DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Engedje meg, hogy az ön napirend előtti, indulattal, és meg kell mondjam, a formális logika buktatóival terhelt felszólalására azért a helyzet, az ügy komolyságához mérten kíséreljek meg válaszolni.
Ma Magyarország teljes elektromosenergiaellátása 43-44 százalékát a Paksi Atomerőmű nukleáris energiájából biztosítja. Ez a világ jelentős részén egyébként így van. Tisztában vagyunk, és gondolom, a jelen lévő képviselőtársaim mindegyike tisztában van azzal az alapvetően érzelmi alapon álló vitával, ami a világban a nukleáris energiát elutasítók és a nukleáris energiát alkalmazók között van. (Dr. Szél Bernadett: Hitelszerződés!)
Irracionális kérdésekre nagyon nehéz, ha egyáltalán lehet, racionális választ adni, de azt, gondolom, ön sem vitatja, hogy a nukleáris energiának megvannak a maga előnyei, megvan a környezetvédelmi előnye - gyakorlatilag nulla kibocsátású -, megvan a tárolhatósága, és megvan a magyar társadalom szempontjából alapvetően fontos gazdaságossága. Ma Paks nem egészen 12 forintért termel, akkor, amikor a soron következő erőmű, a mátrai szenes erőmű - majd megint, gondolom, az elkövetkezendő négy évben a magyar szénvagyon hasznosításáról lesz alkalmunk polémiát folytatni - 16-17 forintért termel, az olajosok, gázosok 24-26-ért, az alternatív kötelező átvételi ára pedig 30 forint fölött van. (Dr. Szél Bernadett: Szavazunk a hitelszerződésről vagy sem?)
Az energiaféleségek felhasználását egyébként a Magyar Országgyűlés 2011-ben elfogadott energiastratégiája tartalmazza, abban az energiamixben benne van a gáz, tehát a hagyományos, benne van a nukleáris, benne van a szél, és benne vannak az alternatív energiák is. (Dr. Szél Bernadett: Szavazunk vagy nem szavazunk?)
Tisztelt Képviselő Asszony! A magyar lakossági fogyasztók az elmúlt másfél évben megtapasztalhatták azt, hogy egy racionális és a háztartások költségeit csökkentő politika mit jelent az emberek mindennapjában. (Dr. Schiffer András: Szavazunk vagy nem szavazunk?) Nem csináltunk eddig sem titkot belőle, hogy ezt az, egyszerűség kedvéért nevezzük így, rezsicsökkentési politikát a gazdaságra is ki kívánjuk terjeszteni, ennek pedig alapvető feltétele és lehetősége, hogy Magyarországon olcsó, megbízható, kiszámolható energiaforrások legyenek. Ennek ma mindenképpen az egyik alapvető eleme a nukleáris energia. (Dr. Szél Bernadett: Szélenergia.) A szélenergiával, kedves képviselő asszony, mint minden más alternatívával az a gond, hogy mögötte a háttérkapacitásnak ugyanúgy meg kellene lenni. (Dr. Szél Bernadett: Szavazunk a hitelszerződésről vagy nem szavazunk?) Tisztában vagyunk azzal, hogy az alternatív energiaforrások bővítése a világ jövőjének egy fontos eleme. (Dr. Schiffer András: Szavazunk vagy nem szavazunk?) Magyarország ebben jó úton van, Magyarország a vállalt teljesítés felett teljesít, és Magyarország kellő ütemben vezeti be azokat az alternatív energiákat, amelyek alapvetően a helyi előállítás és a helyi felhasználás együttesére vonatkoznak. A kettő, kedves képviselő asszony, nem vagylagos, hanem egymást feltételezi. (Dr. Schiffer András: Hitelszerződés!)
Az egy, már ne haragudjon, de esetenként naiv elképzelés, hogy az alternatív energia, még akkor is, ha az az LMP napi propagandájához tartozik, megoldja a magyar társadalom vagy - ahogy az ön szavaiból kiderül - a világ társadalmainak nagy problémáit. Nem oldja meg. Ezeket a problémákat kiszámítható, kalkulálható (Dr. Szél Bernadett: Szavazunk vagy nem szavazunk? - Dr. Schiffer András: Hitelszerződés!), tervezhető, műszakilag - tudom, hogy ez önöktől távol áll, de műszakilag - megalapozott intézkedésekkel lehet megoldani.
Ami pedig a konkrét kérdését illeti: a Magyar Közlöny 2014/18. számában kihirdetésre került a 2014. évi II. törvény Magyarország kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezményről. Az egyezményhez hasonlóan a finanszírozási kérdéseket is tartalmazó államközi szerződést beterjesztjük az Országgyűlés elé, így a Magyar Országgyűlésnek alkalma lesz annak teljes körű megvitatására és elfogadására.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me