. kerületi embereket nem is kérdezték meg, nem is kérdezik meg arról, hogy itt mi történjen.
Meggyőződésem, hogy abban az esetben, ha a kormányzatnak valóban fontos szándéka kezdeni valamit a Hajógyári-szigettel, akkor nem az üzleti oldal a megoldás. Azt hiszem, hogy a kultúrában kell keresni az Óbudai-sziget valódi helyét. A III. kerület ma a kultúra városa, a kultúra kerülete, gazdag programokkal. Az Óbudai Nyár fesztivál, amely a napokban kezdődik, sokszínűségével kimagaslik a fővárosi nyári programok közül. Éppen ezért joggal szeretnék az itt élők, hogy végre kulturális értelemben kapják vissza az Óbudai-szigetet. A helytartói palota feltárásával és múzeummá alakításával, a hajógyár történeti rekonstrukciójával és múzeummá alakításával egy Közép-Európában teljesen példátlan múzeumi negyed jönne itt létre.
Alkalmunk lehetne arra, hogy a sziget park funkciójának a továbberősítésével, a múzeumi funkció továbberősítésével összekössük a római kori emlékeket a modern Magyarország megszületésének, egy modern gyár megszületésének az emlékeivel. Azt hiszem, ez olyan példátlan lehetőség, ami nemcsak nekem, történészként vagy óbudaiként lehet fontos, hanem az egész ország számára rendkívül jelentős kulturális értéket teremtene.
Kérem önöket, tisztelt Ház, fontolják meg azt, hogy a III. kerület és a magyar emberek ne zűrös üzleti megoldások kapcsán, hanem kulturális értelemben kapják vissza az Óbudai-szigetet, és olyan megoldás legyen e hányattatott sorsú terület rendezésére, amely mindenkinek az érdekét szolgálja.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me