GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném megköszönni mindazoknak a képviselőknek, akik hozzászóltak a vitához, és elmondani újra, hogy a törvényjavaslat célja az, hogy megakadályozza a kiskereskedelemben a monopóliumok kialakulását.
(15.00)
A monopóliumok kialakulása a kereskedelemben két okból is különösképpen veszélyes: veszélyes a kiskereskedőkre, a kis magánboltokra, és veszélyes a vásárlókra nézvést is, mert ahol monopóliumok vannak, ott drágábbak lesznek a mindennapi fogyasztási cikkek. Ha meg akarjuk védeni a magyar fogyasztók érdekeit, az emberek keresetét, akkor küzdenünk kell a monopóliumok ellen, nem tűrhető, hogy ilyenek alakuljanak ki a kiskereskedelemben.
Szeretném megjegyezni, hogy a köztársági elnök nem kifogásolta azt a módszert, amit ebből a célból a parlament választott. A köztársasági elnök nem kifogásolta, hogy a monopóliumok kialakulása ellen a veszteséges működés tilalmával küzdjön a Magyar Országgyűlés, ez önmagában nem kifogásolható. És nem kifogásolta azt a módszert sem, amit az Országgyűlés választott, vagyis hogy két évnél tovább veszteségesen működő cég veszteséggel nem működhet, ugyanis ezeknek a szabályoknak nincsen visszamenőleges hatálya.
Szeretném elmondani, hogy az a módosítás, amelyiket most az Országgyűlés tárgyal, azt célozza, hogy ez a tilalom ne okozzon rejtett megkülönböztetést a hazai és a külföldi vállalkozások között. Azt az értékhatárt, árbevételhatárt, amelyet a törvényjavaslat eredetileg tartalmazott, egyharmadára csökkenti, és így jelentős mértékben kitágítja azt a kört, amire a törvény szabályait alkalmazni kell. Ez feltétlenül előnyös, és nagyobb védelmet jelent a monopóliumok kialakulása ellen.
Másrészt szemben azzal, ami itt elhangzott, a köztársasági elnök nem azt kifogásolta, hogy 2018-ban lép hatályba ez a bizonyos rendelkezés, hanem a köztársasági elnök azt kifogásolta, hogy nem világos, hogy mikortól kell alkalmazni ezt a szabályt: 2016-tól vagy 2018-tól. Ezért most az önök által tárgyalt javaslat azt tartalmazza, hogy egyértelműen kerüljön megállapításra, hogy a legkorábbi értelmezéssel szemben is egy évvel korábban, 2015. január 1-jétől ezeket a szabályokat alkalmazni kell. Ezért ezek a javaslatok nemcsak megoldják a köztársasági elnök által aggályosnak tartott problémákat, hanem a magyar vásárlók, a fogyasztók szempontjából is előnyösek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me