LUKÁCS ZOLTÁN

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN
LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! A köztársasági elnök úr megfontolásra küldte vissza az úgynevezett plázastopról szóló törvényt. A köztársasági elnök intézményét illene annyira tisztelni, hogy ha visszaküld megfontolásra egy törvényt, akkor azt nem két napon belüli újraelfogadásra küldte vissza, hanem valóban megfontolásra. Itt nem látszik, hogy a kormányzat, illetve a kormánypártok részéről bármilyen megfontolás tárgyát képezné az, hogy ugyanígy elfogadják ezt a törvényt.
Miről szól? Ez a jogszabály arról szól, hogy eddig 300, most már 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi épületet csak úgy lehet építeni, ha a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott egy személyben arra engedélyt ad. Egészen sokat vitatkoztunk erről. Többször feltettük azt a kérdést, hogy vajon miért gondolják azt, hogy Rácz Róbertnek, a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízottnak egy személyben kellene eldönteni az egész országra vonatkozóan, hogy bármely településen 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi épület építhető-e, átépíthető-e, illetve kialakítható-e. Rácz Róbert kormánymegbízott, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője egy angol-történelem szakos tanárember, ami a legkisebb baj vele, ugyanis tanáremberek mind a közigazgatásban, mind a politikában nagyon-nagyon sokszor tettek le jelentős teljesítményt az asztalra. Mégis azt gondolom, nem biztos, hogy ez egy remek ötlet volt, hogy legyen bármi a szakmája ennek a kormánymegbízottnak, egy személyben ilyen jogosítványokat kellene neki adni.
Az önkormányzatoktól vesznek el újra jogosítványokat és jogköröket, noha az önkormányzatok egyáltalán nem szolgáltak rá arra, hogy ilyen bizalmatlanok legyenek velük, illetve azt gondolják róluk, hogy ők önmagukban nem tudnak ezekben az ügyekben dönteni. Vajon miért tudja jobban a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője egy személyben Debrecenben, hogy az ország másik felén, mondjuk, Sopronban jó-e az, ha az adott 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egység megépül vagy nem épül meg? Miért adnak ilyen jogosítványokat egy ember kezébe, és miért veszik el ezt a települési önkormányzatoktól? A települési önkormányzatok felálltak, az ott élő közösség választott magának polgármestert, választott képviselőtestületet. Ez a polgármester és a képviselőtestület kinevezte a vezető hivatalnokokat, a választás óta ilyen-olyan módon átalakította a hivatalokat, és ezek végzik a munkájukat tisztességes módon, tisztességes hivatalnokok, nagy valószínűséggel túlnyomó részben hozzáértő, elhivatott emberek, akikről semmi okunk nincs feltételezni, hogy ne lennének annak a tudásnak és elkötelezettségnek a birtokában, hogy a saját településük életében meghozzák ezeket a döntéseket. Még egyszer mondom: nincs rá ok, indok sem, hogy ezeket a jogokat elvonjuk.
A településeknek megvannak a rendezési terveik, a különböző fejlesztési terveik. Nagyon sok településen tervtanács működik, nagyon sok településen civil szervezeteket vonnak be, a településen élő nagy múltú építészeket, tervezőket vonnak be, ezek munkacsoportokat alkotnak, és megbeszélik, eldöntik, hogy milyen módon alakítsák a települést. Biztos vagyok benne, hogy minden településen a képviselők és vezetők tudják, mi a jó a településnek, nyilván kikérik adott esetben a választóik véleményét is, és el tudják dönteni, hogy egy adott épületet fel kell-e ott építeni vagy nem. Önök ezektől az emberektől elvonják ezeket a jogokat, úgy egyébként, hogy - amint sokszor elmondták - nagyrészt megnyerték az önkormányzati választásokat, a legtöbb településen a Fidesz polgármestere van, a legtöbb településen fideszes többségű önkormányzat van. Önök a saját embereikben nem bíznak, önök ezzel azt mondják ki, hogy a Fidesz által vezetett polgármesterek, a települési vezetők nem alkalmasak arra, hogy a saját településükön eldöntsék, egy 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egység megépüljön-e vagy ne. Ez az önök véleménye a saját politikusaikról. Azt gondolom, hogy ennél még a fideszes politikusoknak is nagyobb bizalmat kellene szavazniuk.
Önök a környezet védelme miatt aggódnak. Higgyék el, a települések lakói, egy adott település lakói és vezetői biztosan legalább annyira aggódnak az épített környezet védelméért, mint önök, és biztos vagyok benne, hogy egyébként a helyi közösségek nem tennének olyat és nem engedélyeznének olyan épületeket, amivel ezt veszélyeztetnék. Pontosan tudják ők, hogy mi illik oda és mi nem illik oda. Azt sem gondolom, hogy egyébként önöknek gazdaságilag kell ezt az ügyet eldönteni. Nyilván, akik ekkora beruházásba kezdenek, piackutatást is folytatnak, nyilvánvalóan ott, ahol erre nincs igény, nem fognak ilyet építeni, ahol meg van erre lakossági igény, ott pedig miért kellene, hogy Hajdú-Bihar megyéből Rácz Róbert úr eldöntse, hogy Nyíregyházán, Sopronban, Tatabányán vagy bárhol épülhet-e ilyen épület vagy nem. Teljesen indokolatlan!
De akkor miért van mégis, hogy önök egy kézbe kívánják ezt tenni? (Dr. Schiffer András: Szerinted?) Attól tartok, azért van ez, mert már megint ott tartunk, hogy urambátyám-, meg mutyimódszerekkel akarnak önök beleszólni ezekbe a fejlesztésekbe. Attól tartunk, hogy megint ugyanúgy, mint trafikügyekben, ugyanúgy, mint földügyekben, most már a plázaügyekben és a kereskedelmi egységek ügyeiben is egy kézben akarják tartani ezt a döntést. Önök akarják keresztapaként eldönteni, hogy kinek lehet építkezni, hol lehet és milyen módon lehet építkezni. Oda kell majd járulni Rácz Róbert úr elé - mint felkent engedélyező elé -, és aztán az ő jóindulatán fog múlni, hogy esetleg Magyarországon ki építhet 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységet és ki nem.
Azonban ennyire nem vagyunk naivak, mert egészen biztosak vagyunk benne, hogy Rácz Róbert úr pontosan fogja tudni, hogy amikor megérkeznek hozzá ezek a kérések, akkor kit kell felhívnia és kivel kell egyeztetnie, aki majd a fideszes szálakon elmondja neki, hogy kinek adhat engedélyt, és kinek nem adhat engedélyt.
(13.40)
Ez nyilvánvalóan azon kívül, hogy a helyi közösségek megcsúfolása, nyilvánvalóan a saját politikusaik lejáratása, a saját politikusaik kompetenciájának, illetve inkompetenciájának elismerése, amellett nyilvánvalóan megint egyfajta mutyipróbálkozás: ki az, aki építhet 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységet? Akiknek önök megengedik egy személyben. Megint mindenféle döntést magukhoz vonnak, mindenféle döntést fölülírnak, és nyilvánvalóan valamilyen pártszempontok vagy mutyi-szempontok alapján fogják ezeket az engedélyeket kiadni vagy nem kiadni.
Hölgyeim és Uraim! Az a legkisebb baj ezzel a törvénnyel, amiért visszaküldte az elnök! Az elnök azért küldte vissza, mert megint úgy törvénykeztek, ahogy szoktak törvénykezni: itt a Házban is meg szoktuk ezt tapasztalni, de aki a Törvényalkotási bizottság tagja, az ezerszer megtapasztalta, hogy botrányos az a törvénykezési színvonal, ami itt van, az a törvényhozási színvonal, ami itt van. (Közbeszólások a Jobbik és a Fidesz padsoraiban.) Huszonötször vonnak vissza módosító javaslatokat, összevissza küldözgetnek ki éjszaka 100-200 oldalas módosításokat, csak azért, mert nem hallgatnak senkire, és csak a saját fejük után mennek, ebben az ügyben is. Az elnök ezért küldte vissza.
De még egyszer mondom: az elnöknek ezt azért kellett volna visszaküldeni, mert nem alkalmas arra, hogy végrehajtsák, azért, mert a helyi közösségek jogait sárba tiporja, azért, mert a helyi közösségek által megválasztott képviselőtestület jogait elveszi, és megint az önkormányzatiság, az önkormányzás lehetőségét veszi el. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Úgyhogy, hölgyeim és uraim, ez megint egy mutyitörvény, amit mi támogatni így sem tudunk. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me