DR. BUDAI GYULA

Full text search

DR. BUDAI GYULA
DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az MSZP tegnapi európai uniós parlamenti választása után kicsit furcsán hangzott Harangozó képviselőtársam szájából a feltett kérdés, hogy a magyar kormány kinek szánja a termőföldet. (Dr. Schiffer András és dr. Szél Bernadett közbeszól.) Ha röviden szeretnék válaszolni, nagyon egyszerű választ tudnék adni a képviselőtársamnak: a magyar kormány a magyar gazdáknak szánja a termőföldet. (Dr. Szél Bernadett: Akkor miért nem azt csinálja?)
Az európai uniós moratórium lejártát követően fennállt az a veszély, hogy a spekulatív tőkebefektetők ugrásra készen állva fel fogják vásárolni azokat a területeket, amelyeket már korábban kinéztek maguknak. Ezért volt szükséges, és ezért alkotta meg a parlament az új földforgalmi törvényt, amely a képviselőtársam állításával ellentétben minden olyan kiskaput bezár, amely lehetőséget adna ezeknek a külföldi befektetőknek - akár európai uniós, akár Európai Unión kívüli befektetőknek -, hogy magyar termőföldet vásároljanak. Pontosan ezért léptettük hatályba május 1-jén ezt a jogszabályt, és ezért alkotta meg a parlament az új földforgalmi törvényt. Ezen törvény alapján a helyben lakó, élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató magyar gazdák tudnak termőföldet vásárolni, vagyis a földművesek.
Ugyanakkor a képviselőtársamnak szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy a földtörvénnyel egyidejűleg meg kívánjuk változtatni azt a földbirtokszerkezetet, amelyet a szocialisták alakítottak ki az előző időszakban, és ennek alapján a fele-fele arányban nagyüzemek és kisgazdaságok közötti földbirtokszerkezetet 80-20 százalék arányban a kisgazdaságok javára kívánjuk átalakítani.
(13.10)
Nem értem Harangozó képviselőtársamat, mert itt a parlamentben többször elhangzott részemről és mások részéről is, hogy a „Földet a gazdáknak” program keretében közel 221 ezer hektár földterület került megpályáztatásra, ennek a 80 százalékát természetes személyek, családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók nyerték meg. Azt gondolom, hogy azok a kérdésfeltevések, amelyek az MSZP részéről elhangzottak, eléggé furcsák, mert amíg Gőgös Zoltán képviselőtársam ült itt mögöttem, semmi másról nem szólt az MSZP hozzászólása, mint hogy a nagybirtok, a nagygazdaságok, a nagyüzemek védelmében fogalmazta meg a kívánságait és az észrevételeit. Abszolút nem aggódott eddig az MSZP a kis és közepes családi gazdaságokért, de ez zene füleimnek, hogy az MSZP is újra a valóban a mezőgazdaságból élethivatásszerűen élő gazdák sorsáért aggódik, és ezekért a gazdákért emelte föl a szavát. Remélem, ez nem egy álságos magatartás, hanem ebben a ciklusban végig valóban ezekért a földműves gazdákért fognak aggódni.
És hogy mennyire sikeres volt a „Földet a gazdáknak” program, mi sem bizonyítja jobban, hogy több mint 40 ezer hektár területet fiatal gazdák nyertek meg - minden harmadik nyertes pályázó fiatal gazdálkodó volt -, és a korábbi bérleti viszonyokkal ellentétben, amely arról szólt, hogy az állami földek területét összesen 600 bérlő bérelte, most több mint 6 ezer bérleti szerződés került megkötésre, tehát 6 ezer új tulajdonosa van ezeknek a földeknek.
Úgy gondolom, hogy az új földforgalmi törvény, továbbá a parlamentben az MSZP által meg nem szavazott, zsebszerződéseket korlátozó törvények minden olyan jogi keretet megteremtettek Magyarország számára, hogy azok a spekulatív tőkebefektetők, akik Magyarországon termőföldet kívánnak vásárolni, ne tudjanak vásárolni, és megkezdődött azoknak a jogellenesen megkötött szerződéseknek a felszámolása, amelyeket sajnos a szocialisták idejében és az ő asszisztálásukkal tudtak azok a külföldi befektetők megvalósítani, akiket most nekünk kell az országból jogi úton kiszorítani, és ezeket a földeket visszaszerezni a magyar államnak. Én úgy gondolom, hogy a szocialistáknak ezen kéne elgondolkodni, és inkább jobban jártak volna, ha az új földforgalmi törvényt, illetőleg a zsebszerződéseket korlátozó törvényt megszavazták volna a parlamentben.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me