POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS
POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Felháborító, agresszív és gyalázatos esemény történt múlt hét kedden a Kossuth téren. Inzultálták, leköpték és hazaárulónak nevezték Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Egy olyan embert, aki egész életét a magyarság szolgálatára áldozta, és a legutóbbi szerb parlamenti választásokon is a vajdasági magyarságot sikerre vezette. A Pásztor Istvánt ért agresszív verbális és fizikai támadás azért is különösen felháborító és fájó, mert amellett, hogy mélységesen igazságtalan, ezt minden jó érzésű magyar ember a nemzet egysége elleni támadásként éli meg. Ezzel a tettel azt a közel 600 ezer határon túli kettős állampolgárt is arcul köpték, akik bátran vállalják hovatartozásukat, akiknek ősei a vérüket áldozták Magyarországért, később, a kisebbségi sorsban magyarságukért.
Az egyik támadó ellen már megindult a rendőrségi eljárás, de az igazi bűnösök azok, akik cinkosként hallgatnak, a háttérből uszítanak, és amikor felelősségükről kérdezik őket, akkor úgy tesznek, mintha ott sem lettek volna.
Aki tüntetést szervez, az felelős a megjelentekért, felelős azért, hogy az uszításnak milyen következményei vannak. Az elmúlt hónapokban több hasonlót láthattunk a baloldalon. A bukott baloldal hungarocellszobrokat döntött, fejeket rugdosott, videót hamisított, székházakba és középületekbe tört be, szegény sorsú embereket használt fel aljas politikai céljaihoz. Aztán pedig a kezüket mosták, mint akik semmiről sem tehetnek. Most ugyanezt látjuk a szélsőjobboldalon.
A Jobbik európai parlamenti listavezetőjével az élen uszítanak és hergelnek, aztán úgy tesznek, mintha ott sem lettek volna. Pásztor Istvánt majdnem meglincselték a jobbikos listavezető európai parlamenti képviselőjelöltjének rendezvényén. Morvai Krisztina pedig azóta is magyarázkodik. De ezúttal nem elég a széles mosoly és a semmitmondó magyarázkodás. Morvai Krisztinának bocsánatot kell kérnie, meg kell követnie a vajdasági magyarság vezetőjét. Ezt a mai napig nem tette meg. A köztársasági elnök úr már a múlt héten bocsánatot kért e szégyenteljes atrocitásért, tegnap itt, a parlamentben a kormány képviselője szintén. Azonban éppen azok nem kértek bocsánatot itt, a tisztelt Házban, akik előszeretettel verik a mellüket magyarságukban.
Vona elnök úr a tegnapi naprend előtti felszólalásában megtehette volna, hogy a nyilvánosság előtt megköveti Pásztor Istvánt, de ő inkább a mellébeszélést választotta. A Jobbik a bocsánatkérést nem egyszerűen elmulasztotta, hanem sokkal rosszabbat tett. A pártelnök hallgat, a párt védi Morvai Krisztinát (Közbeszólások a Jobbik soraiból, többek között Balczó Zoltán: Két közleményt adtunk ki. - Hazudsz!), és Morvai Krisztina védi Gaudi-Nagy Tamást. Kéz kezet mos. (Dr. Staudt Gábor közbeszól.) Akárcsak a bukott baloldalon. Azt kell mondjam, hogy önök semmivel sem jobbak, mint a másik oldal.
Morvai Krisztinát ráadásul még az sem gondolkodtatta el, hogy harcostársa, ahogy ő mondja, Gaudi-Nagy Tamás ahelyett, hogy bocsánatot kért volna a történtekért, másnap tovább fokozta a gyűlöletkeltést. Azt mondta, hogy a vajdasági magyarok vezetője megérdemelte, hogy leköpték, és örüljön, hogy ennyivel megúszta, mert a hazaárulók a lámpavason szoktak lógni. Tervezett gyilkosságot, önbíráskodást emleget, miközben önök folyamatosan keresztényi érzéseket, Istenbe vetett hitüket hangoztatják. Mi is valójában a Jobbik értékrendje? Morvai Krisztina ezek után is kiállt a gyakorlatilag már fizikai agresszióval fenyegető elvtársa mellett, sőt közölte, hogy Brüsszelbe viszi jó fizetésért, hogy ott adjon neki tanácsokat. Mégis, milyen képviseletre készül a Jobbik? Hogyan akarja a magyar nemzetet, a magyarországiakat és a külhoniakat egyaránt képviselni?
Tisztelt jobbikos Képviselőtársaim! Önök Morvai Krisztinával és Gaudi-Nagy Tamással akarnak eredményeket elérni Brüsszelben?
Tisztelt Országgyűlés! A Pásztor elnök úr elleni agresszív támadás a nemzet egysége elleni támadás. Ezt a szélsőséges viselkedést ugyanúgy elutasítjuk, ahogy elutasítottuk 2004-ben a határon túli magyarok elleni uszítást is. Szégyen ez, amit a Jobbiknak kell viselnie, de nem az országnak. A választókat pedig meg kell óvni ettől a szélsőséges és hiteltelen politikától, és erre lesz mód május 25-én.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me