DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Csak megerősíteni tudom azt, amit állít, hogy az ipar és a mezőgazdaság fogja hazánkat felemelni, és szükséges ahhoz a mezőgazdaság teljesítménye, hogy az a gazdasági növekedés, ami Magyarországon beáll, továbbra is fenntartható legyen.
Mindaz, amit a mezőgazdaság a foglalkoztatásban elér, hozzájárul ahhoz, hogy a vidéki életszínvonal emelkedni tudjon. Az élelmiszeripar jól ismert anomáliákkal terhelt privatizációja nem a közelmúltban zajlott le, a megörökölt tulajdoni szerkezetet pedig nem túl elegáns a jelenlegi kormányon számon kérni. Tény viszont, hogy számos külföldi befektetés hozott Magyarországra tőkést, szaktudást és teremtett munkahelyet.
Felhívnám a képviselő úr figyelmét arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, és emellett piacgazdaság. Így korlátozottak a kormány beavatkozási lehetőségei a legálisan működő cégek tőkebefektetéseinél.
Mint azt valószínűleg ön is nagyon jól tudja, a tőke akadálytalan áramlása a négy szabadság egyike, amelyre az Unió épül. A kérdésében említett tranzakciót nem is kellett bejelenteni a kormánynak, hiszen magánvállalkozás adott el cégeket magánvállalkozásnak. Az IKR esetében megjegyzendő, hogy egy csőd közeli vállalkozást mentett meg a befektető, ezáltal több ezer munkahelyet mentett meg.
A kormány célja természetesen a magyar kis- és közepes vállalkozások fejlesztése, helyzetbe hozása, és a támogatási rendszert is ennek megfelelően alakította át. Határozottan visszautasítom ugyanakkor azt az állítását, hogy ennek a folyamatnak a kedvezményezettjei bármiféle kormány közeli cégbirodalmak lennének.
Végül szeretném felhívni a képviselő úr figyelmét arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal autonóm, a kormánytól független, az Országgyűlésnek alárendelt államigazgatási szerv. Feladatai ellátása során nem utasítható, azt befolyástól mentesen látja el.
A kormány az Agrofert cégcsoport jogsértő tevékenységére nézve semmilyen információval nem rendelkezik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és az említettek okán a cégcsoport vizsgálatára utasítást sem adhat. Ugyanakkor, képviselőtársam, ha önnek van ilyen információja, forduljon panasszal a hivatalhoz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me