DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Én is szeretném azzal kezdeni, mint sok mindenki más, hogy köszönjük meg annak az állampolgári közösségnek, aki eljött. Több millióan eljöttek és szavaztak az európai parlamenti választásokon, kinyilvánították véleményüket, ezáltal is valami olyat tettek, ami, bízunk benne, hogy a jövő irányába mutat. Másrészről pedig nyilván kiemelkedően a Fidesz-KDNP-re szavazó, szinte rekordmennyiségű, 1 191 163 embernek köszönjük a támogatását, hogy idén immáron másodszorra kitüntette a Fidesz-KDNP-t a támogatásával.
Több szempontból is európai rekord a tegnapi választás eredménye, hiszen a Néppárton belül ilyen nagy százalékú győzelmet párt nem tudott elérni. Az Európai Unió történetében is ez a második legnagyobb arányú győzelem egy országon belül, az az 51,5 százalék, amit a Fidesz-KDNP elért. Külön kiemelendő természetesen, hogy ez 6,5 százalékkal nagyobb, mint ami körülbelül szűk két hónappal ezelőtt a Fidesz-KDNP eredménye volt az országgyűlési választásokon; és azt hiszem, nem néztem végig, de szerintem a legnagyobb különbség lehetett ez az első és második helyezett között, hiszen kevés európai országban képzelhető az el, hogy míg az első helyezett 51,5 százalékot kap, addig a második helyezett 14,7 százalékot. Tehát olyan magas a különbség az első és a második helyezett, a Fidesz-KDNP és az összes többi párt között, ami rekordméretű; akkora szakadék tátong a Fidesz-KDNP támogatottsága és az őt követő további egyéb pártok támogatottsága között, ami más országban szinte elképzelhetetlen, és nem nagyon találunk példát arra, hogy ilyen nagy mértékű, ilyen kiugró lenne az egyik pártnak, jelen esetben a Fidesz-KDNP-nek a támogatottsága, a többi párt körülbelül hasonló szinten mozgó, kis különbséggel egymás mögött felsorakozó eredményéhez képest.
Ráadásul úgy tette ezt a kormány, hogy egy gazdasági válság idején vagyunk, és így kapta a Fidesz-KDNP ezt az elsöprő mértékű támogatást, és úgy tettük, hogy kormányon van a Fidesz-KDNP immáron négy éve, tehát ez egy kormányzati eredménynek is az elismerése; nem pusztán egy válság miatti protesthangulat, nem pusztán egy válság miatti elégedetlenség, hanem a válság idején, a válságra adott gazdasági, társadalmi, politikai válaszok megerősítése az állampolgárok részéről, és ezt a megerősítést két hónapon belül másodszor kaptuk meg, igencsak nagy fölényben.
Ez azt bizonyítja, hogy a magyar választók elsöprő többsége szerint sikeres a magyar kormány válságkezelése. Ezt üzenték Brüsszel felé is, ezt üzenték mindazoknak, akik Brüsszelből kívánták támadni Magyarországot. Ezek a választók immáron másodszorra szavaztak két hónapon belül a folytatásra, a Fidesz-KDNP-nek bizalmat adva.
Úgy gondolom, hogy az európai közép győzelme volt ez itt, Magyarországon, hiszen elutasítjuk az Európa-felfogások közül mind az Európai Unióból kivonuló, azt összedönteni akaró szélsőjobboldali választ is, és az európai egyesült államok tervét, amely inkább egy fikció, semmint valóságalappal rendelkezne, egy ilyesfajta, szélsőségesen a nemzeti érdeket minden más mögé soroló javaslatot is. Így örülünk annak, hogy a Fidesz-KDNP így tudott nyerni.
A Fidesz-KDNP 12 európai parlamenti képviselője egyfajta előretolt helyőrsége lehet Magyarországnak a következő években is. Az, hogy az Európai Néppárton belül igencsak nagy súlyú ez a közösség, nyilvánvalóan az Európai Néppártot Magyarország szövetségesének is megnyerheti a következő öt évre.
Azt írtuk a plakátjainkra és azt mondtuk a kampány során is, hogy tiszteletet kívánunk kérni a magyaroknak, tiszteletet kívánunk Magyarországnak. Azt kérnénk az Európai Uniótól, hogy az Európai Unió európai kérdésekkel foglalkozzon, és ne belpolitikai kérdésekkel. Belpolitikai kérdésekkel pedig a pártok idehaza foglalkozzanak, ne pedig a brüsszeli folyosókon, ne ott próbálják Magyarországot lejáratni.
Az Unió, ha uniós kérdésekkel, akár környező országokban lévő válsághelyzetekkel vagy közös gazdasági fellépéssel kíván foglalkozni, jobb úton jár, mint ha az akáccal foglalkozik, a pálinkával foglalkozik vagy az Erzsébet-programmal foglalkozik. Jobb úton jár az Unió, ha a közös gazdasági válságkezelés legújabb módszereit keresi, mintsem ha a magyar bankadót, a magyar különadókat, a magyar rezsicsökkentést vagy a magyar földvédelmi intézkedéseket kritizálja és azoknak kíván keresztbefeküdni.
Sokkal fontosabb, hogy maga az Unió is az állampolgárok érdekeit szolgálja, és ne a különböző multinacionális cégek érdekeinek egyfajta kijárójaként tekinthessenek rá az európai állampolgárok. Talán ennek is köszönhető az, hogy az európai uniós választásokon való részvétel bár Magyarországon a középeurópai átlagnak megfelelően alakult, de mégiscsak 1979 óta 62 százalékról 43 százalékra csökkent. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me