HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Újból önhöz fordulok, miniszter úr (Lázár János: Jó helyre!), a kérdésemmel a személyi jövedelemadó 1 százalékával kapcsolatban, amelyet 2009-ben parlagfű-mentesítésre ajánlhattak fel az adózók.
Előző azonnali kérdésemre a miniszter úr azt a választ adta, hogy a kormány visszaadja a parlagfű-mentesítés helyett a korábban végkielégítésre és működtetésre elköltött 642 millió forintot. Ez november végén meg is történt. Majd jöttek az újabb hírek, hogy a maradék parlagfű-mentesítésre szánt pénz, a 463 millió forint nagy részét is a céltól eltérően költötték el.
Az elszámolásokból az derült ki, hogy a parlagfű-mentesítés hatékonysága szempontjából megkérdőjelezhető számlákkal számoltak el a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményei, igazgatóságai és a kormányhivatalok. Raklapnyi fénymásolópapír, tetőbeázás, 92 500 forintos bőrtáska, LCD monitor és ezüstmetál színű cipőtisztító is belefért az elszámolásba.
Sok kérdést vet fel ez az ügy. Mikorra alakítanak ki végre egy szakmailag alátámasztott és működő rendszert a parlagfű-mentesítésre? A szakemberek és a civil szervezetek többéves kérése után mikor neveznek ki végre egy kormánybiztost, aki ezért a területért felel? Mert tudja, miniszter úr, nem megoldás az, hogy pályázatokat írnak ki a civileknek parlagfű-mentesítésre, ezzel az állam által elvégzendő feladatokat adnak át nekik, amihez sem eszközük, sem jogkörük nincs, hiszen a civilek nem egy hatóság.
Vegyék már kicsit komolyabban ezt az ügyet! Nem látszatdöntések, -lépések kellenek, hanem valódi eszközök és pénz a mentesítésre, amelyet egy kormánybiztos felügyel. Ön szerint hol a szolgáltató állam, ha a sajtóban is megjelentek alapján a parlagfű-mentesítésre szánt pénzből lesz papír a hivatalban, és csináltatnak beázások ellen tetőt a hivatal fölé? Ön szerint ez rendben van így?
Mikor fogjuk látni, hogy kik a felelősek az ügyben, ezért a botrányos, felelőtlen pénzkezelésért? Vagy a visszaadott pénzzel el van-e intézve az ügy? Várom bizalommal válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me