SZATMÁRY KRISTÓF

Full text search

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Balczó Képviselőtársam! Valóban, az elmúlt négy évben sokat beszélgettünk az ország gazdasági helyzetéről, és ne is haragudjon, de lehetne ezt a hozzászólását úgy is értelmezni, mint egy kicsit elkésett, a kampányban talán értelmezhető hozzászólást. S talán leegyszerűsített válasz lenne, ha azt mondanám, hogy az ország gazdasági helyzetéről, kilátásairól egyébként az állampolgárok április 6-án, legalábbis fő irányokban elmondták a véleményüket. Mégis engedje meg, hogy az ön perspektíváját a gazdaság helyzetéről egy picit talán érdekesebb szemszögből tegyem.
Természetesen egy adott pillanatfelvételt az ország állapotáról, ahogy a Jobbik nagyon sok kérdésben megnyilvánul, egy abszolút negatív, talán a félig teli és féli üres pohár példájával tudnám mondani. Önök mindenben csak azt keresik, azt látják, azt akarják láttatni, és azt a fajta elégedetlenséget próbálják meglovagolni, hogy még nem minden olyan, mint amit szeretnénk. Természetesen mi is azt mondtuk a kampányban, hogy nagyon hosszú utat tett meg Magyarország, nagyon fáradságos módon gazdaságpolitikai szempontból az elmúlt négy évben, de azért mégis azt javasolnám önnek, illetve a Jobbiknak, hogy érdemes a pillanatfelvétel negatív esszenciáját egy picit folyamatában értelmezni és úgy látni a gazdaságot.
Bármilyen gazdasági mutatót néz, mint például a gazdaság kérdését - és engedje meg, hogy csak egy példát említsek a gazdaság kérdéséről -, azt gondolom, hogy óriási utat tett meg Magyarország, hogy például az adósságot jelentős részben belülről tudja finanszírozni. Nem külső diktátumok által ránk kényszerített, akár IMF-kölcsön formájában, hanem például a belföldi kötvény- és államkötvény-vásárlásokon keresztül ma már közel 30 százalékban képes az ország saját magát belülről finanszírozni. S azt is nagy eredménynek gondolom, hogy a magyar kormány valóban otthagyva az IMF kényszerzubbonyát, a piacról tud megélni.
De egyébként, ha folyamatokról beszélni - és ezt érdemes talán nézni -, azért önök is elismerhetik, hogy akár az államadósság növekedésének megállítása, akár a devizaadósság problémája döntő részének kezelése, akár a foglalkoztatásban, a munkaerőpiacban elért eredmények, illetve a gazdaság növekedése mind-mind olyan tendencia, ami 2010-től 2014-ig pozitív képet fest, és amit valóban folytatni kell. Ha csak a legutolsó, most megjelent adatokra gondolunk, akkor azért elég impozáns és valóban követendőnek mondható az ipar 10 százalékos bővülése, ezen belül az építőipar közel 30 százalékos bővülése, a 8 százalék feletti kiskereskedelmi forgalom bővülése, és egyébként a két számjegyű külkereskedelmi bővülés is. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy ma Magyarországon közel 360 ezer emberrel többen élnek munkából, mint négy évvel ezelőtt, akkor azt gondolom, hogy ez az a politika, amit ugyancsak folytatni kell. Ha csak azt vesszük ide, hogy a nettó keresetek az elmúlt négy évben 14 százalékkal lettek magasabbak, a vásárlóerejük pedig 7 százalékkal, akkor azt gondolom, hogy ezek is fontos tényezők, még akkor is, ha egyébként nem értük el azt a szintet, amit tőlünk nyugatra elértek, és amit a magyar emberek nagy része szeretne. De az út jó, amin elindultunk, amin megyünk, amin nagyon sok konfliktust vállaltunk az Európai Unióval.
S ne haragudjon, képviselő úr, azért némileg több visszafogottságot és elismerést várnék abban a vitában, amit akár a rezsicsökkentést jelenti, tehát amit a közműcégekkel szemben vállalt a magyar kormány, amit a devizahiteles probléma megoldására tett, a bankokkal szembeni fellépésben, vagy akár más nagy multinacionális cégekkel szemben - lásd kereskedelem - felvállalt a magyar kormányzat, lásd csak az Európai Unióval folytatott kötelezettségszegési eljárásainkat; ezek mind-mind arra szolgáltak, hogy a magyar embereknél akár a rezsicsökkentéssel, akár a devizaadósság megoldásával több pénzt tudjon hagyni, és próbálja növekvő pályára, próbálja lehetőségek elé állítani a magyar kis- és középvállalkozói szektort, ahol ugyancsak vannak pozitív tendenciák.
(14.30)
Én azt hiszem és azt látom, hogy az a politika, amit az elmúlt négy évben a magyar kormány a magyar vállalkozásokért és a magyar emberekért tett Brüsszelben, a konfliktusvállalásokkal együtt, folytatandó. Jó úton járunk, és ez a jó út talán a választási eredményekben is visszatükröződött. Kérem a Jobbikot, hogy ezt a politikát támogassa.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me