KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem annyira szervesen politikai témában szerettem volna szót kérni, hanem abban a megtiszteltetésben van részem, hogy e Ház falai között emlékezhetek meg a III. kerület egyik gyöngyszeméről, a százéves Gázgyári lakótelepről. Talán kevesek számára ismert ez a terület, ezért szeretném ebben a Házban is ezt a területet, ezt a kuriózumot bemutatni, amely egyedülálló ebben az országban.
Maga az Óbudai Gázgyár 1911-1913 között épült, hatalmas területen, mintegy 27 hektáron helyezkedett el. A gyár mellett 1911-1914 között saját lakótelep, munkástelep és tisztviselőtelep is épült, a kor nagyon jelentős építésze, Almási Balogh Lóránd tervezésében. A remek építész szinte művésze volt hivatásának. Ha valaki ezen a lakótelepen jár, akkor láthatja, hogy ez meglátszik a csodálatos épületeken is.
A munkáslakótelep maga négy egységből áll: két hosszú házsorból, és óvodával, más kiszolgáló egységekkel is megépítették ezt a lakótelepet. Azt lehet mondani, hogy akár a kor legmodernebb színvonalán is áll. Félkör alakú háztömbök, a telek közepén az óvoda, szemben hatalmas, platánfa övezte park. Ez egy elzárt közösség számára is minden akkori és mostani igényt kielégített. Kiépültek a telepet ellátó szociális egységek: hentesüzlet, mosoda, pékség. Híres volt a helyi dalárda, és a ma sajnos nagyon lepusztult, nem használt művelődési ház adott helyet a tiszti kaszinónak is. Nem csak ez a lakótelep egyedi; maguk a lakások is egyediek, a tervező ugyanis nagy kreativitással végezte a munkáját. Az előírásoknak megfelelően száz kétszobás sárga házikó épült zöld spalettával, minden ablakban virágtartóval és piros muskátlival.
Érdemes ezt azért felidézni, mert a mai napig is ez a lakótelep ilyen környezettel rendelkezik, ugyanígy a mai napig is megtekinthető ez az építészeti csoda. A háztömbök mögött a lakásokhoz virágoskertek és veteményesek tartoznak. Ha belegondolnak egy kicsit, akkor elgondolkodhatnak azon, hogy az előző korszakokban mennyire nagy dolog lehetett az óbudai munkásság, az óbudai lakótelepen élők számára a kertkapcsolatos emeleti lakások, illetve a kis parcellák, amelyek a földszinti lakásokhoz tartoznak. Hatalmas presztízs volt az Óbudai Gázgyárban dolgozni, a Gázgyári lakótelepen lakni.
A lakótelep másik nagy egysége a tisztviselőtelep. Itt inkább egy Duna-parti villasor az, ami a szemünk elé tárul. A hatalmas házakat hatalmas kertek veszik körül, az igazgatóé körülbelül 450 négyzetméteres, tehát látszik az, hogy megadták a módját a dolognak, és látszik az is, hogy a Gázgyári lakótelepen azt is fontosnak tartották, hogy a gázgyár vezetése együtt éljen a munkássággal.
Ez a közösség egyedülálló az országban. Az, hogy idén százéves maga a lakótelep, és százéves ez a közösség is, azt hiszem, hogy nagyon-nagyon fontos évforduló mindenki számára. Elejétől fogva a mai napig az itt élők fontos részei a III. kerület közösségének, ahogyan maga az épületegyüttes is nagyon fontos része a III. kerület építészeti értékeinek.
Tisztelt Ház! Sajnos azonban ennek a közösségnek a problémái a mai napig egyre inkább súlyosbodnak. A Gázművek, majd jelenleg a főváros nem bizonyul a terület gondos gazdájának. A műemlék épületek homlokzata rossz állapotban van, a lakásokat nem lehet eladni, a főváros nem tudja értékesíteni, a bérleti viszonyok rendezése pedig nem történt meg megnyugtatóan. Amikor néhány évvel ezelőtt ugyanis a többször már évtizedek vagy évszázad óta ott élő családok leszármazottjai bérleti jogviszonyát rendezték, akkor volt olyan család, amely örökbérleti jogviszonyt kapott, de volt olyan is, aki csak a gázgyárban való munka idejére kapta meg ezt a bérleti szerződést; ha az állásukat vesztik ezek az emberek, hajlékukat is vesztik.
Sokszor olyan családokról beszélünk, akik több generáció óta élnek itt, és mégis ennyire méltánytalan helyzetbe kerültek. Nem beszélve arról, hogy a fővároshoz képest itt irreálisan magasak ezek a lakbérek, amelyeket megállapítottak, és ehhez képest pedig az épületek állaga folyamatosan romlik.
Tisztelt Ház! Szándékom szerint szerettem volna közel hozni önökhöz a III. kerület ezen díszének a problémáit (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), illetve magát ezt a díszt is.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. Reméljük, hogy a problémák is megoldódnak az évfordulóval. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me