DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy akkor én válaszolhatok Szatmáry képviselőtársamnak. Az álláspontunk világos, világos volt a törvényjavaslat tárgyalásánál is: az LMP támogat minden olyan javaslatot, ami egyébként a fogyasztók védelméről, a hazai termelők, a beszállítók, kisvállalkozások megerősítéséről szól, arról, hogy a helyben termelt egészséges élelmiszerek könnyebben jussanak piacra. Jegyzem meg: erre vonatkozott az áfacsökkentési javaslatunk is. De ha már hozzányúlnak az évi 2000 milliárd forgalmat bonyolító kiskereskedelemhez, az ne pusztán a legnagyobb szereplők kinyírásáról szóljon!
Annak idején, a zárószavazásnál, képviselőtársam, mi nem véletlenül tartózkodtunk, pontosan azért, mert a javaslatnak az irányával mi alapvetően egyetértünk, a probléma a megválasztott eszközzel van. A törvényjavaslat egész egyszerűen nem tesz különbséget aközött, hogy a célzott körben egy vállalkozás azért veszteséges, mert a megelőző két évben például befektetett, hálózatot fejlesztett, munkahelyeket teremtett, vagy valóban azért veszteséges, mert kipumpálja az országból a pénzt. Ha valóban erre korlátozódna a javaslat, mi erre igennel szavaznánk.
Ráadásul, ha már arról van szó, hogy a pénzszivattyút zárjuk el, akkor mi akadálya van annak, hogy mondjuk, megvizsgáljuk a láncolatos áfacsalásról szóló történetet egy vizsgálóbizottsággal? Azt kérdezem, képviselőtársam, hogy ha valóban az a szent cél, hogy a jövedelemszivattyút zárjuk el, akkor mi akadályozza önöket abban, hogy az offshore lovagok kiseprűzésére vonatkozó különböző javaslatainkat megtárgyalja a Ház.
Az a helyzet, tisztelt Országgyűlés, hogy önmagában az a javaslat, amely pusztán arról szól, hogy abban a feltevésben él, hogy ha megregulázza a különböző külföldi láncokat, a helyüket elfoglaló cégek automatikusan jobban bánnak majd a munkavállalókkal, és a jövedelmüket a hazai termelőkre, a hazai termékekre költik, illúzió. Tehát a kívánt célnak nem tesz eleget ez a törvényjavaslat. Az a helyzet, tisztelt Országgyűlés, hogy semmiféle garancia nincs ebben a javaslatban arra, hogy - a fogyasztókat védendő - a szolgáltatások színvonala emelkedni fog, és a helyi kiskereskedők és beszállítók könnyebben helyzetbe kerülnének.
Mi azzal sem vitatkozunk, Szatmáry képviselő úr, hogy adott esetben, igen, a tőkének bizony van nemzetisége, és hogy a helyi gazdasághoz kötődő vállalkozások, ha a kereskedelmi szektorban jobb helyzetben vannak, az jót tesz a helyi gazdaság fejlődésének. Csak éppen nincs garancia arra, hogy az a hazai - idézőjelbe tett - multi, amely felvált, mondjuk, egy nagy külföldi kereskedelmi láncot, valóban a helyi gazdaságot fogja fejleszteni. Arról nem is beszélve, hogy miközben ez a törvényjavaslat egyfelől megregulázza a Tescót, semmiféle garancia nincs arra, hogy az Aldi, a Penny vagy más hálózatok úgymond radar alatt nem ugyanazt fogják művelni. Tehát a probléma újra fog termelődni, főként úgy, hogy a franchise-ban működő haverokra a kiterjesztett tilalom se fog vonatkozni.
Tehát önmagában azzal a jogalkotói céllal, hogy a törvényhozás regulázza meg azokat a nagykereskedelmi láncokat, amelyek mesterséges veszteség termelésével próbálnak kiszivattyúzni jövedelmet a nemzetgazdaságból, természetesen egyetértünk. Viszont azzal nem értünk egyet, hogy egy kalap alá veszik velük azokat, akik azért veszteségesek, mert ténylegesen beruháztak a megelőző években, és a törvényjavaslat semmiféle garanciát nem ad sem a kereskedelmi dolgozóknak, a kereskedelmi munkavállalóknak, sem a beszállítóknak, helyi termelőknek, hogy a piacon a jövedelemszivattyúra alapozott nagykereskedelmi láncok helyére lépő hazai nagyvállalkozók valóban a kívánt törvényi céloknak megfelelően fognak vállalkozni. Nincs garancia arra, hogy azok a - nyilván Fidesz közeli - cégek, amelyeknek adott esetben ez a törvény kedvezni fog, majd másként bánnak a kereskedelmi alkalmazottakkal, illetve a megtermelődő jövedelmet, amit nem tudnak úgymond kiszivattyúzni az országból, valóban a helyi termékek piacra juttatására, a helyi termékek értékesítésére fordítanák.
(14.50)
És még valami: egyik oldalon elzárják azt a jövedelemszivattyút, hogy mesterséges veszteség előállításával ki lehessen lopni a jövedelmet Magyarországról, a másik oldalon senki nem akadályozza meg azokat az új kereskedelmi láncokat, amelyek viszont abban mesterkednek, hogy offshore szálakon keresztül szivattyúzzák ki a jövedelmet.
Éppen ezért ez a javaslat nem old meg semmit. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me