DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha már az Mt. új, szabadsággal kapcsolatos témáját említette, akkor egy gondolat erejéig engedje meg, hogy fölhívjam a figyelmet, hogy általánosságban az alap- és pótszabadságok tekintetében az új munka törvénykönyve minimális eltéréssel vagy nagyon sok helyen semmilyen eltéréssel vette át a szabályzatot. (Gúr Nándor: Csak a közfoglalkoztatottaknak nincs pótszabadság.) Sőt, az új Mt. a gyerek születésekor az apa számára 5 nap, ikergyerekek esetén 7 nap pótszabadságot biztosít. Ezt hiába kereste volna a régiben, nem találja.
A gyerekvállalást és a családok védelmét szolgálja az az új előírás, miszerint a gyerekük után járó pótszabadság mindkét szülőt megilleti, illetve rugalmasabb szabadságkiadást tesz lehetővé, de konkrétan a kérdésére válaszolva azt szeretném önnek jelezni, hogy valóban akkor, amikor az Mt.-t tárgyaltuk, akkor a munkáltatói részről az az aggály fogalmazódott meg - nem akarom az itt ülőket azzal terhelni, hogy miről van szó -, a lényeg az, hogy abban az esetben, ha valaki 30 napnál kevesebbet keresőképtelenség miatt, mondjuk, táppénzen van, abban az esetben beszámít a 20 nap alapszabadságba, tehát gyakorlatilag olyan szabadság szempontjából, mintha kvázi munkaviszonyban lenne; a 31. nap vagy a 40. nap után már.
És azt mondták erre a munkáltatók, hogy azért javasolják, hogy ez így legyen, hiszen tulajdonképpen, ha valaki minél többet van a munkától távol, keresőképtelen… - a szabadság értelmezése arról szól, hogy pihenőidőt biztosít a munkában eltöltött idő után. Tehát az a logika is érthető valamilyen szinten. Ennek ellenére jó hírt szeretnék a képviselő úrnak mondani. Azt tudom mondani, nézze meg a T/2141. számú törvényjavaslatot, amely Magyarország ’15. évi központi költségvetéséről szól. Ebben ez a passzus változik, tehát tulajdonképpen nem lesz szükség semmilyen vizsgálatra.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Gúr Nándor: Most már csak a közfoglalkoztatottak pótszabadságát kell helyreállítani! - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me