MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy megköszönjem, hogy egyáltalán elhangozhat a kérdés, ugyanis ugyanebben a témában benyújtott írásbeli kérdésemet visszautasították, így megpróbálkozom most akkor szóban, hátha hajlandóak rá válaszolni.
Mint ismeretes, a cseh Andrej Babiš multi-milliárdoshoz köthető Agrofert-csoport két éve vásárolta fel az addig agrárintegrátorként működő bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. inputanyag-üzletágait. Majd tavaly szintén ez az érdekeltség tovább terjeszkedett Magyarországon, és megszerezte a New Holland gépmárka magyarországi forgalmazásának jogosítványait, amit eddig az IKR Zrt. birtokolt. De itt sem állt meg az Agrofert, folyamatosan terjeszkedik, és például az étolajgyártással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft.-t vásárolta fel.
A Gazdasági Versenyhivatal döntése értelmében a felvásárolt tulajdonok nem járnak káros hatással az országra és egyáltalán az érintettekre, hiszen azzal indokolta ezt a GVH, hogy az Agrofert-csoportot és a teljes területi központokat is ideértve részesedései a mezőgazdasági gépek mellett az egyes mezőgazdasági inputanyagok magyarországi forgalmával nem érik el azt a bizonyos bűvös 30 százalékot, amit mindig elvárnának ilyen esetekben úgy, hogy közbelépjenek.
A kérdésem csupán annyi, hogy a kormány egyébként a szavaival ellentétben miért nem lép ilyen esetekben, miért nem teszi lehetővé azt, hogy a lehető legnagyobb mértékben, a legnagyobb arányban hazai kézben maradjanak az ilyen vállalkozások, hiszen miniszterelnök úr is rendszeresen úgy nyilatkozik, hogy a mezőgazdaságot hazánk húzóágazatának képzeli, közben pedig ilyen nyugati és egyéb érdekeltségű birodalmaknak játsszák át folyamatosan ezeket a cégeket.
Arról nem is beszélve, hogy az önök kormány közeli barátai micsoda lehetőséget kaptak szintén ezeken a területeken.
Kérdezem ezért az államtitkár urat, hogy mikor kívánnak gátat szabni a külföldi terjeszkedésnek az agráriumban. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me