BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Aki tegnap reggel a pesti Duna-partról a budai alsó rakpart felé nézett, egy hosszú összefüggő kocsisort láthatott. A kocsisor nem az éppen épülő budai fonódó villamos építési munkálatai miatt állt, hanem egy olyan tüntetéssel összefüggésben, amely elvileg egy alulról jövő kezdeményezésként a munkájukért aggódó civilek megmozdulásaként lett feltüntetve. Azonban ebben az esetben pontosan a tüntetés műfajának tisztasága érdekében kellett az esemény mögé néznünk. Kérdés volt az már akkor is számunkra, hogy kik a valódi szervezők, kik állhatnak ezen akció mögött.
Aki a kocsisort közelebbről is megnézte, az jól láthatta, hogy különböző dohányipari cégek autói sorakoztak fel. A szakszervezetek tegnap a magyarországi dohányipari vállalatok céges autóinak segítségével torlaszolták el a fél útpályát a budai alsó rakparton.
A Fidesz-KDNP-frakciószövetség célja a dohányzás visszaszorítása, hiszen a dohányzás felbecsülhetetlen károkat okoz a magyar társadalomban és a magyar gazdaságban. Magyarországon évente közel 22 ezren halnak meg a dohányzás következtében. Ez olyan, mintha minden évben egy Mohács nagyságú várossal lenne kisebb az ország. Ráadásul a költségvetést is jelentősen megterhelik a dohányzás káros következményei, hiszen évente több mint 225 milliárd forintot fordít az állam a dohányzással kapcsolatos betegségek gyógyítására.
A Nemzeti Dohányelosztó Központ jövő májusi felállítása okán hátrányba szoruló Philip Morris, British American Tobacco és Imperial, mint állítják, a munkavállalói érdekek iránt nyitott, felelős vállalatként járult hozzá a Liga akciójához. Természetesen megértjük a munkahelyükért aggódó emberek demonstrációját, azt azonban kifejezetten felháborítónak tartjuk, hogy a multinacionális cégek a dolgozóik érdekvédelme mögé bújva szervezik, sőt segítik az ilyen típusú tüntetéseket.
Kérdezem ezért tisztelt államtitkár úrtól, hogyan látják önök a kormány irányából, ki állhat a tüntetések mögött, és vajon mi lehet a valódi érdek a szervezkedés mögött. Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me