LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Meglehetősen durva hangvételű interpellációval fordult hozzám a képviselő úr, amelyben a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartása iránt kérdez. Azért csodálkozom az Orbán Viktor miniszterelnökre vonatkozó minősítésén és a kormányra vonatkozó minősítésén, mert tegnap ön találkozott Orbán Viktor miniszterelnök úrral az európai főbizottság ülésén, ahol az európai ügyeket tárgyalták át az Európai Tanács előtt. Ha ennyire bátor ön, és ha ennyire sok problémája van a Paksi Atomerőmű bővítésével, kapacitásfenntartásával kapcsolatban, akkor miért nem fordult bizalommal ott szemtől szembe Orbán Viktorhoz, és hazugozta ott le mindenki előtt? (Gőgös Zoltán: Nem ez volt a téma! - Közbeszólás az MSZP soraiból: Eljön még az az idő!)
Gondolom, önnek bátorságra van szüksége egy ilyen interpellációhoz, hiszen az előbb még Józsa István képviselőtársunk, aki néhány milliárdot szakított a Paksi Atomerőműből az elmúlt években (Közbeszólások.), ott ült ön mögött, hogy támaszték legyen ön mögött, és megfelelő hátteret és támaszt tudjon biztosítani. (Taps a kormánypártok soraiból.) Ez az első válaszom arra, hogy a Fidesznek vannak-e anyagi érdekeltségei a Paksi Atomerőmű jelenlegi vagy jövőbeni működésében; egyelőre az MSZP-s érdekeket látjuk közelről, hiszen Józsa István nem is tagadta, hogy ő maga szakértő, és nagyon örül, hogy cégei megbízást kaptak a Paksi Atomerőműből. Azt nem ígérem, hogy ez a jövőben is így lesz, tehát ezt tudom önnek mondani a Paksi Atomerőmű működése kapcsán. (Közbeszólások az ellenzék soraiból. - Derültség.)
Már csak azért sem, mert szeretném tájékoztatni az Országgyűlést arról, hogy a kormány úgy döntött, hogy a Paks I. Atomerőmű, a jelen pillanatban működő atomerőmű vonatkozásában nemzetközi menedzserek segítségét kéri. Meg fogunk bízni egy nemzetközi fejvadászcéget, és annak érdekében, hogy minden transzparens és átlátható legyen, nyugati menedzserekre fogjuk bízni - lehetőség szerint többségben - a Paksi Atomerőmű I., jelen pillanatban működő részének üzemeltetését, mert úgy ítéljük meg, hogy jó néhány szerződés áttekintésére és a működési költségek csökkentésére van szükség.
A másik megjegyzésem az, képviselő úr, hogy elfelejti, hogy egy ilyen atomerőművi beruházás, kapacitásfenntartás a nemzetközi atomerőművi szabályoknak, atomszabályoknak a teljes betartása és a nemzetközi szervezetek kontrollja mellett zajlik. A magyar kormány lényegében az elmúlt évtizedekben kötött atomenergetikai megállapodások és nemzetközi szerződések következtében semmit önállóan nem tehet. Először is, január 14-én Putyin elnök és Orbán Viktor megállapodásához az Európai Bizottság a notifikációs eljárást követően hozzájárult írásban. Ennek az írásos dokumentumnak a birtokában írta alá a nemzetközi megállapodást Orbán Viktor.
Önök titkokról beszélnek, miközben két törvényt is elfogadott az Országgyűlés a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásával kapcsolatban. Ez lassan már nevetséges, le van írva a törvényben minden. Ha ön a 2014. évi II. törvényt méltóztatott volna elolvasni - tudom, hogy év végén fáradtabb mindenki, a kormány és a képviselők is, de azért mégiscsak el kellett volna olvasni a törvényt -, abban benne van, hogy ez az ügy hogyan kerülhet, milyen esetekben és milyen feltételek mellett választottbírósági eljárás alá.
Másrészről az Európai Bizottsággal folyamatos konzultációban vagyunk. Az Euratomnak kell a hozzájárulása a jövőben az üzemanyag-beszerzéshez, tehát a szerződés az Euratom aláírásával válik hatályossá, másrészről az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is folyamatosan egyeztet a magyar kormánnyal, zajlik a notifikáció. Megnyugtathatom, képviselő úr, a beruházás megvalósítása szempontjából - amely beruházás kétségtelenül a magyar gazdasági növekedés egyik fontos pillére lesz a következő tíz esztendőben, hiszen 12,5 milliárd euró elköltéséről van szó Magyarországon -, ennek a beruházásnak minden euróját nyílt közbeszerzési eljárás keretében kell elköltenünk az Európai Bizottság hatályos döntése és az Európai Unió jogszabályai alapján.
Erre azt mondani, hogy törvénytelen, erre azt mondani, hogy titkos eljárás lenne, az egy rosszhiszemű dolog az önök részéről, az önök részéről, akik ennek a beruházásnak az előkészítését elkezdték. Kétségtelen, hogy az előkészítő dokumentumokban a Miniszterelnökség irattárában (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) benne van, hogy önök tárgyaltak az amerikaiakkal is, és tárgyaltak a franciákkal is; ehhez képest az oroszok adták a legkedvezőbb ajánlatot, és ezért döntött így a magyar kormány. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me