DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm, elnök úr. Csak alelnök úr szavaira szeretnék röviden reagálni. Én ugyan korábban nem voltam parlamenti képviselő, viszont nagyon jól emlékszem, hogy 2010 májusában az alkotmányügyi bizottságban elég hosszas vita is folyt arról, hogy az akkori felsorolási törvény jogutódlási szabályai között hogyan szemezgettek a képviselők, hogy az építésügy, a különböző egyéb szakigazgatási ágazatok egyik vagy másik minisztériumhoz kerülnek oda vagy vissza. Tehát meghatározta a X. törvény is egyébként ennyiben a minisztériumok feladat- és hatásköreit.
A másik, amiért én igazából először szót kértem, az Lázár János hozzászólása volt, amiben a képviselőtársaimra reagált. Azzal maradéktalanul egyetértünk, hogy van példa, most nemcsak a régmúltban vagy a régi rendszerben, hanem Nyugat-Európában is arra, hogy 20-25 tárcával működik egy kormány, tipikusan a franciáknál. Valószínűleg szerencsésebb az, ha egy minisztérium koordinatív szerepet tölt be, tehát több szakigazgatási egység, összetartozó terület közötti koordinációt végez. Már ezen a ponton egyébként az Erőforrások Minisztériuma konstrukcióval kapcsolatban vannak jogos kifogások, amelyeket majd a képviselőtársaim el fognak mondani.
Amiről Schmuck Erzsébet beszélt, az tulajdonképpen nem más, mint egy köztünk lévő felfogásbeli különbség. Az LMP azt gondolja, hogy az lenne helyes… - tehát mi a környezetvédelemre nem úgy gondolunk, mint egy szakigazgatási egységre. Ez egy szemléletbeli különbség közöttünk. Mi azt tartanánk jónak, ha a XXI. századi Magyarországon lenne egy olyan fenntartható fejlődési minisztérium, amelyik valóban integráltan több területet kezel. Ebbe beletartozik a környezet- és természetvédelem, de beletartozik az energiagazdálkodás. Ez, ha úgy tetszik, egy világnézeti különbség is közöttünk. Szerintünk ma a világon a fenntartható fejlődést az szolgálja, ha például az energiapolitikát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) nem az egyéb gazdasági ágazatokkal kapcsoljuk össze és koordináljuk.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me