DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Talán szép is ez, hogy számunkra talán ennek az évnek az utolsó felszólalása, azt hiszem, egy konszenzus mellett zajlódhat, hiszen a képviselő úr kérdésére koncentrálunk, és nem az első harminc másodpercére, amivel nyilván nehezebb egyetérteni.
Ha itt a kérdésre koncentrálunk, természetesen egyértelműen szeretné a kormányzat, ha minél több ilyen lenne, nem csak szeretné, támogatja is az ifjúsági önkormányzatok megalakulását, minél több településen. Nagyon sok módot és lehetőséget kívánunk kínálni a fiataloknak arra, hogy bekapcsolódjanak minél jobban a közéletbe, ezeket a közéleti döntéseket jobban átérezzék, lássák, hogy mennyire összetett, nem fekete-fehér egy-egy közéleti döntés, nyilván ennek a politikai vetületével is adott esetben számoljanak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél több önkormányzat mellett iskolai önkormányzat legyen, de ugyanígy buzdítjuk és támogatjuk, hogy diákönkormányzatok jöjjenek létre, minél inkább átlátható és a hallgatói érdeket szolgáló hallgatói önkormányzatok működjenek Magyarországon. S többféle forrásból, nemcsak a már korábbiakban említett Nemzeti Együttműködés Alapból, hanem a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogramból, a GYIA-tanács támogatásával is nagyon sokan ilyesfajta demokráciatanulási, közéleti programokra igenis kaphatnak támogatásokat, ösztönzéseket vagy szakmai hátteret, pontosan azért, hogy a közéletet, a politikát, a döntéshozatalt minél inkább megismerjék.
Nyilván ennek fontos része az is, hogy erre internetes honlapok is létrejöttek állami támogatásból, nagy Facebook-közösségek is vannak, amelyek mind az aktív állampolgárságra ösztönöznek, és a Youth In Action programban pedig rengeteg fiatal közösséget is sikerült ez ügyben támogatnunk. Tehát úgy gondolom, hogy mind állami intézmények, háttérintézmények, illetve más civil szervezetek is az ilyesfajta programok ösztönzésére támogatást kapnak.
Abban pedig szerintem mind a Jobbikban, mind a Fidesz-KDNP-ben, mind az összes többi parlamenti pártban egyetértés van, hogy minél több ifjúsági önkormányzat jöjjön létre. Ebben minden pártnak, nemcsak a Jobbiknak a képviselői számíthatnak, hanem minden más pártnak a képviselői is számíthatnak ránk. (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
S mivel ez az utolsó alkalom, ezért engedjék meg, hogy mindenkinek áldott karácsonyt és boldog új évet kívánjak jövőre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Józsa István: 23-án…!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me