Bejelentés rendkívüli ülés összehívásának kezdeményezéséről

Full text search

Bejelentés rendkívüli ülés összehívásának kezdeményezéséről
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Tóbiás József frakcióvezető úr és további 40 képviselő a szükséges támogató aláírás benyújtásával az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény (L. Simon László távozik a teremből. - Taps az MSZP soraiban.) 35. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezték. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Hol van L. Simon? - Derültség az MSZP soraiban.) Indítványukban megjelölték azt, hogy a magyar autópályahálózat városi elkerülő szakaszai díjmentességének biztosításáról szóló H/2403. számú előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalását kezdeményezik.
Az eddig gyakorlatnak megfelelően először arról határozunk, hogy az Országgyűlés elfogadja-e az előterjesztés kivételes eljárásban történő megtárgyalását, majd az elnöki jogkörben benyújtott napirendi javaslatról határozunk.
A Házbizottság pénteken ülésezett, így az előterjesztők által kezdeményezett egyes időpontok megváltoztak. A módosító javaslatok benyújtására ma, a kivételes eljárást elrendelő döntés meghozatalát követő 3 óráig lesz lehetőség, az összevont vitára, valamint az összegző módosító javaslatról történő határozathozatalra és a zárószavazásra a december 29-ei ülésnapon kerüljön sor.
A határozati házszabályi rendelkezések 62. § (1) bekezdése alapján a kivételes eljárásban történő tárgyalásról az Országgyűlés vita nélkül határoz. A kivételes eljárásban történő tárgyalás elrendeléséhez a képviselők több mint felének szavazata szükséges. Mivel az Országgyűlés pillanatnyi létszáma 198, azaz 100 képviselői szavazatra van szükség, mégpedig száz igenre.
Most a határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a H/2403. számú országgyűlési határozati javaslat kivételes eljárásban történő tárgyalását, a napirendi ajánlásban szereplő ütemezés szerint.
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az előterjesztés kivételes eljárásban történő tárgyalását 50 igen szavazattal, 3 nem ellenében, tartózkodás nélkül nem rendelte el (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.), illetve megállapítom, hogy az Országgyűlés nem határozatképes.
Megkérem a frakcióvezetőket és a Terembiztos Szolgálat munkatársait, hogy segítsenek a határozatképesség helyreállításában. (Novák Előd: Munkakerülők! - Dr. Schiffer András: Kósa Lajos a folyosón van!) Frakcióvezető úr, a Terembiztos Szolgálatot azért kértem meg, hogy nézze meg, hogy van-e a folyosón valaki, és kérjék meg az ott lévőket, hogy fáradjanak be az ülésterembe. (Rövid szünet. - Novák Előd: Őrség! - Kunhalmi Ágnes: Folyosói díjat kellene bevezetni!)
A Terembiztos Szolgálattól kapott információk szerint a folyosón nem tartózkodik országgyűlési képviselő. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Schiffer András: Itt van Kósa Lajos!) A kivételes eljárás kezdeményezéséről szóló döntésről az Országgyűlés nem tud határozni (Dr. Schiffer András: Itt van Kósa például!), de megkíséreljük az elnöki jogkörben előterjesztett napirendi javaslatról történő szavazást. (Szabó Timea: …a röviditalosztályon?)
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az elnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Látható többség!)
Csak azt tudom megállapítani, hogy az Országgyűlés továbbra sem határozatképes. (Kunhalmi Ágnes: Rosszul látja! - Jelzésre:) Rubovszky György frakcióvezető-helyettes úr kért szót.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me