LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Képviselőtársam! Megnyugtató számomra, hogy hallottam a képviselő urat; nem jött ki a formából, az utóbbi időben már hiányoztak ezek a magas színvonalú fölszólalások itt az Országgyűlésben. Azt hittem, hogy a pártjában visszaszorult vagy valamiféle betegséggel küzd, hogy kevesebbet szólalt meg. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Az egyik legaktívabb.) Most megnyugodtam, hogy a korábbihoz hasonló színvonalú fölszólalásokkal gazdagítja ismét a Magyar Országgyűlés történetét.
Először is hadd hívjam fel arra a figyelmét, hogy az államtitkárok természetesen tesznek vagyonnyilatkozatot, amely nyilvános és hozzáférhető. Nyilván a Jobbik fölkészültségének a hiányát mutatja, hogy az írásban benyújtott, majd szóban elmondott interpellációjából az derül ki, hogy az államtitkárok nem tesznek. Dehogynem tesznek, nyilvános is. A helyettes államtitkárok pedig nem politikai vezetők. Bódi Gábor helyettes államtitkár, szakmai vezető, és ezért nem kell a törvénynek megfelelően megtett vagyonnyilatkozatát nyilvánosságra hozni.
Valóban, a magyar közigazgatásban kétségtelenül, ez egyre ritkábban fordul elő, de van még néhány olyan szakember, aki kormányoktól függetlenül végzi a szakmai vezetői vagy szakmai munkáját. Van néhány mohikán főosztályvezető vagy helyettes államtitkár. Megoszlanak ezzel kapcsolatban a politikai vezetők értékítéletei, hogy ez helyes vagy helytelen dolog.
Az Orbán-kormány úgy gondolta, hogy a Deutsche Telekommal kötött stratégiai megállapodás megvalósítása érdekében - amely keretében 2018-ra 3 millió 600 ezer háztartásban jobb minőségű, széles sávú internet-hozzáférést fogunk biztosítani -, ennek a beruházásnak a megvalósítása érdekében igénybe veszi ennek a szakembernek, Bódi Gábor úrnak a fölkészültségét és a tudását, aki egyébként valóban az informatikai szakmában ismert és elismert szaktekintélynek örvendő ember.
Miután az informatikai cégek nevének fölolvasása okozott egy kis problémát képviselőtársamnak, hiszen papírból olvasta az interpellációját, ezért gondolom, hogy Bódi Gábor helyettes államtitkár úr valakinek a lábára léphetett, hogy a törvényhozó hatalomhoz egyébként nem méltó és rá nem jellemző módon a végrehajtó hatalom egy szakmai vezetőjét, egy helyettes államtitkárt kellett involválnia a parlamentben.
Gondolom, megvannak azok a tanácsadók, esetleg sértett érdekfelek vagy vitában érintettek, akiknek nem tetszik Bódi Gábor helyettes államtitkár úr tevékenysége. (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiban. - Dr. Schiffer András: A kérdésre a választ! A választ! - Dr. Staudt Gábor: Ne magatokból induljatok ki!) Bódi Gábor helyettes államtitkár úr olyan helyeken tölt be tisztségeket - egyébként ma reggel megkérdeztem, és kész lemondani a tiszteletdíjáról a betöltött helyeken -, amely helyek kivétel nélkül mind (Zaj az MSZP padsoraiban. - Gőgös Zoltán: Ez már valami! - Dr. Bárándy Gergely: Már érdemes volt!) - ha megengedik, befejezem - az előbb említett beruházások megvalósításával vannak összefüggésben.
Az érintett cég és az Informatikai Tanács is azt a feladatot kapta a kormánytól, hogy készítse elő ennek a beruházásnak a megvalósítását, de Bódi Gábor helyettes államtitkár úrtól várom el azt a munkát, hogy a Belügyminisztérium, amely az e-közigaz-ga-tásért, a kormányzati e-közigazgatásért felelős, tegyen annak érdekében a Fejlesztési Minisztériummal, amely pedig az informatikai szakpolitikáért felelős, hogy a netinfrastruktúra Magyarországon kiépítésre kerüljön, és a kiépítéssel párhuzamosan tartalommal kerüljön feltöltésre.
Ma sajnos a választópolgárok, akik elektronikusan akarják elérni a magyar államot, viszonylag szerény szolgáltatásban részesülhetnek a befizetett adójukhoz képest.
(12.50)
A magyar állam elektronikus közigazgatásának fejlesztésére európai uniós és hazai forrásokat szeretnénk az infrastruktúra biztosítása mellett fordítani annak érdekében, hogy az adófizetők egy hatékonyabb, jobban működő, olcsóbb, racionálisabb és őket békén hagyó állammal léphessenek kapcsolatba. Ezt a munkát kapta Bódi Gábor, eddig a tevékenységére nem volt panasz, de szívesen hívom a képviselőtársamat a Miniszterelnökségre egy fél emelettel lejjebb, várom az irodámban, vagy elviszem Bódi Gábor helyettes államtitkár úr irodájába, hogy személyesen is megbeszélhessék az ön kérdéseit, és azt is megbeszélhessék, hogy mit dolgozik Bódi államtitkár úr.
Minden kollégám szívesen áll az ön rendelkezésére. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me