SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Többségi Frakció! Olyan sok minden elhangzott már itt, hogy nem tartom fel sokáig önöket. Volt már itt jogelméleti előadás, volt történelmi, és szerencsére Balczó képviselő úr és Schiffer András képviselőtársam olyan sok mindent elmondott abból, amit mondanom kellett volna, hogy így aztán rövidre fűzhetem a mondandómat.
Legelsőként is, amit mondani szeretnék, az, hogy nyilvánvalóan ennek a jogszabálytervezetnek az elfogadása, amit kér tőlünk a tisztelt Ház, ilyen formában szerintem elfogadhatatlan, hogy nem látjuk, hogy a sokunk által képviselt értékek hogyan is fognak megjelenni. Nem tudjuk, többen elmondták már a környezet- és természetvédelem ügyét, hogy hová kerül, nem lehet látni annak a struktúráját, nem látjuk a vidékfejlesztés helyzetét, és mindez sokunkban kelt aggodalmat.
Lázár képviselő úr az előbb azt mondta, hogy a minisztériumok száma önmagában nem jelzi egy-egy ágazat sikerességét. Hadd cáfoljam ezt azzal, hogy akkor, amikor környezetvédelmi minisztérium volt az országban, és önálló volt, akkor volt az egyik legsikeresebb az ágazat. Isten látja lelkem, én nem szerettem az MSZP-kormányzást, de el kell hogy ismerjem, hogy ’94-98 között, amikor a legtöbb környezetvédelmi jogszabály, természetvédelmi törvény, nemzeti parkok kialakítása létrejött, az egyik legeredményesebb időszaka volt az ágazatnak. Ezt követően az első Orbán-kabinet, mikor önálló környezetvédelmi minisztérium volt, és Turi-Kovács Béla vezette azt, az volt az utolsó igazán sikeres időszak, amikor eredményeket tudott felmutatni a környezet- és természetvédelem, és olyan ágazati eredményeket vallhatott magáénak, amit azóta is alig. Ezt követően az azt követő kormánynak egy pici időszaka volt, amikor a Natura 2000-es szabályozás elfogadásra került, illetve a jövő nemzedékek ombudsmanja intézménye felállt, ami még sikeres lehetett; és ezt követte az elmúlt négy év, amikor gyakorlatilag a környezet- és természetvédelmi ágazat mélyrepülésbe kezdett. Nemhogy a szabályozásban nem volt változás, nemhogy a védett területek létrehozásában nem volt változás, de gyakorlatilag mindenben a jogszabályi háttér olyan szinten engedett a gazdaság nyomásának, ami környezetegészségügyi kockázatokat teremtett.
Tehát én igenis cáfolnám azt, amit Lázár képviselő úr mondott, és igenis van hatással az, hogy egy tárca önállóan működik-e, és ha annak egy fajsúlyos politikusa van a kormányzaton belül, akkor az hogyan tudja képviselni az ágazat érdekeit. A környezet- és természetvédelem az egyik legfontosabb tárca nyilvánvalóan egy zöldpártnak, hiszen gyakorlatilag azoknak a természeti erőforrásoknak a fenntartható használatát igyekszik korlátozni, amelyekre a hosszú távú gazdaság épülni kíván. Ebből adódóan nagyon nehéz elfogadnom egy olyan struktúrát és jogszabályt, ahol az önálló környezetvédelmi tárca nem jelenik meg.
A másik ilyen, számomra nagyon fájdalmas rész, ez a vidékfejlesztés hiánya. Lázár képviselő úr elmondta azt, hogy az önálló Földművelésügyi Minisztérium létrehozásával egy klasszikus rendszert szeretne a miniszterelnök úr és Semjén képviselő úr létrehozni, azonban el kell hogy mondjam, hogy ezek a klasszikus földművelésügyi minisztériumi tárcák akkor voltak életképesek, mikor minden más ágazati minisztériumba integrálva volt a vidékfejlesztés szerepe. Akkor, amikor az Európai Unióra hárult a vidékfejlesztés finanszírozása, és az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap két pillére lett a legfontosabb finanszírozója a vidékfejlesztési programoknak, abban az esetben a vidékfejlesztés és a földművelés ügye szorosan összekapcsolódott, és ezt nem lehet már szétválasztani. Nemcsak azért nem lehet, mert az európai finanszírozás összekapcsolja, hanem azért sem, mert nincs olyan európai ország, ahol ne lenne a vidékfejlesztésnek önállóan kiemelt kormányzati szerepe, vagy azt elválasztanánk a föld ügyétől.
Magyarországon jelenleg 5,3 százaléka a foglalkoztatottaknak él a mezőgazdaságból, ami nagyon-nagyon kis rész a vidéken élők arányához képest. A földművelésügy önállóan csak ezt a réteget tudja megszólítani, akik a mezőgazdaságból közvetlenül élnek. Viszont vidéken nemcsak földművesek vannak, hanem orvosok, tanárok, mérnökök, bolti eladók, felszolgálók, akik életkörülményeinek biztosításához azoknak a fejlesztési forrásoknak az átlátható hasznosítása kiemelten szükséges, ami most leválasztódni látszódik a kormányzati struktúráról.
(17.00)
Ebből adódóan, miután az a megtiszteltetés érte a Fideszt, hogy a vidéki térségekben gyakorlatilag kizárólag ő nyerte el az egyéni mandátumokat, és sok-sok olyan ember van önök között, aki kistelepüléseket képvisel, igen figyelmükbe ajánlanám azt a szempontot, hogy ezeknek a kistelepüléseknek az érdekeit csak úgy tudják megfelelően, méltóan képviselni, ha önálló minisztériumként megkapják azt a rangot, hogy valaki a kormányzati szintről a források ellátásához szükséges hátteret biztosítja részükre.
A vidékfejlesztési források és a mezőgazdaság szétválasztása a mai korban sajnos nem valósulhat meg. Legfontosabb természeti erőforrásunk a termőföld. Egy jó vidékfejlesztés a helyi erőforrásokra épülhet, annak feldolgozására és a feldolgozásához szükséges iparra. Mindezeket nem lehet megvalósítani úgy, ha ezeket szétszedem, szétszaggatom és egymástól függetlenül próbálom finanszírozni, mint ahogy a jelen struktúra ezt tükrözni próbálja. Azt vallom, hogy az elmúlt 24 évnek a legnagyobb hátrányát a magyar vidék látta, és habár minden kormány zászlajára tűzte a vidéken élők sorsának javítását, ebben sikerült minden egyes kormányzatnak a leggyengébben teljesítenie, sajnos.
Nyilván erre számos külső tényező és európai folyamatok is hatással voltak, de azt gondolom, hogy ha a Fidesz mindazt komolyan gondolja, hogy a vidéken élőket képviselni akarja, és mindazok az egyéni képviselők, akik mandátumot szereztek, nem hagyhatnák azt, hogy a vidékfejlesztés szétszabdalásra kerüljön, és a vidékfejlesztés ügyét ledegradálják pusztán mezőgazdaságra és földművelésre, ahogy most tárcaként ez megjelenítődni látszódik.
Nagyon-nagyon aggódom mindezek miatt, és nagyon kérem a tisztelt többségi frakciót, hogy fontolja meg azt, hogy önálló környezetvédelmi tárca nélkül nincs környezetvédelem, önálló környezetvédelem nélkül pedig nincs környezetbiztonsága az országnak, mint ahogy vidékfejlesztés nélkül nincs átlátható vidékfejlődés Magyarországon.
Két dolog volt még Lázár képviselő úr mondandójában, amire reflektálni akartam. Az egyik kicsit negatívabb, a másik kicsit pozitívabb; még egy-egy mondattal kitérnék rá, ha megengedik. Az egyik az volt, hogy az új struktúrában nagyon… (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból.) A negatívval kezdem inkább, a pozitívat majd utána.
Az első, a kicsit negatívabb: elmondta, hogy a természeti és gazdasági erőforrások újrafelosztásán el kell gondolkodni. Az a gond, hogy én elismerem a kétharmados többséget, de Magyarország lakosainak nincs a kétharmada a Fideszben, pedig úgy látszik, az erőforrások újrafelosztása idáig annak kedvezett, aki időben belépett. (Dr. Aradszki András: Még nincs.) Még nincs? Tehát sajnos a magyar vidéken élők nagy része nem lépett be a Fideszbe, így aztán a gazdasági erőforrások újrafelosztása aggályos lehet így, és ez ügyben jó lenne, ha nem lenne ez a kockázat.
Amit előremutatónak láttam, az, amikor elmondta Lázár képviselő úr, hogy a Miniszterelnökséget újra miniszter fogja vezetni. Ez azért volt megnyugtató, mert amikor legutóbb ezt tette a Fidesz-kormányzat, utána csúnyán elbukott a következő választásokon. Innentől kezdve tehát nekünk már csak azért kell itt dolgozni, hogy ne olyan 8 év kövesse, mint ami akkor következett.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me