DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Ma már megállapítható, hogy a paksi bővítésről kötött Orbán-Putyin-paktum hazugságokra épül, és a paksi bővítést önök csak a Fidesz gazdasági hátországa magánügyének tekintik.
Önök hazudtak arról, hogy a paksi bővítés az egyedüli megoldás Magyarország energiaellátására a jövőben. Önök hazudtak, amikor azt mondták, hogy 2009-ben már eldőlt ez a kérdés, hiszen az országgyűlési határozat csak arra adott felhatalmazást, hogy vizsgálják meg ennek lehetőségét. Hazudtak arról, hogy a bővítést előkészítő tanulmányok megvannak, hiszen a mai napig nem látjuk őket. Orbán Viktor itt a parlamentben hazudott, amikor azt mondta, hogy nemzetközi tender kerül kiírásra. Aradszki András államtitkár úr pedig itt a parlamentben pár hete hazudott, amikor azt mondta, hogy közbeszerzés lesz, nyílt eljárás lesz, hiszen az önök által beterjesztett törvény szerint erre nem kerül sor. És hazudtak akkor is, amikor azt mondták, hogy az államadósságot nem érinti majd ez a hitelfelvétel, hiszen érinteni fogja. És arról is hazudtak, hogy ezt az áramdíjat nem a magyar embereknek kell megfizetni; ha nem áramdíjban, de adó formájában mindenképpen.
Tisztelt Miniszter Úr! Az 1966-os szovjet-magyar államközi szerződés alapján a verseny kizárásával megkötött Orbán-Putyin-paktumon alapuló paksi bővítés nemcsak hazugságokra, hanem álláspontunk szerint törvénysértésre is alapul. Az ön által felügyelt MVM Paks II. Zrt. úgy írta alá december 9-én a bővítési projekt három megvalósítási megállapodását, hogy az választottbírósági eljárást köt ki - illetve nem tudjuk, hiszen nem ismerjük ezt a szerződést - vagy nem köt ki, holott maga a nemzetközi szerződés, az Orbán-Putyin-paktum arról szól, hogy választottbírósági eljárást kell kikötni. Amennyiben ebben a szerződésben ez áll, abban az esetben ez a szerződés törvénysértő, és a szerződésnek ez a rendelkezése semmis, hiszen mind a magyar nemzeti vagyonról, mind a választottbírósági eljárásról szóló jogszabály kizárja a választottbírósági eljárást nemzeti vagyon tekintetében.
Az az adatmennyiség, amely felmerül ezeknek a megvalósítási megállapodásoknak a végrehajtása során, nemzeti adatvagyonnak minősül, ezért nem vonatkozhat rá választottbírósági eljárás. Ezért azt gondoljuk, hogy ezek a szerződések vagy attól törvénytelenek, hogy sértik az Orbán-Putyin-paktumot, amelyet az Országgyűlés elfogadott, vagy attól törvénysértőek, hogy sértik a magyar nemzeti vagyonról, illetve a választottbíróságról szóló törvényeket, hiszen az önök miniszterelnöke és az önök minisztériuma is folyamatosan azt állította és törvényben rögzítették, hogy választottbíróság magyar vagyon kérdésében nem járhat el.
Kérdezem öntől, miniszter úr, hogy hogyan írhatott alá az ön tulajdonosijog-gyakorlása alá tartozó gazdasági társaság törvénytelen szerződést. Ön tudott-e arról, hogy törvénybe ütköznek a megvalósítási megállapodások? Hogyan akarnak atomerőművet építeni (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ha a hatályos jogszabályokat sem tartják be? A terveket utólag akarják majd hozzáigazítani a legyártott blokkokhoz?
Kérem, válaszoljon kérdéseimre. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me