DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a Mentelmi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság 6B.1519/2012/13. számú átiratában indítványozta László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt Sebestyén Lajosné magánvádas büntetőfeljelentése alapján.
A Mentelmi bizottság 2014. december 15-ei ülésén tárgyalta meg a fenti mentelmi ügyet, amelyen László Tamás személyesen megjelent. Előadta az ügy tényállását, amely egy olyan cserével egybekötött ingatlan-adásvételi szerződésről szól, amelyben két magánszemély vett részt. Az egyik fél egy XV. kerületi önkormányzati lakást cserélt el a másik fél saját tulajdonú lakására. Utóbb azonban jogvita támadt a két magánfél között, amely végrehajtásba torkollott, és a korábbi önkormányzati lakás birtokosa egy újabb önkormányzati lakást óhajtott ezt követően igényelni. Ennek kapcsán ez a szerződő fél, Sebestyén Lajosné magánvádlóként büntetőfeljelentést tett, mert szerinte őt László Tamás 2012. július 17. napján becsületcsorbításra alkalmas kifejezéssel illette.
(12.30)
Sebestyén Lajosné feljelentő 2012. augusztus 13-án kelt feljelentésében kérte a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságot, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 499. § (1) bekezdése alapján a magánvádas ügyben rendeljen el nyomozást.
A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott az ügy büntetőjogi megítélésével. A kormánypárti képviselők szerint ebben az ügyben is követni kell a Mentelmi bizottság rágalmazás vétsége miatti ügyekben folytatott, mentelmi jogot szakadatlanul fenntartó gyakorlatát, amely a mentelmi jog célját biztosítja, azaz az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését. Ezzel az állásponttal egyetértett a bizottság szocialista alelnöke is.
Erre tekintettel a László Tamás mentelmi joga felfüggesztésére vonatkozó indítványra 4 nem szavazat érkezett 2 igen szavazat ellenében, amelyet a Jobbik képviselői adtak le.
A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítványnak az ismertetett szavazati aránnyal történő elvetésével a Mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlés részére, hogy László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me