HÖLVÉNYI GYÖRGY,

Full text search

HÖLVÉNYI GYÖRGY,
HÖLVÉNYI GYÖRGY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban ritka, hogy egy ilyen életútról emlékezhessünk meg. Az április 27-én szentté avatott II. János Pál pápa személyisége és a belőle áradó erő a mai napig hat, és formálja valóban sokunk világnézetét.
Szállóigévé lett a székfoglaló beszédének fordulata, a „Ne féljetek!”, a mondat, amely egyszerre spirituális és világnézeti üzenetet is hordozott, hívő és nem hívő milliók számára adott kapaszkodót. A keresztény emberek számára azt üzente, hogy nem magába zárt, problémájával, kérdéseivel, szenvedéseivel magára hagyott, véges lény az ember, de üzenetet hordozott az egész világ számára, minden jóindulatú ember számára a „Ne félj!” felszólítás - a reményvesztettség, a kiszolgáltatottság és a „semmit nem tehetek” érzésének az elutasítását, a hitből, meggyőződésből fakadó közösségi felelősségvállalást. A felszólítást lengyelországi útján hangsúlyosan megismétlő egyházfőt, nyugodtan mondhatjuk, hogy a kommunista diktatúra szellemi lebontójaként tartjuk ma már számon, de nagyon fontos, hogy a világ átrendeződését követően szinte azonnal a globalizmus és a kialakuló fogyasztói társadalom kihívására adandó válaszok megfogalmazását sürgette. Hiszen ahogyan a szentté avatott pápa mondja, akkoriban, de azt hiszem, ma is érvényes módon, legalábbis számomra: „A ma legnagyobb betegsége nem a lepra, sem a tuberkulózis, hanem a nemkívántság és kivetettség érzése.”
Ezekben a napokban nagyon fontos, sajnos sokat beszélünk Európáról. Az egyház Európában című apostoli buzdításában így ír erről a volt egyházfő, engedjék meg, hogy idézzem: „Az átalakulási folyamatban, melyet Európa most él át, elsősorban az a feladata, hogy újra megtalálja a maga identitását. Európának ugyanis - jóllehet már most nagyon változatos összetételű - meg kell alkotnia a különbözőségben az egység új modelljét, megbékélt nemzetek közösségét, mely nyitott a többi földrészek felé, és részt vesz a zajló globalizációs folyamatban. Hogy saját történelme új lendületet nyerjen - mármint Európáé -, kreatív hűséggel kell fölismernie és újra visszaszereznie azokat az alapvető értékeket, melyek megszerzésében a kereszténységnek meghatározó része volt.”
Ennek alapján mi is valljuk, hogy a XXI. század kihívásaira az adott válaszok csak egy részben újrafogalmazott emberképből indulhatnak ki, aki autonóm személyiség, képes a közösségi cselekvésre, szolidáris, elköteleződni tudó, értékek mentén élő ember.
(14.20)
Az ilyen ember képes a válságot meghaladva felépíteni a XXI. századi Európát. Ebben a munkában is erőt ad, erőt adhat Szent II. János Pál személyisége és hitvalló élete.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me