CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy a hajléktalanság elleni küzdelem minden egyes eszközével élnünk kell. Így fontos, hogy hangsúlyt kapjon egyrészt a bevezető utak, a hajléktalanná válás kezelése, a prevenció, a megelőzés, a hajléktalan emberek ellátása, és fontos a kivezető utak folyamatos keresése is. A kormány politikája mind a három kérdésre különös hangsúlyt helyez.
Az ellátással kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy országosan és éves szinten közel tízezer szálláshely áll rendelkezésre. Ez döntően két ellátási formát jelent: éjjeli menedékhelyet és az átmeneti szállót. Ebből több mint 5 ezer férőhely Budapesten található. Ezenkívül fontos megemlítenünk a téli időszak ellátásában azt a mintegy többlet 1500 szállást nyújtó férőhelyet, amely rendelkezésre áll. Ezek ugye, az időszakos kapacitások, ami a téli megnövekedett terhelést, igénybe vételt tudja ellátni. Ezek a szállást nyújtó szolgáltatások.
Ezenfelül további 7 ezer férőhelyes kapacitást jelentenek a nappali melegedők, ez Budapesten több mint 3800 férőhelyet jelent. Itt szeretném elmondani, hogy január 1-jétől szeretnénk megoldani azt a problémát, amit a nappali melegedők esetében az igénybevevői nyilvántartásban okozott problémák jelentenek adminisztratív oldalon. Ezt a többszörös igénybevételi problémát kiküszöböltük. Továbbá az ellátórendszer tartalmaz 228 férőhelyet rehabilitációs céllal, és 460 férőhelyet hajléktalanotthonokra. Ezenkívül országosan 83 olyan szolgálat van, amely utcai szociális munkát végez, és így segíti a hajléktalan embereket, és így segíti őket a szolgáltatásokhoz jutásban.
A hajléktalan emberek ellátása az egész éves működést biztosító normatív finanszírozású férőhelyeken történik, ez 8,2 milliárd forint egy évben. Ehhez a téli megnövekedett igénybevétel érdekében kiegészítő források társulnak, csaknem 400 millió forint ebben az évben, ez nem normatív úton, hanem pályázati úton jut a szolgáltatókhoz. Nagyon fontos fejlemény ebben az évben, hogy igyekeztünk minden korábbinál hamarabb kiírni ezt a pályázatot, ezért a hajléktalanellátó szervezetek minden korábbinál hamarabb jutottak ehhez a forráshoz, valóban fel tudtak készülni a télre, valóban semmi sem fenyegette a téli krízisidőszak megnövekedett feladataira való felkészülést. Ezt a következő évben is így fogjuk tenni.
A hideg időszakban közterületen éjszakázó hajléktalan emberek helyzete, ellátási szükségletei jól példázzák, hogy az egy interszektoriális, interprofesszionális jellegű segítő munka. Itt az egészségügyi, szociális szektornak együtt kell beavatkoznia. Azt a fajta interprofesszionális jelleget a jövőben is fokozni fogjuk. Ennek egy fontos megjelenési formája a diszpécserszolgálatok működése, amelyek napi 24 órában fogadják a jelzéseket. Egy fontos további elem a krízisautók működése is.
Fontos tehát a hajléktalanság visszaszorítása, ami nemcsak az utcán élő hajléktalanokat érinti, hanem érinti az idős, magányos embereket is, ezért fontos felhívni a figyelmet, az önkormányzatok figyelmét, a helyi közösségek figyelmét, hogy ilyenkor fokozottan figyeljék a saját közösségeikben (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a magányos és idős embereket, működjenek azok a jelzőrendszerek, amelyek az elesett embereket tudják segíteni.
Azt gondolom, hogy az ön által említett segítségnyújtási alap, ételcsomagprogram a következő években hatékonyan tudja a téli felkészülést és a rászoruló emberek segítését szolgálni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me