IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közoktatás átalakítását folyamatos botrányok kísérték. Néhány héttel ezelőtt pattant ki a legutóbbi, amit tankönyvrendelési botránynak nevezünk. Mindez egyenesen következett persze a könyvellátási rendszer erőszakos átalakításából.
A tankönyvpiac szereplőivel való egyeztetéseket mellőzték, eleve kizárták őket a rendszer kialakításából. Először csak a tankönyvterjesztési rendszert központosították, aminek meg is lett az eredménye: az elmúlt év őszén több mint félmillió, 600 ezernél is több azoknak a tankönyveknek a száma, amelyek nem érkeztek meg időben a megfelelő helyre, nem érkeztek meg az iskolákba. A diákok hosszú hetekig, hónapokig nem jutottak hozzá az előre kifizetett tankönyveikhez. A súlyos kudarc azonban nem tántorította el az oktatási államtitkárságot, így a tankönyvterjesztési rendszer átalakítása után immár a tankönyvellátási rendszert is államosították, központosították.
A következő tanévre az államosított iskolák - ugye, tudjuk, hogy öt iskolából négy állami fenntartásba került - 80 százaléka már kizárólag a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által engedélyezett, szűkített tankönyvjegyzékből rendelhet tankönyveket. Évfolyamonként és tantárgyanként ez legfeljebb kettő, de sok esetben kizárólag egyféle tankönyvet jelent, egyféle tankönyv rendelhető, döntően a két frissen államosított tankönyvkiadó kiadványairól van szó.
Ráadásul a szűkített tankönyvjegyzéket csak későn, rossz nyelvek szerint szándékosan az áprilisi választások után tették közzé, mert tudták, hogy mekkora felháborodást fog kiváltani a pedagógusok körében az új tankönyvlista. A taneszközök megválasztásában súlyosan korlátozott pedagógusok lényegében csak megkérdőjelezhető minőségű tankönyvek közül választhatnak. Meg kell hagyni azonban, hogy a tankönyvellátás korábbi rendszere valóban bőségesen hagyott maga után kivetnivalót, ezt az LMP sem tagadta soha, de a most látható görcsös központosítás, államosítás és a további uniformizálás helyett a közoktatás szereplőivel egyeztetett ésszerű megoldásra lenne szükség.
(17.40)
Nem letarolni kellett volna a magyar tankönyvkiadókat, hanem élve a kormányzati szabályozás eszközeivel, egy hatékonyabb rendszert felépíteni. A tankönyvpiac államosítása most gyakorlatilag kivégzi a magyar tankönyvkiadókat. Magyar vállalatok mennek csődbe, magyar munkavállalók kerülnek az utcára, sok évtizedes tapasztalat és szakmai műhelyek munkája vész kárba a tankönyvkiadók csődjével.
Az új tankönyvellátási rendszer ráadásul nem is lesz olcsóbb, pedig többek között ezzel indokolták az államosítását. Sok új, állami tankönyv drágábban rendelhető, mint a korábbiak, és a tavaly megvásárolt, tartós tankönyvek jelentős részét is lecseréltetik az iskolákkal, ami több milliárd forintos pazarlást jelent.
A tankönyvellátási rendszer államosítását a rohamtempó és a nyilvánosság kizárása jellemezte. A Lehet Más a Politika április végén beadta közérdekűadat-igénylését az oktatásirányítás különböző intézményeihez. A beérkező válaszokkal hamarosan a nyilvánosság elé is kiállunk. Elöljáróban most csak annyit, hogy bőven volt mit titkolni az oktatási államtitkárságnak a tankönyvrendszer átalakításával kapcsolatban. Az LMP kezdeményezésére ezek egy része ki fog derülni.
Összefoglalva tehát: a központosított-államosított tankönyvellátó drága, korlátozza a pedagógusok lehetőségeit, a professzionális szakembereket kiteszi az utcára a kiadók csődbe juttatásával, munkahelyeket számol fel, visszaveti az innovációt, a kreativitás kibontakozását, márpedig erre itt erős szükség lenne. Nem is tudom pontosan, hogy mi az, amivel motiválni fogja a tankönyvfejlesztőket arra, hogy előrelépés történjen; a magyar tankönyvek nem tartoznak az európai élvonalba.
Mindennek a tetejébe - és ezt a végére hagytam - még a tanulóknak is rossz ez. Az oktatás-nevelés nem egy futószalag, tehát lehetőséget kellene a tanároknak biztosítani.
A Lehet Más a Politika őszintén reméli, hogy még időben rájön a kormányzat erre a hibára, és erre talán az új közoktatási államtitkár személye is reményt adhat.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me