DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én már igazából tényleg nem tudom, hogy önök mire vélik a napot. Tegnap a Házbizottságban kaptunk meg ezt a botrányos törvényjavaslatot, és gyakorlatilag 24 órán belül itt állunk az ülésteremben, és beszélünk olyan dolgokról, amivel egy szektort teljes mértékben tönkrevághatnak - mert erről van szó. Ott vannak a fuvarozók, velük kiszúrnak, Andy Vajna viszont boldog lehet, kap egy gyönyörű karácsonyi ajándékot a fa alá, és milliárdokat sikerülne eltakarniuk a sportági szakszövetségeken keresztül. Senki nem tudná, hogy ezek a pénzek hogyan vándorolnak.
A benyújtás körülményei nyilvánvalóan botrányosak. Nem is csak arra gondolok, hogy mi, mondjuk, egész éjszaka meg egész nap foglalkozhatunk ezzel a törvénnyel - de egyáltalán hogy gondolják, hogy egy ilyen fajsúlyú törvényjavaslatot letesznek az asztalra, amiben nem egyeztetnek, nincsenek hatástanulmányok, nem kérdeznek meg senkit? Mondok egy idézetet: „Talán nem a sajtóból kellett volna megtudnunk, mire készül a kormány, megint mi maradt el.”
Szóval, pontosan erről van szó. Önöknek nemzeti konzultációra mindig van pénzük, viszont ha egy ilyen szintű javaslat van, arról nem egyeztetnek. Egész egyszerűen a helyzet az, hogy ezzel súlyos károkat okoznak, nem az ellenzéknek, a nemzetgazdaságnak, annak az országnak, amelyet elvileg önök vezetnek.
(10.40)
Azt gondolom, az a minimum, ha egy ilyen javaslatot letesznek az asztalra, hogy azokkal az emberekkel, akiknek az életét ez mindennap befolyásolni fogja, ezt megbeszélik. Hozzáteszem: ha azzal kívánnak takarózni, hogy majd az áfacsalásokat visszaszorítja, akkor ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy hetek óta vizsgálgatják önök már a négy NAV-os vizsgálóbizottsági javaslatunkat. A mai napig nem tudjuk, mi róla az álláspontjuk. Azt gondolom, ha ennyi idejük van arra, hogy a NAV-vizsgálóbizottságot nézegessék, akkor annyival tiszteljék meg a fuvarozókat, hogy velük meg végigegyeztetik azt a törvényt, amellyel utána az ő életüket fenekestül felforgatják.
Szeretném leszögezni, hogy minden olyan törvényt támogatni tudunk, amely a gazdaság fehérítésére szolgál, viszont ez a javaslat, amelyet letettek az asztalra, több sebből vérzik, mint amennyi fejezet vagy amennyi paragrafus benne van. Elmondtam önöknek, hogy mélységesen felháborodtunk azon, hogy nem volt lehetőség érdemi konzultációra senkivel sem. Ha önök nem tudják, hogy ezeknek a szervezeteknek mi a véleménye, akkor hadd mondjam el önöknek én, ugyanis végignéztem a nyilatkozataikat, amelyeket ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban tettek, és a következőket találtam. „Hatalmas adminisztráció egy nem kitalált, nem tesztelt rendszerben. Az ellátási rendszerekben komoly zavarok várhatóak a vállalhatatlan adminisztráció miatt. Lehetetlen helyzetbe hozza a mezőgazdasági termelőket.” Most szemezgetek abból, amiket ezek a szervezetek nyilvánosságra hoztak, amivel - hangsúlyozom -önöknek kellett volna találkozni. „Nemzetgazdasági szintű károkat fog okozni, mert az országot elhagyják a „just in time” rendszerben működő nagyvállalatok, ezzel együtt a beszállítóik is ellehetetlenülnek.” Figyelik? A beszállítókról van szó!
Miközben egyik oldalról önök folyamatosan az autóiparra koncentrálnak, egy ilyen lépéssel ott is súlyos károkat fognak okozni. Ráadásul vissza-visszatérő vélemény, hogy a kis- és középvállalkozásoknak lesz ez a legnagyobb problémája. Hadd mondjak még egy idézetet! „A tervezet nem veszi figyelembe többek között a megtermelt saját áru saját járművel, saját telephelyre történő beszállítását, a zöldség-gyümölcs ágazat értékesítési sajátosságait, nagybani piacra történő szállítást, termelői szervezeteken keresztüli értékesítést, a kistermelők, őstermelők kis értékű értékesítéseit, az egyes áruk, árucsoportok közötti értékbeli és mennyiségi szélsőségeket, például gabona vagy a csomagolt zöldségvetőmag. Nincs tisztázva az első adóköteles termékértékesítés és a végfelhasználó fogalma.”
Azt gondolom, illő lett volna, ha tudják, hogy mire készülnek, végigegyeztetni azokkal az emberekkel, akiknek az életét befolyásolja. Ne értsék félre, de az, hogy önök most február 1-jéig kihúzzák a határidőt, és addig nem büntetnek, nem fog sokat segíteni a rendszeren. Azt mondják, megígérik, hogy majd lesz zöld szám és tájékoztató. Nem úgy kellene csinálni, hogy fordítva? Előbb van tájékoztató, zöld szám, és utána, amikor már ezek megvannak, akkor határidőt szabni a felhasználók számára? Ráadásul hozzá szeretném tenni, hogy ez az egész törvényjavaslat olyan salátatörvény, és nem egy feketeleves van benne, hanem három. Mint említettem már, Andy Vajna kap egy gyönyörű karácsonyi ajándékot, de ott van még a másik, a sportági szakszövetségekkel kapcsolatos tákolmányok.
Nézzék, az, hogy önök fogják magukat, az eredeti verzióban ez volt, és az infotörvény hatálya alól kiveszik ezt a komplett szabályozást, az egyértelműen azt jelenti, hogy önök el akarják titkolni, hogy a milliárdokat hova folyatják. Ez egyébként nemcsak elfogadhatatlan állampolgári vagy akár képviselői szempontból is, hanem az Alaptörvénnyel ellentétes. Ugyanis az infotörvény pontosan arra való, hogy végrehajtsa a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás átláthatóságát, ahogy az alaptörvényi rendelkezésekben le van írva. Hogy gondolják azt, hogy fogják magukat, és kiveszik? Ez így önmagában alkotmányellenes lenne. Egyébként nyilván valaki szólhatott önöknek, hogy ez azért mégsem fog menni, mert csak nem lehetnek olyan fáradtak a képviselők, hogy az utolsó pillanatban ezt nem veszik észre. Bejött egy módosító Gulyás Gergő részéről, a TAB-féle módosítóról beszélek, de gyakorlatilag érdemi változást nem hozott. Lehet, hogy nem lehet rá mondani, hogy alkotmányellenes, mert annyira sikerült megbuherálniuk a rendszert, de ott lesz a szponzorálás és a tao, ami ugyanúgy teljesen átláthatatlan lesz, ha ez így átmegy. Az átláthatóság tehát mindenképpen sérül, gyengül, és a támogatások kapcsán, amelyeket a vállalatoktól kapnak ezek a szövetkezetek a társaságiadó-kedvezmény miatt, az lenne az eredmény, hogy csak az összesített adattartalom lenne nyilvános. Ez továbbra is, mondjuk, 40-50 milliárd forint, amiről a kormány úgymond lemond. Ez átláthatatlanul folyna, és ezeket a pénzeket, amik igenis közpénzek, gyakorlatilag továbbra is átláthatatlanul kezelnék.
Hadd indokoljam, egyszerűen nem is értem, önök hogy gondolják, hogy azt mondják a taóra, hogy ez nem közpénz. Orbán Viktor jött azzal, azzal büszkélkedett, hogy szerinte a felcsúti stadion magánadományokból épült, mert nem vettek igénybe állami pénzt. A miniszterelnöknek ez egy nagyon súlyos tévedése, a tao mint olyan, közjogi értelemben ugyanis igenis közpénz, egy állami támogatás. Amikor ezt bevezették, akkor az Európai Bizottságnál is ilyen módon engedélyezték. Ha a miniszterelnök úr ezt nem tudja, szóljanak neki, legyenek kedvesek, mert ez így van! Mert ha ez nem lenne, és gondolkodjunk logikusan, akkor ez a pénz a költségvetésbe menne adó formájában. De mivel van, ezért ilyen módon fel lehet használni. De innentől kezdve ez ugyanúgy állami támogatásnak minősül, pontosan úgy, mint mondjuk, a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó 1 százalékos felajánlás. Az igazából részletkérdés, hogy a pénz az adóhivatalon keresztül folyik el a támogatotthoz, vagy igazolást kell róla kiadni, maga a rendszer arra épül, hogy ez közpénz. Önök ezt az egész rendszert így engedélyeztették.
Ha ezt önök így átviszik, amire megvan a lehetőségük, hiszen sokan vannak, akkor maga a milliárdos taopénzek átláthatósága fog beszűkülni. Mondom, megbuherálták annyira ezzel a módosítóval, hogy ne legyen alkotmányellenes, de továbbra is kitakarják az adófizető állampolgárok szeme elől azokat a milliárdokat, amelyeket joguk lenne látni. Egyébként meg korábban is voltak ezzel kapcsolatban bepróbálkozásaik. Nagyon érdekes dolog, hogy önök, úgy látszik, nagyon eltökéltek azzal kapcsolatban, hogy átvigyék ezeket a dolgokat. Mert pontosan Bánki Erik volt az, aki kevesebb, mint két hete egy nagyon hasonló javaslattal jött elő. Ez a sportszövetségek gazdálkodásának elrejtését célzó javaslata volt. A parlamenti honlapon meg lehet találni, ezt a költségvetést megalapozó salátában nyújtotta be. De az összegző módosítóba nem tudott bekerülni, tehát valaki önöknél kiszűrte a rendszerben, hogy ez azért mégis kicsit túlmegy bizonyos határon. Így Bánki Erik hoppon maradt ezzel a javaslatával.
Egyébként a költségvetési salátáról is elmondtuk, hogy az sem az átláthatósági szabályokról volt híres. Én magam is keményen bíráltam azért, mert az állami és az uniós támogatások összeférhetetlenségi követelményeinek megszüntetését és a nyilvánosság korlátozását szolgálták egyes rendelkezések. Ott is visszakoztak, de csak fél siker volt, mert ha a családtagokat nem is stafírozhatják ki, azért a párt közeli szervezeteknek mehetnek majd még közpénzek. És ne feledkezzünk meg arról a Seszták-féle javaslatról sem, úgy látszik, most önöknek ilyen hetei voltak, hogy az átláthatóságot mindenáron csökkenteni akarták, ami gyakorlatilag a paksi beruházást tette volna teljesen átláthatatlanná. Néztem a jövő évi menetrendet, az átkerült februárra, tehát valami miatt karácsony előtt azt mégsem akarták megvalósítani, majd februárban, gondolom, azzal folytatjuk.
Szóval, a kérdés az, hogy ki lobbizik ennyire, hogy az átláthatatlanság növekedjen az országban. (Derültség a KDNP padsoraiból.) Hozzáteszem, hogy az Átlátszó több cikkben is foglalkozott a látvány-csapatsportágakat támogató társaságiadókedvezményekkel. Ne nevessenek, itt közpénzekről van szó! 2012 őszéig 7,9 milliárd folyt be a taóból. Hova ment 6 milliárd ebből a 7,9 milliárdból? Az MLSZ-hez! A többi 1,9 milliárdon osztozott a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong és a Magyar Olimpiai Bizottság. És a focicsapatokon belül ki volt az abszolút nyertes? Természetesen a Felcsút, 2,8 milliárd forintot kapott. Ehhez képest Debrecen kapott félmilliárdot, Újpest 334 milliót. Nagyon komoly pénzekről van szó, tisztelt uraim és hölgyeim! (Dr. Simicskó István közbeszólása.) Ne kiabáljon, képviselőtársam, nyomjon gombot, legyen kedves, megvan rá a lehetősége (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), és mondja el a maga véleményét! Higgadtságra meg önmagukat intsék, legyenek kedvesek! Azt gondolom, nagyon méltatlan, hogy karácsony előtt pár nappal, meg egyáltalán bármikor egy ilyen salátatörvényt letesznek az asztalra.
De folytassuk Andy Vajnával, tisztelt képviselőtársaim! Andy Vajna és az ő offshore-ba torkolló tevékenysége már elég régóta szúrja az ellenzék szemét. Schiffer András képviselőtársam is számos alkalommal felhívta rá a figyelmet, hogy mégsem kellene offshore pénzekbe vándoroltatni az adófizetői pénzeket. De valami miatt önök nagyon védik Andy Vajnát, és most egy újabb olyan ajándékot szavaznak meg neki, ami neki bevételnövekedést jelent, viszont az ország számára az adóbevételek csökkenését fogja eredményezni.
Igazából azért nem vagyok meglepve, mert eddig is azt láttam, hogy ha a dohányról beszélünk, előbb-utóbb a szerencsejátékok is előjönnek. Ugye, emlékszünk rá, a választásokat követő egyik első intézkedésük a kaszinójogok leosztása volt. Aztán az internetes szerencsejáték-piacot is az idekapcsolódó üzleti körökre bízta a kormány, az önök barátaira. Most pedig a szerencsejáték-szervezők adóját nemes egyszerűséggel tovább csökkentenék. Csak hogy kicsit áttekintsük azt, hogy mégis milyen grandiózus adományok mennek ide meg oda, egy kicsit nézzünk vissza, hogy itt mi történt!
(10.50)
A Las Vegas kaszinóról van szó. 2012-ben évi 3,8 milliárd forintról 6,2 milliárd forintra növekedett ennek a cégnek az árbevétele. Találják ki, hogy mennyi pénzt fizet be a költségvetésbe társasági adóként: ennek a pénznek, ennek az árbevételnek alig több mint 1 ezrelékét.
Ugyanakkor a számára kedvező adójogszabály-változások miatt az üzemi eredmény 683 millió forintról - annyi volt a megelőző évben - 1,97 milliárd forintra ugrott. Emlékszem arra az időszakra, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium megpróbálta kiszámolni, hogy az új játékkaszinók a költségvetésnek mennyi bevételt fognak hozni. Önök a Nemzetgazdasági Minisztériumban évente közel 4 milliárd forinttal számoltak mint koncessziósdíj-bevétellel és 1 milliárd forintos általánosforgalmiadóbevétellel.
Csakhogy amikor még így kalkulált az NGM, nem számolt azzal, hogy majd jön a kétharmad, és olyan szabályokat fog bevezetni, amivel gyakorlatilag az egész költségvetést megkárosítják, Andy Vajnáékat viszont nagyszerűen kistafírozzák. Ugyanis bevezették azt, hogy a koncessziós díjat mint olyat le lehet vonni a játékadóból, és az áfától is mentesítették a szerencsejáték-szervezőket. Gyakorlatilag ez azt jelentette akkoriban, hogy 1 milliárd forintot adtak ajándékba ezeknek a cégeknek. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Ez nem igaz!)
Nekem nem fájna például, ha ezt az 1 milliárd forintot valaki önök közül a magánzsebéből adná, tegye meg, de ne az adófizetők pénzéből osztogassanak, legyenek kedvesek! És egyébként, ha már Andy Vajnáról beszélünk, akkor szintén az Átlátszón lehet olvasni: egy meglehetősen terebélyes, offshore cégekkel teletűzdelt céghálója van.
Pontosan nem tudjuk igazából, hogy kinek a zsebébe vándorolnak például ezek az 1 milliárd forintos kis ajándékok, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a mostani adókedvezmény, amit majd megszavaznak pár óra múlva - mert mondanom sem kell, hogy ez most egy olyan törvény, amit 24 óra alatt fognak átvinni a Házon -, nem tudjuk, kinek a zsebébe fog vándorolni. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Lesz mit csinálni jövőre!)
Nézzük még egy kicsit a számokat! Foglalkozzunk még egy kicsit Andrew Vajnával, ha már ilyen szép karácsonyi ajándékot kap: a hozzá köthető magyar társaságok 4 év alatt 33,3 milliárd forint árbevételt értek el. Cégekből osztalékként 3,5 milliárd forintot vettek ki - kicsodák? Az offshore kötődésű tulajdonosok. Itt a Las Vegas Casino Kft., megnéztük a beszámolóját. 2013-ban 1,7 milliárd forint osztalék címen vándorolt külföldre - nem tudjuk hova -, és mennyit látott a magyar költségvetés, mennyit kaptak a magyar adófizetők a társasági adóból? Alig 87 millió forintot.
Tisztelt Uraim és Hölgyeim! Azt gondolom, lehet lopni, csak nem sokáig. Azt gondolom, hogy ez tényleg mindennek a teteje, hogy önök felkelnek, nem tudom, melyik nap, leírnak egy ilyen salátatörvényt, a fuvarozókkal úgy kiszúrnak, hogy nem tudom, mi lesz azzal a szektorral, ha ezt átviszik. Mi mindent meg fogunk tenni, ami tőlünk telhető azért, hogy szóba álljanak azokkal az emberekkel, akiknek a feje fölött törvényt hoznak.
Andy Vajnának van még arca, van még bőr az arcukon adni egy következő ajándékot, egy következő csomagot karácsonyra; és fogják magukat és elkezdik a közpénzeket gyakorlatilag eltakarni az adófizetők szeme elől a sportági szakszövetségeknél. Mégis, ezt hogy gondolják?! És mindezt 24 óra alatt viszik át a magyar törvényhozáson.
Tisztelt Uraim és Hölgyeim! Vagy vonják vissza ezt a törvényt, vagy azt gondolom, hogy ez a pofátlanság csimborasszója, amit csinálnak. (Taps az LMP és az MSZP padsoraiban. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me