BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Orbán Viktor azonnali kérdésemre válaszolva azt mondta, a szegények száma Magyarországon nem nő, hanem csökken. Egy kérdezz-felelekben pedig azt állította, hogy a szegénység akkor is csökken, ha a kérdező mást tapasztalt. A KSH azt is kimutatta, hogy nőtt a jövedelmi szegénységben élők száma, nőtt a gyermekszegénység, sőt még a szegénység mélysége is nőtt Magyarországon. Az emberek nem egy elzárt burokban élnek, mint önök. Azért látják, hogy egyre hosszabbak a sorok az ételosztásnál, látják, hogy a piacon nem a szűzpecsenye, hanem a farhát fogy el leghamarabb. Az egész ország kuponokat gyűjt, és akciókra vadászik; és nem azért, mert unatkoznak, hanem azért, mert nincs elég pénzük a megélhetésre.
Orbán Viktor azt is mondta, hogy a szegényeknek ma több pénzük van, mint korábban volt, munkáért cserébe. Ez sem igaz. A közmunkáért kevesebb bért kapnak, mint 2010-ben. Ha pedig munkanélküliek, azért is kevesebb jár és kevesebb ideig. Orbán Viktor szerint, ha hároméves kortól az óvoda kötelező, az azt jelenti, hogy minden gyermek naponta legalább háromszor enni fog Magyarországon. Ezzel a gyermekszegénységet végképp felszámoljuk. Azt felejtik el önök, hogy nemcsak az óvodások éheznek, hanem a kisgyerekek, kamaszok, fiatalok, idősek, felnőttek egyaránt.
A gyermekszegénység nemcsak az éhezés felszámolásáról szól, hanem arról is, hogy van-e fedél a gyermek feje fölött, van-e elegendő jövedelme a családnak, vagy egyáltalán van-e fűtés vagy villany a lakásban. Van-e esélye egyáltalán a gyermeknek? Azt ígérik, hogy 2016-tól majd többen kapnak ingyenes étkezést. Tisztelt Képviselők! 2015-ben mi lesz? Hogy bírják ki a 2015-öt?
Rétvári Bence államtitkár úr válaszában bizonyára elmúltnyolcévezni fog, de nem fog beszélni a valóságról, a tényekről. Nézzük meg, hogy mi is lesz a karácsonyfa alatt, mi vár ma a magyar családokra! A családi pótlék értéke az elmúlt években 25-30 százalékkal csökkent. Intézkedéseikkel elérték, hogy ma kevesebben és rövidebb ideig kapják. Kötelező óvodáztatás lesz, igaz, csak annak, akiről úgy gondolják, hogy otthon nem kap megfelelő nevelést, viszont nekik még a családi pótlékukat is elveszik majd, ha a kötelezés ellenére nem járnak óvodába.
De megszüntetik a rendszeres szociális segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési támogatást. Jövőre már méltányosságból sem lesz adható a közgyógyellátás vagy az ápolási díj. Ezzel 600 ezer családtól veszik el az utolsó bevételeket is. Miből lesz az önkormányzatoknak pénzük? Helyi adókból. Amit most már mindenkire és mindenre kivethetnek. A kormány szerint tehát jövőre nincs pénz a családokra, a nyugdíjasokra, a segélyekre, nincs pénz a szociális ágazatban dolgozókra, jövőre már nem lesz korkedvezményes nyugdíj sem. (L. Simon László: Ez hihetetlen!) De jövőre is lesz pénz stadionokra, propagandára, TEK-re és persze miniszterelnök úrnak a Várba költözésre. Az embereknek pedig lesz szappanadó, samponadó, mosószeradó, fizethetnek az M0-áson és szinte mindenhol, ahol eddig nem kellett.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezek tények. Nem véletlenül kérdeztem korábban, hogy mikor tesz le a kormány a család- és népellenes intézkedésekről. Ön erre annyit tudott mondani, hogy a népellenes bűncselekmények az ’50-es években volt bevett szóhasználat. Úgy látszik, államtitkár úr, még azt sem értette, hogy miért ez az utalás. Amit önök tesznek a magyar társadalommal, az társadalompolitikai bűntett, olyan bűntett, ami soha nem évül el, hiszen az érintettek családjai és gyermekei léte kerül veszélybe. A mostani átalakítások azt jelentik, hogy legkevesebb 1,5-2 millió ember, köztük 400 ezer gyerek számára kormányzat ítélet születik, hogy nincs rájuk semmi szükség.
Eközben jövőre is lesz pénze Lázár Jánosnak milliós karórákra, Kósa Lajosnak Új-Zélandra utazgatni, Szijjártó Péternek kifűteni a luxusvilláját, Rogán Antalnak lakóparki lakásának növekedésére. De tudjuk, Harrach Péter megmondta, mindez életforma kérdése. Ha egy gyerek nem reggelizik, az ugyanolyan választás kérdése, mint ahogyan Habony Árpád milyen táskát hord. Képzeljék el, tisztelt képviselőtársak, ha nem hiszik el ezeket, menjenek ki délután a tüntetők közé, és idézve az önök miniszterelnökét, ha maguk férfiak, igazán férfiak, szembe fognak ezekkel az emberekkel nézni, és meg fogják magyarázni a következő évi költségvetést. (Dr. Répássy Róbert: Nyugi! Nyugi! Nyugalom!)
Higgyék el, hogy ezek az emberek tisztában vannak velük. És kívánok maguknak boldog karácsonyt ezek tükrében! (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me