DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Hátulról előre kezdeném a kérdésekre a válaszadást. Mennyire kiszámítható vagy nem kiszámítható munkahely a KLIK? Az biztos, hogy kiszámíthatóbb munkahely, mint a Magyar Szocialista Párt Központi Hivatala, ahonnan - ezt hallottuk - az utóbbi hónapokban az emberek felét elküldték, és nem igazán a jól szervezett hivatalok közé tartozik. Annál azért mindenképpen jobb hely a KLIK. Nem mintha gondolkoztam volna azon, hogy valaha is az MSZP Központi Hivatalában dolgozzak, de úgy hallom, elég kaotikusak a viszonyok odabent. (Zaj az MSZP soraiban.)
A második kérdésében azt tette fel, tisztelt képviselő úr, hogy pontosan mennyibe került ez a tudásfórum. Körülbelül 6-8 millió forint az a költségkeret, amiből gazdálkodtak, maximum 8 millió forintot költöttek el ezekre a beszélgetésekre. Ennek pont az a lényege, tisztelt képviselő úr, hogy a pedagógusok visszajelzését a KLIK vezetői megkapják. Ezen egyszerre vannak ott iskolaigazgatók, tankerületi vezetők a KLIK központi hivatalából, és máshonnan különböző, pedagógiával, közneveléssel foglalkozó szakemberek, és azokat a visszajelzéseket várják, amiket az ottani intézményvezetők mondanak nekik. Ezek között van negatív és pozitív egyaránt, de úgy gondolom, akkor lehet a KLIK szervezetén javítani, ha ezeket a visszajelzéseket megkapjuk.
És itt folytatódhat ez a történet azzal a rendeletmódosítással, törvénymódosítással, sőt kiegészíteném még a képviselő úr által mondottakat, SZMSZ-módosítással is, ami a KLIK jobb működéséhez szükséges. Azért terjesztettünk be ide a parlament elé törvénymódosítást, amelyről percekkel ezelőtt szavazhattunk, és azért változtatjuk meg rendeleti szinten is a KLIK-re vonatkozó szabályokat, hogy Magyarország legnagyobb munkáltatója - hiszen nagyobb cég, nagyobb vállalat, nagyobb költségvetési intézmény, nagyobb gazdasági társaság nem létezik Magyarországon, mint a KLIK, ez a legnagyobb munkáltató ma Magyarországon - minél jobban működjön, hiszen egy ekkora szervezet felállításánál nyilvánvalóan sokféle probléma merülhet fel. Bízunk benne, hogy az ott dolgozó emberek tapasztalatai ebbe beépülnek.
Azok a célok, amiket ön elmondott, valóban a KLIK céljai. Azt hiszem, mindnyájan úgy gondoljuk, jó, ha egy olyan jövőképe van egy intézménynek, hogy szeretne stabilabb és kiszámíthatóbb lenni, szeretné, ha szaktudással rendelkező és hiteles vezetői lennének a rendszernek. Örülök, ha erre tankerületi vezetőkkel, intézményvezetőkkel, munkatársakkal együtt összeülnek és meghallgatják az ott dolgozók véleményét.
Nagyon fontos, hogy ezeken a fórumokon a pedagógus-életpályamodellről is szó esik. Ön is nagyon jól tudja, hogy a tegnap megszavazott költségvetésben 38 milliárd forint plusz szerepel, ennyivel több jut a pedagógusoknak a jövő évben bérekre, mint amennyi jutott az idén. Szeptemberben minden pedagógusnak nő a bére, januárban pedig azoknak, akik ezért pluszban vállaltak valamit, vagy a portfóliójuk leadását vállalták, vagy pedig azt, hogy mestertanár fokozatba lépnek, és a minőségbiztosítási rendszerben fokozottan részt vesznek az iskolákban.
(12.40)
A KLIK szervezetének, működésének átalakításával kapcsolatban ön is láthatta, hogy a központnak elsősorban irányító-ellenőrző, stratégiai szerepet szán ez a módosítás és a tárca; a területi szinten pedig a funkcionális feladatok és a szakmai feladatok fognak inkább megjelenni. Kevesebb főosztály lesz a KLIK központi vezetésében, kevesebb osztály és kevesebb munkavállaló lesz; és az SZMSZ-ben megyei szintre, pontosabban, a megyeszékhely szerinti tankerületi szintre módosulnak a feladatok adott esetben, így a tankerületeknek az eddigi mellérendeltségi viszonya is módosul, hiszen egy tankerület, amely a megyeszékhelyen van, vezető szerepet tölt be.
Ezzel jön létre egy középirányítói feladat, amely mindazokra a kritikákra, ami elhangzott szakmai fórumokon, politikai fórumokon, választ ad, és igyekszik javítani azt, hogy megyei szinten koordinált legyen a tankerület, a pénzügyi döntési szintek így sokkal közelebb kerülnek magukhoz az intézményekhez. Így a megyei tankerületek újdonsült feladatai lesznek elsősorban, mert a megyei székhely szerinti járási tankerületnek a gimnáziumi munkaszervezés, a felnőttoktatás, a szakközépiskolai, középiskolai, szakképzési, kollégiumi vagy többcélú intézményi nevelés, járási szinten pedig az általános iskolai alapfokú művészetoktatási feladatok fognak inkább megjelenni.
Bízom benne, hogy ez javítani fogja a KLIK működését is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me