LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a megszólalás lehetőségét a mai napon a Déli Áramlat, illetve az Oroszországgal kapcsolatos viszony tekintetében.
A mai kormány legfontosabb nemzetpolitikai célkitűzése, hogy most és a következő évtizedekben Magyarország függetlensége garantálásra kerüljön. Mi úgy gondoljuk, hogy a XXI. század első évtizedének legnagyobb magyar kihívása az, hogy az ország hogyan tudja a szuverenitását és a függetlenségét megőrizni akár Oroszországgal szemben, akár a Kelettel szemben, akár a Nyugattal szemben, az Amerikai Egyesült Államokkal szemben.
Az ország nem eladó, sem az oroszoknak, sem az Amerikai Egyesült Államoknak - ez az alaptézise a magyar külpolitikának jelen pillanatban. Ezzel a kérdéssel szorosan összefügg az az ön által nem túlzottan kimunkált interpelláció, hogy vajon az energiabiztonságnak, az energiának van-e szerepe az ország függetlenségében. Igen, van. De tisztázzunk valamit: Magyarország európai vezetőként viselkedik, európai uniós tagként viselkedik, hiszen Magyarországon az a helyzet kell hogy megoldásra kerüljön, Magyarország azzal a helyzettel szembesült, hogy Brüsszelhez kell fordulnia, tekintettel arra, hogy az elmúlt tíz esztendőben az Európai Unió nem segített semmit sem Magyarországnak abban, hogy Magyarország gázfüggetlensége megvalósuljon, és ne csak az ukrán vezetéken keresztül lehessen Magyarországra gázt szállítani. Az Európai Unió nem hozta létre a Nabuccót, és megakadályozta a Déli Áramlatot. Nem Magyarország vagy Oroszország akadályozta meg a Déli Áramlatot, nem is Szerbia, nem is Bulgária, nem is a részt vevő országok, hanem az Európai Bizottság.
Az Európai Uniót súlyos felelősség terheli, hogy Magyarország gázszállítás szempontjából ki van szolgáltatva egy ukrán vezetéknek, amely jelen pillanatban egy háborús övezetben található, mint ahogy az Amerikai Egyesült Államok sem tett semmit sem annak érdekében, hogy Közép-Európa, nemcsak Magyarország, hanem más országok is gázellátás szempontjából képesek legyenek a források beszerzését megosztani és több alternatív forrást felhasználni.
Ezzel szemben mit tett a kormány? Először is megkíséreltük függetleníteni magunkat az ukrán gázvezetéktől. Ez a kísérlet a Déli Áramlatot illetően nem sikerült, de Magyarország először a Nabucco-projektben volt benne, amit szintén a nyugatiak akadályoztak meg. Szeretném megjegyezni, hogy ezzel párhuzamosan Németország gondoskodott arról, hogy kiépítsen egy északi vezetéket, és magát gázzal lássa el. Itt hagyták Közép-Európát, kiszolgáltatva, történelmében már nem először, ezért a nyugati hatalmakat meggyőződésem szerint súlyos felelősség terheli. Örülnék, ha az önök európai parlamenti kapcsolatai ezt számon kérnék Brüsszelben. Kérem, segítsenek a hazájuknak azzal, hogy önök felemelik a hangjukat nemcsak Budapesten, hanem Brüsszelben is, vagy esetleg amikor ön bemegy az amerikai nagykövetségre, megkérdezi az ügyvivőt. (Dr. Schiffer András: Ki? Te többször voltál…)
A másik megjegyzésem az lenne, hogy Magyarország - az ön állításával szemben - sokat tett az ország energiafüggetlenségéért, hiszen támogatták az észak-déli áramlat megvalósítását, létrehozta a szlovák-magyar gázvezetéket, létrehozta a szlovák-román gázvezetéket, és létrehozta a magyar-horvát gázvezetéket. Szeretném elmondani, hogy a magyar-horvát és a magyar-román gázvezeték esetében az Európai Bizottság semmit nem tett annak érdekében, hogy Romániából és Horvátországból is gáz jöhessen Magyarországra; Románia és Horvátország szakszerűen elszabotálja a vezetékek, a kiépített hálózatok kétirányúsítását. Nekünk Brüsszel semmilyen segítséget nem adott, csak kritizált bennünket.
Azzal kapcsolatban pedig, hogy az oroszok Magyarországon gázt tároznak - gázt tárolnak, elnézést a nyelvi hibáért -, vajon kinek tárolják ezt a gázt Magyarországon? Természetesen Magyarországnak tárolják a gázt Magyarországon, amiben lehetőség szerint nem kell költségvetési forrást tartanunk. Magyarország arra képes, hogy adott esetben Szerbiának segítséget nyújtson, ha elfogy a gáz Szerbiában, hiszen Magyarországról látható el egyedül Szerbia.
(13.00)
Amennyiben gázvásárlásról van szó, egy megjegyzést tennék, elnök úr: mi attól veszünk gázt, aki a legjobb áron szolgáltatja a gázt számunkra, és aki el tudja hozni az országba. Mindegy, hogy orosz vagy amerikai. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás ugyanott: Bravó!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me