DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Ön azzal kezdte a felszólalását, és az is volt a címe, hogy „Tiszteletet a magyaroknak!” Ebbe a körbe nyilvánvalóan Pásztor István is beletartozik. Az önök európai parlamenti listavezetője tegnapi sajtótájékoztatóján sem ítélte el azt a volt képviselőtársát, politikustársát (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van! Így van! - Zaj. - Az elnök csenget.), aki nemhogy a tiszteletet nem adta meg Pásztor Istvánnak, akinek egyébként van a múltjában sok olyan erény és érdem, amiért igencsak nagy tiszteletet érdemelne a magyar nemzet közössége szempontjából, tehát nemcsak hogy a tiszteletet nem adta meg neki, hanem a tiszteletlenség határán is túlment akkor, amikor hisztériát keltett ott ellene, és leköpték, becsmérlő szavakkal illették Pásztor Istvánt. Ezután az önök európai parlamenti listavezetője ettől nem határolódik el, nem kér bocsánatot, nem mondja azt, hogy én ezzel nem azonosulok, nem tudok közösséget vállalni (Moraj a Jobbik soraiból. - Közbeszólás ugyanott: Ne hazudj! Nem igaz! Nem igaz!), nem vagyunk egy politikai platformon, hanem menti, mentegeti, barátjának nevezi, harcostársának nevezi, és nem érez semmilyen olyan kérdést, nem érez semmilyen olyan mondatot, amit ki kéne mondjon, hogy elégtételt adjon Pásztor Istvánnak és a magyar politikai kultúra egészének. (Moraj a Jobbik soraiban. - Közbeszólás ugyanott: Nem igaz!)
Amikor ön feláll itt most a parlament első rendes munkaülésén és azt mondja, hogy „Tiszteletet a magyaroknak!”, akkor azt várhattuk volna öntől, hogy valamire mégiscsak felszólítja az európai parlamenti listavezetőjüket. Vagy arra, hogy adjon tiszteletet Pásztor Istvánnak, kérjen elnézést, ne azonosuljon egykor azért szebb parlamenti napokat is megélt parlamenti képviselőtársunkkal, vagy határolódjon el tőle, vagy mondja azt, hogy vele tart, de akkor nem tart az Európai Parlamentbe, mert magyaroknak tiszteletet adni és a köpdösőkkel egységet, közösséget vállalni, ezt egyszerre nem lehet. Én azt hittem, hogy ön azzal kezdi itt a mai felszólalását, hogy mind a Jobbik nevében megköveti - mint ahogy ezt már megtette talán a médiában korábban - Pásztor Istvánt (Dr. Apáti István: Félidőnél jársz!), és valamit Morvai Krisztinával kapcsolatban is mond, hogy lehet-e így ő a Jobbik európai parlamenti listavezetője. Én ezt vártam volna öntől első mondataként a „Tiszteletet a magyaroknak!” cím alatt. (Novák Előd: Halljuk a választ!)
Ami pedig a Jobbik politikáját illeti, önök itt most eurorealistáknak mondták, de amit keltettek, az szerintem inkább eurohisztéria volt, hiszen hogy lehetséges az, hogy önök azt mondják, hogy az Európai Unión belül akarnak érdeket érvényesíteni, majd kimennek az utcákra, és vagy kidobálják, vagy elégetik az európai uniós zászlót. Hogy lesznek önök bármiféleképpen is tárgyalópartnerek az Európai Unióban? Önök esetleg beülnek azoknak a pártoknak a frakciójába, ottani parlamenti képviselőcsoportjába, amelyben a többi országból érkező hasonló párt magyargyalázásból szerzi a politikai tőkéjét és így építi fel magát? Ez egy reális európai politika? Ön azt mondta, hogy nem hallotta a konfliktust és a csatazajt Magyarország és az Európai Unió között az elmúlt négy esztendőben. Hát mástól sem dübörgött a sajtó, mint az ilyesfajta nézeteltérésektől, és ha akár Viviane Reding vagy más neveket mondunk önöknek az Európai Unió vezetéséből, akár az Európai Bizottságból vagy az Európai Parlamentből, hát megtanulták Magyarország nevét. De nem szép jelzőkkel illették, pontosan azért, mert húsz év után először volt Magyarországnak egy olyan kormánya, 2004 óta először volt egy olyan kormány az Európai Unión belül, amely harcosan kiállt a magyar emberek érdekéért, nem politikai hisztériát akart kelteni, hanem meg akarta védeni a magyar emberek érdekét, és nem a magyar nyugdíjasoktól vett el pénzt, hanem a bankok kaptak különadót. Nem az orvosoktól és a rendőröktől vette el a 13. havi fizetést, hanem különadót vetett ki a biztosítótársaságokra, a kereskedelmi láncokra vagy az energiacégekre. (Novák Előd: Áthárították!) Az első ilyen kormánya volt Magyarországnak az Európai Unión belül, éppen ezért rontott rá Brüsszel Magyarországra, éppen ezért támogatták minden úton-módon a szocialisták kampányát, ahogy csak tudták különböző újságírók vagy európai politikusok, és értettek velük egyet.
Azt mondhatjuk tehát, hogy az elmúlt négy esztendőben igencsak hatékony volt Magyarországnak az európai érdekképviselete is, ha más nem, az is mutathatja, hogy az egy főre eső európai uniós támogatásokban Magyarország sokkal jobban szerepel a most kezdődött 7 éves európai költségvetési ciklusban, mint szerepelt az előzőben. A közös európai pénzekből, adóeurókból, sokkal nagyobb rész jut Magyarországnak fejenként, mint az előző időszakban jutott. Ebből is látszik, hogy nem a szocialista meghunyászkodó politika, nem a jobbikos zászlóégető politika (Novák Előd: Gyenge a forint!), hanem a józan nemzeti Fidesz-KDNP-politika (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) vezet eredményre.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me