DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Heves megyei Zagyvaszántó és Lőrinci települések háziorvosi körzeteiből, ahogy arra utalt már képviselő úr is, 2013 októberében bejelentés érkezett az illetékes egészségügyi hatóság felé mellhártya-daganatos megbetegedések halmozódásával kapcsolatban.
A Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve vizsgálatot indított, és megállapította, hogy az esetek hátterében közös kockázati tényező állhat fenn, amely a megszűnt, azbesztfeldolgozással foglalkozó üzem tevékenységéhez köthető.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, valamint a Heves, illetve Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének bevonásával egy munkacsoportot hoztak létre a helyzet átfogó kivizsgálására és a szükséges intézkedések feltérképezésére.
A Zagyvaszántóval határos Lőrincihez tartozó Selyp településrészen 2004-ig működött az az üzem, amire a képviselő úr is utalt, ahol többek között azbeszttartalmú termékek gyártásával is foglalkoztak. Az üzem épületeinek bontásakor keletkezhetett az azbeszthulladék, az azbesztrostok belélegzése pedig nyilvánvalóan nagyon súlyos egészségkárosodást okozhat. Az üzem tulajdonosa az azbeszthulladék elszállításáról nem gondoskodott, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség által hozott határozatokban foglaltakat pedig nem teljesítette, nem ártalmatlanította a környezetet.
Az azbeszthulladék kiporzásának elkerülése érdekében a felügyelőség a területen locsolási tevékenységet végez - ez nyilván csak egy átmeneti tevékenység -, ezáltal megakadályozva, hogy a levegőbe azbeszt kerülhessen. Ugyanakkor fontos, hogy a területen a hátrahagyott környezeti károk felszámolása mihamarabb megtörténjen, a leghatékonyabb műszaki beavatkozás végrehajtására kerüljön sor.
Ennek érdekében a felügyelőség megvizsgálta, hogy milyen megoldási módok lehetségesek a veszélyes hulladék felszámolására. Az elvégzett egészségügyi és környezetvédelmi vizsgálatok eredményei alapján a kormány elkötelezett annak érdekében, hogy a környéken élő lakosság egészségének védelmére gyors megoldást találjon. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kétfajta alternatívából választhat a kormány, és mihamarabb igyekszik ezeknek a fedezetét is a peres eljárások további vitele mellett biztosítani, az ott lévők egészségének védelme érdekében. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me