DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ellenzéki képviselőtársaim felszólalásait hallgatva arra gondoltam, hogy mi az oka ennek az igen erőteljes, vehemens támadásnak, hiszen a sport sok mindenre megtanít.
Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy a sport sok-sok tanításából egy gondolatot hadd emeljek ki, ez pedig nem más, mint a fair play, a tisztességes viszonyulás az élethez, a becsületes kiállás. Azt hiszem, érdemes ezt megfontolni jó néhány ellenzéki képviselőnek, aki itt hozzászólt ma ehhez a témához, hiszen azzal kapcsolatban, hogy nem történt egyeztetés, ez is elhangzott: a sporttörvény módosítása kapcsán kivel mással kellene egyeztetnie a kormányzatnak, mint egyébként a sportági szakszövetségekkel? Ezek az egyeztetések megtörténtek. Igenis egyeztettünk a sport világában jártas emberekkel, akik a labdarúgásért, a kézilabdáért, a kosárlabdáért tesznek, dolgoznak, alkotnak. Nem egyeztettünk a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével valóban, meg sok más civil szervezettel sem, de a szakmához értő szervezetekkel igenis az egyeztetéseket lefolytattuk. Az ő kérésüket tolmácsoljuk itt a parlamentben, e Ház falai között. Tehát volt egyeztetés, kellő szakmai egyeztetés volt.
A másik fontos kritika, ami itt elhangzott, az, hogy az átláthatóság milyen mértékben sérül önök szerint. Hallgatva Szél Bernadettet az előbb, eszembe jutott, amikor régen azt mondtuk, hogy a Nagy Testvér mindent lát. Szél Bernadett arról beszélt, hogy döntően nem látnak semmit; kivéve Szél Bernadettet, aki mindent lát, és mindig el is mondja nekünk, hogy mit lát, és ezt köszönjük szépen, hogy elmondja, hiszen lám-lám, látja, elsorolta a taoszámokat, hogy pontosan mely szövetség mennyi pénzt kap, milyen támogatásban részesülnek, milyen bevételeik vannak. Hát lám-lám, mégiscsak átlátható a rendszer, igaz, kedves képviselő asszony? Tehát semmiféle átláthatósági probléma nincs.
Egyébként pedig a sportági szakszövetségek és a kormány is tájékoztatja önöket, tájékoztatja a szakbizottságokat, tájékoztatja Brüsszelt is arról, hogy a tao rendszere hogyan működik.
(11.20)
Ez nem egy hibátlan rendszer, de mégiscsak egy olyan rendszer, aminek nagyon-nagyon sokat köszönhetünk. Köszönhetünk több mint ezer olyan pályát, olyan sportolási lehetőséget, amely ezer településen Magyarországon megvalósult és megvalósulóban van. Köszönhetjük ennek azt is, hogy több mint százezer gyermek sportol ennek a támogatási rendszernek köszönhetően. A társaságinyereségadó-kedvezmény lehetőségével élnek a sportági szakszövetségek, és igenis ez egy jó rendszer.
Azt szeretném kérni, hogy ne csak a dolgok fonákját nézzék. Helyes, ha rávilágítanak különböző gondokra, bajokra, mert nem tökéletes semmi sem ezen a világon, emberek vagyunk, gyarlóak vagyunk mindannyian, szeretnénk jól dolgozni. Ezen fáradozunk, ezt tettük az elmúlt években is, és az elkövetkezendőkben is ezt fogjuk tenni. Persze, de ne a fonákját, a színét nézzék ezek a dolgoknak, ezek jó ügyek. A sport ügye jó ügy, a sport igenis sikerágazat. Az meg ne fájjon senkinek, hogy a sportban mi, magyarok tehetségesek és sikeresek vagyunk, annak örüljünk mindannyian együtt! Én azt szeretném, hogy ne legyen erről a kérdéskörről vita, teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan. (Dr. Szél Bernadett: Csak saláta a törvény!) Igen, én végighallgattam Szél Bernadettet.
Egyébként pedig, ha már most elgondolkozunk azon - nyilván a törvény kapcsán, de a felszólalások okán mindenképpen -, hogy lehet-e más a politika. Ez fontos, önmagában a pártjuknak, a frakciójuknak a meghatározása is erről szól. Persze, biztos, hogy lehet, de itt néha kicsit én Torgyán Józsefet idéző stílusokat hallottam vissza. Tehát ez a stílus, amit néhány ellenzéki képviselő megenged magának, hát elnézést kérek, nagy tisztelettel! Az, hogy lopnak, az, hogy folyamatos a mutyi, az, hogy saját érdekek vezérlik - kérem szépen, a sportban, meg egyébként is? Hát ne haragudjon már! Tehát azért kellő tisztelettel figyeljünk oda egymásra! Ha nem is vagyunk példaképek a választópolgárok előtt, de egy biztos: ami itt elhangzik, az az utókor számára is olvasható, nem beszélve arról, hogy látható is és hallható is. Van egy képviselői felelősségünk is, hogy milyen stílust engedünk meg magunknak a parlamentben, szerintem érdemes odafigyelnünk erre. Kellő tisztelettel legyünk egymás irányában!
Ha megengedik nekem néhányan, én 25 éve harcművészetekkel foglalkozom. Megtanultam, hogy „ha erős vagy, légy szelíd, hogy környezeted tiszteljen, semmint féljen tőled.” Szeretném arra kérni önöket, hogy igenis szelíden, tisztelettel, kellő udvariassággal viszonyuljunk egymáshoz. Én is mindenkinek megadom a tiszteletet, szeretném, ha önök is megadnák mindenkinek a tiszteletet, és a kormányt nem egy lopó, csaló, hazudozó társaságnak mutatnák be, hanem igenis egy tisztességesen dolgozó, az emberek sorsát magukénak valló közösségnek. Erről van szó, mi ezért dolgozunk, a sport területén pedig kimagaslóan ezért dolgozunk.
114 ezerrel több gyermek sportol az elmúlt három év, négy év munkájának köszönhetően. Csak 18 ezerrel több gyermek sportol a kosárlabdában, 7500-zal többen sportolnak a kézilabdában. A gyermekeinkről van szó! Hadd ne soroljam végig mind az összes sportágat, a tizenhat kiemelt sportágat: 20 százalékkal nőtt a sportoló gyermekek száma az elmúlt másfél év munkájának köszönhetően. Megfeszítve dolgozunk azon, hogy a gyermekeink a sport értékén keresztül egészséges felnőttekké váljanak - önök pedig mindenféle saját érdekekről beszélnek. Vissza kell utasítsam, meg kell hogy mondjam. Tehát a tao rendszere is átlátható rendszer, világos, egyértelmű, semmiféle mutyiról nincsen szó.
Szilágyi képviselő úr felvetett kérdésére pedig hadd mondjam el a Budapesti Honvéd ügyét. Én voltam két és fél évig a Budapesti Honvéd társadalmi elnöke. Valamennyi hat nagy fővárosi klub esetében az a szándék, az a cél, hogy egyrészt kiemelt támogatásban részesülnek szakmai programokra azért, mert az olimpiai helyezések és érmek számát az ezen klubokban sportoló sportolók adják döntően. Ez nem azt jelenti, hogy vidékiek nem adnak, nagyon sok - én is vidéki ember vagyok - vidéki klub is jól működik, de hat nagy fővárosi klub esetében valóban - több mint százéves egyesületekről van szó - az a célunk, hogy az ő felelősségüket és lehetőségüket kiterjesszük, ezért kapnák meg vagyonkezelésbe azokat az ingatlanokat, amelyekben most is működnek és dolgoznak, sokszor nem méltó körülmények között. Szeretnénk a létesítményeket is fejleszteni valóban, hogy ha a gyermekeink odajárnak edzésekre, kulturált körülmények között tudjanak edzeni. Van olyan öltöző, ami ötven éve nem volt felújítva a Budapesti Honvédnál is, bizonyára a Ferencvárosnál is van, meg sok más klubnál is van, ezen szeretnénk változtatni: kulturált körülményeket, a sportolás feltételeit szeretnénk biztosítani.
Nem adjuk oda tulajdonba, marad állami tulajdon minden, tehát a Budapesti Honvédnál is, csak ugyanúgy, mint ahogy a Ferencváros, az MTK vagy a Vasas vagy az Újpest vagy a BVSC, kapják meg a lehetőséget arra, hogy felelősen gazdálkodhassanak. Szerintünk ez egy helyes irány, és ezt tartalmazta volna az a javaslat, amelyet Bánki Erik képviselőtársam nyújtott be. Én remélem, hogy erről még a tavaszi ülésszak folyamán érdemben tudunk majd tárgyalni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me